utorak, 03 decembar 2013 20:35

Windows XP - kraj jedne ere

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Windows je već decenijama najkorišćeniji operativini sistem na desktop PC računarima, laptopovima, a sada je prisutan i kao mobilna platforma.Od svih verzija Windowsa koje su se do sada pojavile, ubedljivo nazastupljenija je verzija XP, koja je sada “stara” već 12 godina! Microsoft je već nekoliko puta najavljivao prestanak podrške za ovaj OS, jer su se posle njega pojavili Vista, pa Windows 7, 8, 8,1...

Ipak, Windows je sve do avgusta 2012. godine bio najkorišćeniji OS, kada ga ja na prvom mestu zamenio Windows 7.

win-1

Međutim i pored najava iz Microsofta o prestanku pružanja podrške, korisnici su nastavili da ga koriste u ogromnom broju, pa je Microsoft bio primoran da mu produžava “radni vek”. 

Naravno, ovo ne znači da će posle prestanka pružanja podrške, XP prestati da radi, već da neće ubuduće dobijati najnovije ispravke i bezbednosne zakrpe.

Prema planu Microsofta, do 08. aprila 2014. godine, broj korisnika XP-a bi trebalo smanjiti na maksimalnih 13 posto, kada će konačno i zvanično prestati podrška za njega.

Međutim, kako sada izgleda, nije uopšte sigurno da će Microsoft uspeti da ostvari svoju nameru. Prema analizama koje je objavio Net Applications, XP u ovom trenutku koristi 31,22% svih korisnika računara, a pre mesec dana taj broj je bio 31,24%. Pošto je do aprila 2014. godine ostalo samo četiri meseca, jasno je da će se broj korisnika teško smanjiti na 13% do tada.

Kada su u pitanju ostali operativni sistemi Microsofta, najkorišćeniji je Windows 7 (tj. njegove različite verzije), sa udelom od 46,64 posto, zatim XP sa udelom od 31,22 posto, Windows 8 sa 6,66 posto, Vista sa udelom od 3,57 posto i najnoviji Windows 8.1 s udelom od 2,64 posto.

xp-2

Bez obzira na navike i očiglednu privrženost korisnika Windowsu XP, ipak savetujem svima da polako pređu na nove verzije. Možda ne odmah na Windows 8, ali za neprelazak na Windows 7, više nema nikavog opravdanja. Neuporedivo je moderniji i bezbedniji.

Kada kažem „moderniji“, ne mislim samo na njegov GUI (Graphic User Interface), tj. „izgled“, već i na silna unapređenja kernela u bezbednosnom i korisničkom smislu.

Koji vi operativni sistem koristite i zašto? Ako koristite XP, planirate li prelazak na Window 7 ili 8?

Vaše utiske iznesite u komentarima i na našem forumu.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u