utorak, 23 januar 2018 18:46

Povoljno, povoljnije... povoljno u p. m.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Paritet cena kroz kvalitet je jedino moguće, koliko toliko realno, merilo. Ja sam tvdokorni pristalica poznate izreke „koliko para toliko muzike“, stoga najrevnisnije pratim replike autića poznate pod tzv. nazivom „modeli sa trafika“ i tražim što više muzike za što manje para – jer nemam novaca. Međutim, onaj koji nema mora da zna. U tom (mom) slučaju možete sakupiti zanimljivu kolekciju replika sasvim solidnog kvaliteta po veoma prihvatljivim cenama. Ko ima novaca neka dalje ne čita, ovo je za onog ko nema da ne skita! Jer tu ima svega...

Izdavačke kuće (Fabbri, Atlas, Eaglemoss, Altaya, RBA, Deagostini, Delprado...) prodaju širom Evrope replike automobila i bolida u razmeri 1:43 na kioscima štampe. Tako nastaju poznate edicije: Legendarni automobili, Superautomobili, Ferrari kolekcija, Legende Formule 1 i brojne druge, zavisno od zemlje do zemlje. A od zemlje zavisi kvalitet i, naravno, cena!

Altaya-1

Iako svi distributeri kupuju replike iz Kine koje uglavnom prodaje kompanija Sonic International (Toys) LTD mi ih najčešće (i ne samo mi, nego i stranci) nazivamo „Altaya“ ili „Ixo“ - iako je Ixo samo brend u okviru postojeće kompanije. Ixo pravi replike pod sopstvenim imenom, ali i za izdavače pa često na replici uopšte imena proizvođača, nego samo (ponekad) izdavača, a nekad i bez ikakvog imena. I tu sad treba znati izabrati jer izdavači žele da profitiraju pa često u istim edicijama bude „baba i žaba“.

altaya-2

Obično prva replika iz serije bude najjeftinija – da bi se namamili kupci. Naravno da takav mamac ponekad bude čisto đubre, ko recimo ovaj, kao, Šumaherov bolid, Ferrari F1-2000. Ja ne videh lošiju repliku, a video sam nnoge. Neopevano sranje, ali na postolju i pod akrilnim poklopcem?! Verujem da im je Ferrari sve po spisku kad je video, jer RBA nije nikad više imao u ponudi ni jedan bolid Ferrari u svojoj ediciji. No, u istoj ediciji ima RBA zaista odličnih bolida, pa čak veoma kvalitetnih, a po povoljnim (ponekad čak bagatelnim cenama!), kao recimo OVA DVA LOTUSA i to sa punim setom JPS nalepnica.

Iste bolide prodaje i Atlas takođe na postoljima i u kutijama, ali bez reklama sponzora iz duvanske industrije. Opet, apsolutno iste replike, međutim bez kutija nego u blisterima, po bagatelmim cenama možete kupiti u španskoj edicije Legende Formula Uno, i to sa ali i bez (kako koji bolid) nalepnica duvana – međutim neki bez oznaka na gumama?! Vidite da svega ima, samo morate znati odabrati – i ne obazirati se ukoliko je replika u jeftinom blisteru, ko recimo ova odlična Lamborghini Miura izdavača Del Prado.

altaya-3

Ista priča kao sa bolidima F1 su i serije raznih autića. Svega tu ima, odličnih, pa i vrhunskih replika (u odnosu na cenu), ali i skrnavih. Evo ja sam pod lupu stavio dve, na prvi pogled iste ali u suštini totalno različite, replike FERRARI MODENA istog proizvođača ali različitog izdavača. Razlikuju se ko Bog i šeširdžija, pa stoga jedna košta sveta svega 2 (do maksimum 5) evra a druga i do 15. Ili prelepi FERRARI 330 P4 čija replika takođe zavisi od izdavača a ne proizvođača.

altaya-4

altaya-5

altaya-6

Međutim, ne levate nas izdavači samo prvom replikom iz serije (ko pominjana Modena ili Šumijev bolid), umeju oni da uvale i usred edicije poneku nakazu. Stoga pogledajte ove tri Ferrari Testarosse, dve crvene (jedna ok, druga škart) i jedna fina žuta „crvena glava“. Pažljivo pogledajte fotografije, naročito obratite pažnju na zadnji deo!

altaya-7

altaya-8

altaya-9

Crvena i žuta sa crnim spojlerom napred imaju koliko-toliko kvalitetno urađena zadnja svetla (bela, oranž i crvena), ali crvena bez crnog spojlera katastrofalna! Pa ona nema čak ni crnu lajsnu na bokovima kabine iznad motora, a sa boka vidite da je brava vrata crna umesto srebrna, a brava poklopca za benzin crna umesto srebrna. Razlika je i u enterijeru kabine, logo Ferrari i zaštitni znak loš ili nedostaje, itd. A (pre)prodaje se po istoj ceni kao i prve dve?! Evo još po jedne skrnave i dobre replike (donja fotografija dobre Testarosse je dosta uveličana pa je neoštra, ali se vide svetla i crne lajsne).

altaya-10

tr-9

Sve tri se prodaju pod imenima „Altaya“ ili „Ixo“. I zaista jesu od iste majke – ali ne i od istog oca. Eto vidite, uopšte nisu loši kineski proizvođači nego su alavi izdavači pokvarenjaci. No, i kod brendiranih replika a ne samo kod modela sa trafika ima svega i svačega, i tu treba dobro zagledati. Evo recimo primera kako nas levati renomirana firma ali za poprilično skuplje replike. Stoga ponavljam: kada kupujete replike detaljno proguglajte internetom pa uporedite cene i kvalitet pažljivo gledajući fotografije, a ukoliko (pre)prodavac štedi na detaljnim fotosima – ne kupujte!

Kolekcionar

Lajkuj nas na Facebook-u