ponedeljak, 18 jul 2016 12:18

Baterije za mobilni i lap top

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Živimo u „mobilnom“ vremenu, stoga je puna baterija preduslov „opstanka“. Nažalost, moćna „sokoćala“ ištu mnogo struje pa baterija kratko traje jer se mnogo surfuje. Stoga evo nekoliko saveta kako da vam baterija traje duže, tj. kako da se prazni sporije. Nekada su se baterije „formirale“, stari tipovi Ni-Cd i Ni-MH, ali one danas više ne stižu u mobilnim uređajima - zamenile su ih Li-Ion.

baterije-1 

Baterije za mobilne telefone

Nažalost, baterije na telefonima koje koristimo danas jedva da potraju čitav dan. Međutim, tome smo i mi doprineli zato što ih sve vreme punimo pogrešno.

Litijum-Jonske i baterije nemaju takozvani efekat pamćenja pa nema nikakve potrebe za njihovim formiranjem! Međutim, neki nestručni prodavci i dalje savetuju kupce da formiraju baterije telefona. A stručnjaci su naglasili da savremene telefone nije potrebno puniti satima posle kupovine, pošto su novi tipovi baterija napravljeni od unapređenih komponenti, zbog čega one ne pate od tzv. memorijskog efekta.

baterija-mobilni

Litijum-Jonske baterije izdržavaju od 300-500 ciklusa punjenja. Pod ciklusom punjenja podrazumeva se 100% napunjenosti baterije i to odjednom, ili u više navrata. Tako recimo ukoliko punite pet puta u toku dana bateriju i kapacitet punjenja nije prešao 100 odsto, to se računa jednim ciklusom punjenja. Zajedno oni čine pun kapacitet baterije i računaju se kao jedan ciklus punjenja, a ne pet.

Savet kako bi baterije trajale duže (kako biste produžili njihov radni vek), jeste da punite telefon kada god poželite u slučaju Li-Ion baterija. Bolje je, recimo, puniti bateriju bilo kojeg mobilnog više puta u kraćim vremenskim intervalima, nego ga redovno puniti "do daske".

Trebalo bi da, takođe vodite računa o tome da vam se uređaj ne gasi često usled potpune ispražnjenosti Li-Ion baterija. To može da utiče na brže slabljenje kapaciteta baterije i na skraćenjenje njenog radnog veka. Ako želite da bateriji u mobilnom telefonu produžite životni vek treba da poštujete sledeće:

-Kada se baterija napuni, skinite telefon sa punjača. Ako ostavite napunjenu bateriju preko noći da se i dalje puni, može se oštetiti.

-Nemojte napuniti bateriju do kraja, do 100%. Litijum-jonske baterije ne moraju da budu u potpunosti napunjene, niti je to poželjno. U stvari, bolje je ne puniti ih do kraja.

-Punite telefon kad god možete. Baterije na našim telefonima će biti u mnogo boljem stanju ukoliko se više puta u toku dana pune.

- Baterije su osetljive na toplotu. Ukoliko primetite da se telefon greje preterano u toku punjenja, uklonite futrolu ukoliko je koristite. Ako ste na suncu, zaštitite telefon.

baterija-laptop

Baterija za lap top

U momentu kada baterija tokom punjenja stigne do 100% odsto napunjenosti trebalo bi isključiti punjač laptopa iz struje. Zapravo, to bi trebalo uraditi čak i pre nego što se baterija napuni do kraja. Bateriju bi trebalo puniti do oko 80-90% kapaciteta, a to je u taskbaru lako pratiti, i puštati je da se isprazni negde do 30-40% snage, pa ponoviti punjenje. Ponavljanje ovakvog načina punjenja i pražnjenja će produžiti trajanje baterije za do čak četiri puta!

(Prema informacijama "Battery University" kompanije, koja se bavi istraživanjima u vezi sa baterijama, ćelijski tehnologijama i njihovom prodajom, laptop računari koji koriste pomenuti sistem punjenja i pražnjenja imaće između 1.000 i 2.000 ciklusa punjenja, dok će punjenje do 100 odsto i konstantno držanje baterije na punjaču omogućiti od 300 do 500 ciklusa punjenja!)

Iako su baterije laptopa same po sebi napravljene da sa svakim punjenjem postepeno gube snagu "stres" koji one doživljavaju tokom svakog punjenja, kao i toplota, dodatno skraćuju njihov radni vek. Stres i toplota su češći, ako baterija laptopa non-stop stoji priključena na strujni izvor, čak i onda kada je napunjena u potpunosti.

Jednostavni saveti za održavanje baterije što boljom su dakle, da je ne punite non-stop, da je praznite na opisani način, ali i da laptop prilikom punjenja ne držite u krilu ili na nekom drugom mestu koje će bateriju i ventilatore delimično ili u potpunosti prekriti. Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da non-stop budete on-line i mobilni. Jer je danas internet sve(t)!

Lajkuj nas na Facebook-u