četvrtak, 12 mart 2020 12:20

Lola Aston Martin, šampion LM serije 2009

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prototip iz Le Man serije (LMP1), Lola Aston Martin B09/60 je 2009. godine osvojila šampionat sveta u trkama izdržljivosti u sve tri kategorije: u šampionatu timova, konstruktora i vozača (Lola Aston Martin broj 007, sa vozačima Jan Charouz, Tomaš Enge i Stefan Mucke). Ista ta Lola-AM 007 je u trci 24 časa Le Mana sa istom posadom osvojila 4. mesto u najjačoj, LMP1 klasi. Stoga nije čudo što mnoge firmi koje prodaju ili prave replike automobila imaju u ponudi baš tu Lolu Aston Martin broj 007 iz 2009. godine.

007

Kod nas su na kioscima 2013. godine mogle da se kupe tri izvanredne replike, poznata prototipa sa trka 24 časa Le Mana u razmeri 1:43. Ono što je bilo zapanjujuće, skoro neverovatno, bile su cene, i to za odlične, veoma detaljne, metalne replike distrubetara Altaya (verovatno proizvođača Ixo), na postoljima i pod akrilnim poklopcima! Iste ove replike koje vidite ispod su na „Zapadu“ tada koštale oko 15, pa i više evra po komadu, a kod nas tri puta jeftinije!?

AB

Naravno da su autići planuli, ali je njihova bagatelna cena napravila pravu pometnju među „autićarima“ Srbije, pa i iz susednih država – svi su tražili gde još ima da se kupe po toj ceni, i od tada su cene replika pale – kao da su reper bile cene te tri replike kod nas, a ne realne svetske cene. A ko se iole razume u replike te razmere mora znati da je to bilo „premalo para za previše muzike“. No, bilo je lepo, ali je trajalo kratko – rasprodale su se i nikad više nigde nije bilo tog kvaliteta po toj ceni, iako smo svi mi to žarko želeli.

lola-akril-600

Lola-AM 007 je rađena prema licenci Aston Martin Racing, ali i po licenci njihovog sponzora Gulf. Stoga je ova prelepa Lola obojena u poznate svetlo-plave i oranž boje. Veoma je kvalitetna, detaljna, tačnih proporcija, kvalitetno ofarbana sa mnogo odličnih nalepnica sponzora – replika 1:43 bez mane. A koštala je svega 5 evra! Eh...

lola-spreda

lola-odnazad

Na početku teksta imate fotografiju Lole-AM sa trke Le Man 2009. a ispod je slika njene replike pa uporedite. I žalite što u toj ediciji nije bilo više autića nego samo ta tri LM prototipa.

lola-600

Naravno, odlično se prodavala Lola-AM, odlično se prodavao i šampionski Audi R10 TDI (trostruki uzastopni pobednik Le Mana), ali daleko je najtraženiji bio prelepi Ford GT40, a kako je trenutno hit u svetu film „Ford v Ferrari“ o trci 24 časa Le Mana 1966. godine ta replika je i dalje u vrhu popularnosti. A koštala je svega 499 dinara!

Kolekcionar

Lajkuj nas na Facebook-u