utorak, 14 januar 2014 11:58

Uputstvo za fotografisanje ulova

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Da ne bi pisali, mi prepisali. Pročitajte obavezno! Niko ne zahteva od vas da pravite fotogradije kao Olivier Portrat ("krokodil" je njegova fotka, a Olija vidite dole sa ribom u rukama), ali osnovno je da se pridržavate bar ovih nekoliko jednostavnih pravila koja su ispod navedena i koja smo pozajmili od kolega iz Ribolova:

Oli-2

• Ako je ikako moguće, ribolovca sa ulovom fotografišite u prirodnom ambijentu, sa vodom ili bar zelenilom u pozadini (u parku, dvorištu, ispred drveta...).
• Ukoliko ipak morate da fotografišete u unutrašnjosti radnje-kluba, potrudite se da pozadina bude što ujednačenija (ne fotografišite ljude sa ulovom u kupatilu, kuhinji itd.).
• Obavezno napravite više snimaka, sa i bez uključenog blica, iz različitih poza.
• Na fotografiji ne mora da se vidi čitava figura ribolovca. Važno je da riba bude u prvom planu. Ukoliko je riba manja, dovoljno je da se čovek vidi do pojasa. Pazite da ribolovcu ne »odsečete« glavu, a da se na slici vidi cela riba, od glave do kraja repa.
• Trudite se da prilikom fotografisanja aparat bude u visini ribe ili niže od nje (žablja perspektiva). Ribolovca koji čuči nikada nemojte slikati iz stojećeg položaja (iz ptičje perspektive), jer će tako i on i riba izgledati manji nego što zapravo jesu – i sami čučnite.
• Ribolovac na fotografiji treba da gleda u ribu ili u objektiv. Najlepše su slike na kojima je ribolovac nasmejan. Nemojte fotografisati kolege sa cigaretom u ustima ili ruci.
• Fotografije na kojima ribolovac ribu drži za oči ili joj je prste zabio u škrge u Ribolovu (po pravilu) ne objavljujemo, kao ni fotografije riba okačenih o drvo, merdevine, tresač tepiha itd. Izbegavajte i slikanje riba okačenih o stringer (nisku), grip (hvataljku), kanap i sl. Takvi snimci nisu lepi i kasnije neće ni ribolovcu biti jednako draga uspomena kao da je riba slikana bez takvih »ukrasa«.
• Velike ribe i one srednje veličine najbolje je da ribolovac drži u horizontalnom ili iskošenom položaju obema rukama, a ako je riba mala (bandar, crvenperka, bodorka...) efektnije je uzeti je jednom rukom (na dlan) i držati u vodoravnom položaju. Kapitalnog soma ili mladicu ribolovac može za slikanje da drži u vertikalnom ili horizontalnom položaju, sam ili uz pomoć kolege ako to nije u stanju sam.

Redakcija Ribolova

Oli-1

Lajkuj nas na Facebook-u