ponedeljak, 13 jul 2020 12:01

Prepisan bolid a maFIA žmiri

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Kao višedecenijski ljubitelj Formule 1, koji je s godinama prestao da ostrašćeno navija već da razumno analizira, moram reći da više ne razumem kuda to srlja „najbrži cirkus na svetu“. Pa zar nije želja svih (osim pojedinih akcionara) da trke budu uzbudljive i pre svega neizvesne. Zar nisu posle dominacije Šumaher-Ferrari (2000.-2004.) za sezonu 2005. drastično promenili pravila, pa su Šumija u Ferrariju na Bridgestone gumama oduvali Alonso i Raikonen u Renaultu i McLarenu na Michelin gumama - nije bila dozvoljena zamena guma?! Ali kada je FIA skontala da je pravilo i glupo i opasno, za sezonu 2006. su V10 motore od 3000 kubika zamenili motorima od 2400 kubika V8. I cilj je postignut, pogubno dosadna dominacija jednog vozača i jednog tima je prekinuta.

Kada je usledila čevorogodišnja dominacija Fetela i Red Bulla ponovo su drastično promenjena pravila 2014. – pojavili su se turbo-hibrid motori od 1600 kubika i tako su doakali Sebastijanu, Njuiu i „bikovima“. Gospodar F1 postao je Mercedes (tri godine pre ostalih dobili specifikacije i krenuli u razvoj nove pogonske jedinice), od 2014. do, verovatno kraja 2021. Iako je Luis Hamilton u klasičnom Mercedesu GP bio tek četvrti u sezoni 2013. super (nad)moćan bolid Mercedes turbo-hibrid je već godinama neuhvatljiv za konkurente. Ali gle čuda, iako je sada već sedma godina uzastopne apsolutne dominacije, maFIA (skoro) ništa ne menja?! I čak su zabranili razvoj motora?! A već odavno nije dozvoljeno „treniranje“ između trka. Pa kako i ko da stigne Mercedes u takvim uslovima?

Ferrari je pokušavao, ali neuspešno. A kada je 2019. postao (pre)brz na kvalifikacijama pa su se neke ekipe žalile i kukumavčile, volšebno je Ferrari 2020. izgubio snagu, kao da bolid nema „kvalifikacioni“ mod. No, „propeti magarići“ nisu tema ovog teksta, nego Mercedes i maFIA.

Red Bull je bio druga ekipa u Formuli 1, ali za klasu iza Mercedesa. Ne vredi ni što za finansijski moćnu, iskusnu ekipu vozi trenutno najbolji trkač u Formuli 1 Maks Ferštapen; ne vredi ni što mu bolid sklapa najbolji dizajner u istoriji F1 Njui, ne vredi ni savršeno uigrana ekipa mehaničara koja u rekordnom roku menja gume, a ne pomaže ni taktika ni strategija jednog Hornera. Jednostavno, Red Bull nema dovoljno snažan motor, a Mercedes pa ni Ferrari nisu želeli da im prodaju svoje, jer su „bikovi“ suviše opasni protivnici. Tako je Red Bull prvo probao sa Renaultom (čijim klasičnim motorom je Fetel harao 4 godine, od 2010. do 2013,) ali je turbo Renault znatno slabiji nego turbo Mercedes. Sada pokušavaju sa Hondom, ali i dalje je razlika u korist Mercedesa nedostižna. A maFIA mirno sve to gleda i ništa ne menja, nego još i zamrzava postojeće stanje?!

I tako Mercedes hara na trkama, ali posebno u kvalifikacijama. Jedina šansa za iole, bar malo, neizvesnosti je bilo 2019. kad je Ferrari u par navrata bio brži u kvalifikacima, jer ukoliko Mercedesi startuju iz prvog reda (svejedno bio to Rozberg, Hamilton, ili Botas) trkanja nema – ne pomaže ni glupavi DRS. Još, ko za inat, Mercedes, koji je na početku brzo trošio gume, sada ni sa tim nema problema – Pireli je uporno menjao specifikaciju guma sve dok...

Da li se iskrenim ljubiteljima dopada ovakva Formula ? Sumnjam, previše je dosadno, a dopada se možda jedino pojedinim balavim fanovima „srebrnih“, tj. ostraščenim budalama, svejedno da li navijaju za Mercedes ili Hamiltona - borca za crnačka prava a la Blek Panteri.

1-crni-panter

A ja želim uzbudljivu i neizvesnu F1, neizvesnu do poslednjeg kruga trke, ili do poslednje trke sezone. Stoga navijam potajno za Maksa, pa čak i za Botasa, sve u želji da se Hamiltonu neko suprotstavi. Jer, ruku na srce, nastavi li se ova ujdurma Hamultonu već sada možemo pripisati sve rekorde u Formuli 1 – i po broju titula i po broju pobeda. Jedini koji to može sprečiti (kad maFIA već neće) je... Mercedes. Možda shvate da njihovim bolidom i jeftini Botas može ko od šale postati šampion, i da je bezobrazno skupo platiti 50 miliona Hamiltonu, jer ruku na srce Luis bi trebalo da plaća Mercedesu što je postao najpoznatiji crni sportista, skoro pa ko Pele, Muhamed Ali ili Majkl Džordan! Jeste da su i crni životi važni, ali bitni su i beli!

1-pink-black

1-pink

No, kao da sve ovo nije dovoljno, nego sada imamo, pored crnog i pink Mercedes?! To je vrhunac bezobrazluka, čist cinizam – tim se zove Racing Point a u stvari je pljunuti, 100 posto prepisani, Mercedes iz 2019. godine. I tako bolidi prefarbani u roze boju, za koje sem zaista ozbiljnih fanova F1 mnogi nikad nisu čuli, pobeđuju čak i fabrički tim Renaulta, pa i F1 legende kao što su Ferrari, McLaren i Williams?! Ovo više nije smešno nego je bezobrazno podmuklo, a maFIA sve aminuje i nastaviće tako sve do poslednjeg gledaoca, koji će ukucati ekser u mrtvački sanduk Formule 1. Da budem kristalno jasan: nije kriv Hamilton što koristi privilegije (to bi činili svi vozači na njegovom mestu), kriva je maFIA koja je privilegije omogućila Mercedesu a ništa ne preduzima da bi to sprečila i spasla Formulu 1. Bar je tako iz moje „percepcije“ (kako bi to rekao elokventni Srđan sa Sport Kluba).

Dragan Jovanov (FjodorD)

Više iz ove kategorije « Forza Seb Najveći ikad? »

Lajkuj nas na Facebook-u