ponedeljak, 06 april 2015 15:49

Jaguar E tip – legenda nad legendama

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kada se daleke 1961. godine pojavio među ljubiteljima automobila izazvao je pravi šok! Nešto toliko lepo za mnoge nikad do tad nije bilo viđeno. Stoga nije čudo što je čak i Enco Ferari izjavio da je to „najlepši automobil ikada napravljen“. A kud ćete većeg komplimenta nego takva pohvala od vlasnika firme Ferrari. Jaguar E tip, tj. E-Type, je u mnogim anketama proglašavan za najlepši automobil u top 100 selekciji lepotana, a ako baš nije uvek bio na prvom mestu redovno je bio u top 5, ili 10 automobila svih vremena.

Pored nesvakidašnje lepote krasila ga je, za rasne sportske automobile, veoma povoljna cena, pa je proizvođen od 1961. godine do 1975. praktično bez prestanka i prodat u više od 70 hiljada primeraka.

Naravno, za tolike godine Jaguar E je doživljavao i izmene, ali je uvek ostajala prepoznatljiva izdužena superelegantna karoserija, šiljata i napred i nazad, dizajnera Malkoma Sayera. Eto, dizajner nije Italijan, a najveći kompliment mu je učinio najpoznatiji Italijan.

jaguar-E

Bilo je kupea (dvoseda ali i u verziji 2+2 sedišta) i dvosedih kabrioleta u tri serije: 1, 2 i 3. Serija 1 proizvedena je u 38.419 primeraka od 1961. do 1968, serija 2 od ’68. do ’71. u 18.810 primeraka, a serija 3 od ’71. do 75. u 15.297. primeraka. No serija 3 je imala V12 motor od 5,3 litra i nikako nije bila jeftina, za razliku od serija 1 i 2 koje su imale motor sa “samo” 6 cilindara zapremine 3,8 ili 4,2 litra. Serija 3 se i vizulno najviše razlikuje, dok kod prve dve je najuočjivija razlika u farovima (zatvorenim staklenim aerodinamičkim štitnicima, ili otvorenim svetlima bez njih), i po položaju signalnih svetala, ispod ili iznad hromiranih branika. Stoga pišem samo o “Jaguaru za sirotinju” sa 6 cilindara, tj. za mene je Jaguar E prvenstveno lepotan iz prve dve serije. Eto ispod na slikama Jaguara E-Type serije 1 (iznad) i serije 2 (ispod).

jaguar-e1

Jaguar-0

Naravno da je bilo dovoljno različitih boja karoserije, ali po meni sportski ili trkački Jaguar mora biti zelen. Jer ako je za Ferrari zaštitni znak crvena boja, za Jaguar to mora biti tzv. Racing Green, odnosno “tkačka zelena”. Stoga i imam u svojoj kolekciji jednog upravo takvog zelenog Jaguara, pošto je nelogično da postoji iole ozbiljniji kolekcionar modela automobila koji u svojoj kolekciji nema bar jednog E tipa.

jaguar-1

jaguar-3

Nažalost, ja imam samo jeftinu verziju modela iz edicije “Legendarnih automobila” DelPrado u razmeri 1:43, ali u odnosu na cenu to je sasvim solidna replika. Nisam je dorađivao iako bi moglo možda da se malo poigram farbanjem detalja kabine, ali sam zato zelenog Jaguara parkirao na zelenu travu – lepu dioramu - i postavio pod akrilni pokopac, kako i dolikuje takvom lepotanu. Na slikama iznad je originalna verzija DelPrado na postolju, koja se isporučuje u blister pakovanju.

jaguar-6

Rekoh da je replika jeftina, napolju je oko desetak evra (ili funti u UK) bez poštarine, ali se kod nas, relativno često, može pronaći po aukcijskim sajtovima i kupiti za 1000-1200 dinara, pa čak i manje?! Ali znajte da cena sa takvih (Limundo) sajtova nije merilo, nego sreća ili slučajnost – ko i poneka povoljna E-Bay kupovina kada se srećno izlicitira.

Naravno, za desetak evra ne možete očekivati bog zna kakvo bogatstvo detalja, ne što je replika kineska nego što je jeftina! Najuočljiviji nedostatak je što signalna svetla nisu plastična, posebno izlivena pa zalepljena, nego samo ofarbana – ali prilično kvalitetno. No, za pohvalu su tačne proporcije, detaljni žičani točkovi, farovi, “hromirani” branici i, posebno bitno, Racing Green boja karoserije - za 10 evra šta ćete više.

jagar-5

Uostalom, Jaguara E nema ko nema – gotovo svaki proizvođač replika ga ima, a vi samo odaberite razmeru i cenu! Evo ovo je recimo kod nas lako dostupno: Dexy Co Jaguar E Burago 1:18 razmere, za one koji žele veće razmere ali prihvatljive cene.

Znači, zelenu legendu morate imati, a ja posedujem i sledeće replike u kolekciji, za mene uz Jaguara E apsolutno najlepše automobile. To su (bez ikakve sumnje i diskusije!) ovi modeli (redosled nije bitan – svi su najlepši!):

Lamborghini Miura

Ford GT 40

Porsche 911 Turbo ili Porsche 930 Targa (ne znam koji je lepši!)

Ferrari 250 TR - Testa Rossa ili Ferrari 330 P4 (nikako se ne mogu odlučiti koji je lepši, mada je i Ferrari 250 GTO san snova!)

Sve smo vam ih već predstavili u sekciji “Kolekcionarstvo – automobili” a vi samo kliknite iznad na date linkove pa pročitajte. I pogledajte zašto smatram za najlepše svih vremena automobile još iz davnih 60-ih godina. Praktično, s izuzetkom prvog Porsche turbo modela, koji je lansiran “tek” 1971. godine, svi oni su stari lepotani ali do danas neprevaziđeno elegantni i neverovatno skladni, fenomenalnog dizajna! No, zašto evo već pola veka niko nije dizajnirao lepše automobile nije tema ovog teksta, a ja i ne znam odgovor na to pitanje – to je pre pitanje za psihijatra nego kolekcionara.

Kolekcionar 

Lajkuj nas na Facebook-u