subota, 23 avgust 2014 18:05

Ferrari F2000 – cepanje dlake

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Naravno da je Ferrari F2000 nešto posebno, iako ne značajno bolji od prethodnika – bolida F399 iz 1999. godine, kojim je Edi Irvajn postao vicešampion sveta. Da Šumi u Silverstonu nije te sezone slomio nogu bio bi šampion. Ovako... samo titula konstruktora za Ferrari i nije nešto. Ali ukoliko se čekalo od 1983. i nije baš ništa. Nešto jeste, ali se vozačka titula  čekala još od 1979. Prema tome, Ferrari F2000 je san snova! Ili je to... Šumaher!

Beše tesna borba sa Hakinenom i McLarenom, ali ih je na kraju Šumi oduvao - ni Kultard nije mogao da pomogne, ko u Spa 1998. Stoga ja tu repliku izdvajam. Ne što je to najbolji Ferrari, nego što je prva Šumaherova titula za Scuderiu, prva od pet. Bolidi F2002 i F2004 bili su vež nadzemaljski – 30 GP pobeda – ali sa F2000 je Šumi pobedio Miku, a ne Ferrari. Dakle:

2000-0

Tih replika ima mnogo, i cena takođe. No mi ovde ne pišemo o modelima od 200 ili 5000 evra nego o običnim replikama, sirotiniji dostižnim modelima. Ali tek tu treba znati odabrati, jer sličnih ima od 10 do 40 evra! Neki su i po četiri puta skuplji, ali da li baš i toliko bolji? Čitaj daje...

Elite jeste najbolji, da se ne zezamo. Ali i najskuplji, košta od 35-40 evra komad. Sve ima, čak i pojaseve nenacrtane, jedino mu je (po meni) boja malkice tamnija. Zamerka: Šumija za volanom nema. Eto ga na slici dole.

2000-a

La Storia je... lice prodaje pice – ambaLAŽA! Košta oko30 evra! Šumija nema u kokpitu, ali tu je metalna „kniga“ – kutija. Boja ok, proporcije ok... Na slici ispod.

2000-d

E sad, Hot Wheels bi trebalo da bude nešto rasno. Međutim, uprkos lično Mihaelu za volanom, sve je nekako ofrlje. Jesu boje verne, ima dovoljno detalja, ali brateee, za te pareeee (oko 25-30 evra) mogli su bar „pito-cev“ (prednju „antenu“), da preciznije urade! Ovako ispada da Šumi ni qrca nije video dok je vozio. Računajte, razmera je 1:43! Ko „slavina“ da je, em kratka em debela. E, to me zdravo nervira!!! Eto vam na uvodnoj fotografiji originalnog F2000 pa pogledajre dimenzije „slavine“. HW je na slici ispod, tzv. „prljava verzija“.

2000-b

Pošto se zdravo jedim na sve ofrlje u životu – kupim najjeftinije: Ferrari F2000 GE Fabbri Ltd edicije, iz Nemačke! Proporcije pljunute – iste – ko iz (pre)skupe La Storia serije. Uostalom, Ixo obe makete pravi! Nisu Kinezi valjda toliko blesavi da prave nove alate za livenje kalupa. Jedino što nema su natpisi na gumama sa unutrašnje strane. Ali Bože, pa tri pita je replika jeftinija. Ali ima jednu veliki manu: „antena“ je monstruozno promašena, predebela a previsoka plus nepravilno ofarbana!

Stoga ja odmah tu „slavinu“ otfikarim, pa se satima .ebem (skoro 61. godinu imam, ruke drhte, bez dve votke niti ruku umirim niti vid izoštim!) dok od obične tanke spajalice bolju ne naglavim. I još finim, tankim, japanskim markerom na felnama docrtam krugove – sa leve strane crvene, sa desne plave! I sad imam a la „La Storiu“ - ali za 10 evra!!! Eto ih obe na slici dole – iznad je original, ispod moj plagijat.

2000-e

2000-g

Jedino što ne mogu je da upišem sitno BBS na felnama, no to ne piše ni HW Limited Edition! Prema tome, da samo zbog toga platim ne 30 nego 300 posto više – marim baš! Upravo stoga tvrdim da je GE Fabbri Ltd edicija nešto najbolje, naravno u odnosu kvalitet/cena.

Kolekcionar

  

Lajkuj nas na Facebook-u