ponedeljak, 22 decembar 2014 16:32

Nadmeni admini i banovani članovi

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Hteo ne hteo postao sam član brojnih Fejsbuk grupa. U neke sam se sam, dobrovoljno, duboko svestan šta me čeka, upisao, u neke su me upisali ko da sam maloletan, bez mog znanja i pristanka. Verovatno što im trebam, iako oni meni ne!

Elem, imam prilično hobija, i sasvim je logično da se družim s ljubiteljima Formule 1, kolekcionarima replika automobila, ribolovcima... a Fejsbuk grupe su ko stvorene za šuplju priču i skraćivanje vremena, jer na internet forume (čast izuzecima!) odavno ne zalazim – zbog administratora! Ali avaj, često i po grupama admini nemilice siluju članove, brišu im postove i banuju ih, a sve u duhu CIA „demokracije i tolerancije“ i neke „nadkulture“, samo njima znane.

A recept za uspeh (popularnost) grupe ili foruma vrlo je jednostavan: maksimum tolerancije - minimum cenzure! Ali u granicama kulture, s dovoljno autocenzure. E, to je najveći problem: granica!

Negde je sterilno – ni opsovati se ne sme?!

Negde je dosadno – jedni te isti tovare li tovare...

Negde je zanimljivo – ali članovi koji imaju šta da kažu i umeju da napišu ubrzo budu potisnuti od onih koji niti imaju niti znaju (da čitaju). A ko za inat, obično takvi dobiju funkciju admina. Jer su non-stop na netu. Često mladi, neiživljeni, u realnom životu nepoznati, u društvu skrajnuti, postanu opaki cenzori - funkcija pretvori anonimusa u moćnika. Vlast brajko! Slast brateee. Mo’š misliti, admin bre! E takav, ukoliko nema ni mrvicu sluha, nemilice briše i banuje, čim neko i najmanje skrene s teme, ili se ne drži strogih pravila grupe ko pijan plota. Ali najčešće ban usledi članu koji zna neuporedivo više od njih, ali ne navija za njihovog idola.

Banovanje

Kod većine admina problem je što ništa ne umeju sami (iz glave!) da napišu, ali non-stop polemišu i nove teme prepišu: linkove i tuđe kopi-pejst tekstove postavljaju. U takvim grupama članovima nije dozvoljeno ni da zucnu! Naime, admin ukine opciju da svaki član može otvarati novu temu?! To mogu jedino privilegovani admini, a članovima preostaje jedino da lajkuju i komentarišu teme koje postave admini. I da čekaju, nadaju se, da će administrator kad-tad postaviti neku koja interesuje šire članstvo. Ali temu zglavno napisanu...

Obično ne dočekaju, pa skrenu u komentarima sa teme ne bi li (ne)svesno diskusiju usmerili ka zanimljivijem. E tada usledi – sankcija! Prvo se komentar obriše, a zucne li član ma i reč protiveći se siledžiji... usledi ban! Jer se nadmeni admin ponaša ko da je svojeručno uhvatio bana – onog Vukovog, crvenog!

Recimo, nedavno je u jednoj brojnoj grupi došlo do smene (čistke?) starih admina. Jednostavno, starijim administratorima (koji su zaista poznavali F1) dosadilo je više da se zamajavaju s klinčurijom, pa su grupu prepustili (dobrovoljno valjda?) novim – na mlađima svet ostaje. Ali avaj, nadobudni admin, ili admini, odmah utuliše opciju da član može da sam da postavi novu temu?! Kada sam se požalio, kulturno „u rukavicama“ upitao zašto nam se ukida pravo na ravnopravnost (jer to je grupa, nije ni njihov profil niti stranica njihove firme!), usledio je ovaj odgovor balavandera, nadobudnog admina, citiram: „Kako je tako je. Kome se sviđa nek ostane a onima kome se ne sviđa nek izvole i nek izađu!“ I ja sam izvoleo...

Nije me banovao, nego me je ladno otkačio. A kada je moj komentar nekoliko članova lajkovalo a njega kritikovalo, obrisao je! Jer mu se može, iz Herceg Novog je... a meni zdravo daleko da se donde štrapaciram, da ga... kao Petar ovu žgadiju!

Naravno da se grupa sada gasi, sve je manje komentara, i ubrzo će tavotiti ko i desetine drugih, koje ne izdrže konkurenciju interneta. Opstaće jedino one Facebook grupe gde su članovi ravnopravni a admini džentlmeni.

Opstaće i one grupe gde se svađa! Svađa i provokacija uvek uspešno privlače... muve!

Ko i forumi! Jer najveći promet je još uvek na tom boldiranom! Po Fejsu su admini često diletanti, neobrazovani i nekulturni mediokriteti, ali na tom forumu su svesno odabrani najpokvareniji. Obrazovani a nevaspitani, lažno kulturni zlobnici, pažljivo odabrani zlotvori čiji je zadak da truju. Da strogo sankcionišu svako mišljenje koje se ne uklapa u mračnu ideologiju vlasnika foruma. Tamo je na jednog aktivnog člana bar tri banovana!

Moje demokratsko pravo je da biram. I ja biram. Biram (po)neke grupe, a forume (uglavnom) bojkotujem (ne sve, čitam neke ali retko gde diskutujem). Zaobilazim takve u širokom lukom, a pominjani forum prstima začepljenog nosa. Internet je, srećom, dovoljno širok a Fejsbuk velik da se može naći mestašce gde pametni kolo vode. Pametni, bez obzira da li su admini ili članovi. Bitno je samo da su ravnopravni! Jer grupe su zamišljene kao vlasništvo članova, a admini su tu samo da bi sprečili anarhiju i usmerili diskusiju. I ni za zeru više!

Admini

Uvek je bolje višak slobode nego višak cenzure. A sve to je samo pitanje kulture...

„Ne slažem se sa tim što govoriš, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da to slobodno kažeš“ – Volter.

Svako ima mišljenje, ali argumente znatno ređe. No, tolerantan sam čak i kad neko ne uvaži moj argument. Trpim ga sve... dok ne postane grub i bezobrazan. Tako bi trebalo da postupaju i admini. Jer ukoliko administratori nadobudno banuju ne demonstriraju svoju moć nego razgolićuju sopstvenu nemoć.

Drug(ar) član

P.S. Ribolovci, navijači F1, kolekcionari... moji su drugari. Stoga sam član u više grupa. Ali aktivan tek u nekoliko. Znate u kojim, a sada i zbog čega.

   

Lajkuj nas na Facebook-u