sreda, 30 oktobar 2013 22:17

Još malo o bezbednosti...

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

security

Već sam spominjao koliko je važno biti dobro zaštićen u „sajber prostoru“, a ovom prilkom bih Vam predstavio jedan od nezaobilaznih alata za skeniranje Vašeg računara i pronalaženje i uništavanje svog mogućeg zlonamernog softvera.

Radi se o proizvodu američke firme Trend Micro – HouseCall.

U pitanju je tz. On Demand skener, tj. pokreće se na zahtev korisnika. Aktuelna verzija nosi oznaku 8.0 i u odnosu na predhodne verzije, donosi značajna poboljšanja.

Ranije verzije su bile on line, pokretane su iz pretraživača (što je nekada nosilo problem kompatibilnosti), zahtevale su instaliranu poslednju verziju Jave itd.

Nova verzija se može pruzeti u obliku malog Launcher-a (izvršnog fajla koji se preuzme na računar), koji se jednostavno pokreće dvoklikom na njega.

Kod ovog skenera je neophodna Internet konekcija, a pri pokretanju, ovaj program se povezuje sa matičnim serverom, osvežava antivirusnu bazu i kreće sa skeniranjem.

Standardno podešavanje je „Quick Search“ što znači da program skenira najosetljivija mesta i fajlove gde se najčešće smešta maliciozni softver. Ovakvo skeniranje traje svega 3-5 minuta, a na kraju Vas obaveštava o rezultatu skeniranja.

Ako imate sreće i Vaš računar je „čist“, postupak je time gotov. Ako skener ne daj Bože nađe neki problem, kreće sa uništavanjem istog i daje savet za sledeću akciju.

Takođe, moguće je skenirati i ceo računar po dubini, ali taj proces može trajati nekoliko sati, pa preporučujem da ga sprovodite, recimo noću, dok ne koristite računar.

U pitanju je izvanredan softverski proizvod, jedan od najboljih te vrste!

Probajte ga i održavajte vaš računar.

Važno: ovo nije zamena za antivirus softver, već dodatno sredstvo, koje često pomogne čak i bolje od instaliranog antivirus softvera, pa ga treba shvatiti i kao svojevrsni test za antivirus koji koristite!

HouseCall možete preuzeti OVDE. http://housecall.trendmicro.com/

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u