četvrtak, 14 januar 2016 12:40

Slatke muke – razmere (Revell, Burago...)

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pre tačno 40 godina vratio sam se iz JNA, i kod drugara u vitrini ugledao gomilu maketa aviona – I i II svetski rat, svi u razmeri 1:72. Naravno, odmah sam se primio i već sutradan kupio moju prvu maketu – Revellov Mig 21. A i šta bih drugo, kad sam vojni rok odslužio u Bihaću, na podzemnom aerodromu pod Plješevicom, u seocetu Željava, gde sam se nagledao Migova. Tada je i moj drug počeo da sakuplja moderne vojne avione, a ja i stare Spitfajere, Lavočke,  Mustange, Meseršmite... ma sve!

Supruga je u prvo vreme imala razumevanja za moj novi hobi, na miru je čitala, gledala filmove, a ja sam uživao, uglavnom noću. Posebno zimi, u sitnim satima. Tiho slušam noćni program sa radija i sklapam. Ponekad do ranog jutra.

Vremenom mi je kolekcija 1:72 rasla, jer je Revell modela, ali i drugih firmi, bilo u brojnim prodavnicama igračaka, a ja sam načisto podetinjio. I još uvek se igram...

72-1

72-2

Revell Mig 21 u razmeri 1:72

Svakako da ta razmera nije detinjarija. Verujte, može se u razmeri 1:72 napraviti izvanredna maketa, ko recimo ta iznad.

Kako sam usavršavao maketarski zanat tako sam postajao probirljiviji, poželeh da sklapam i motocikle, tenkove... ali i avione u većoj razmeri (tj. manjoj), pa sam kupio prvu plastičnu maketu za sklapanje u razmeri 1:48. To je bio Mig 23. Potom Miraž F1, pa Miraž 2000, F16, a kad sam sastavio i velikog F15 shvatio sam da tako dalje ne ide – nema se ni mesta a ni novaca! Gde ih izložiti? Morao sam se opredeliti – ili razvesti.

Poklonio sam sve avione za jednu Novu godinu deci u domu bez roditelja – i sačuvao brak! Nastavio sam da sakupljam sportske i trkačke autiće u razmeri 1:43, ali i poneki veći – 1:24, 1:32, pa i 1:18. I opet dospeo u sličnu situaciju, ni mesta ni novaca.

Verujte, najracionalnije je odmah se odlučiti za adekvatnu razmeru, i ne odstupati. Posebno ukoliko želite veliku kolekciju, opredelite se za 1:72 makete aviona. Ja volim kada su svi avionu iste razmere, tako se najbolje vide razlike u veličini. Stavite, recimo, Jaka 3 pored Miga 21, a treći neka bude Mig 25, pa uporedite veličine. Naravno, uvek možete veće avione da kupite u većoj razmeri (1:100, ili 1:144) ali tada će vam bombarder biti veliki koliko i maleni lovac. No, od volje vam...

Maketa u razmeri 1:48 je već znatno veća, ali je znatno detaljnija – i skuplja! Opet, ukoliko vam je neki model posebno prirastao za srce, nabavite ga u razmeri 1:32 pa uživajte mesecima ga sklapajući. Pogledajte na primer detalje makete ispod.

32-1

32-2

32-3

32-4

Revell Mig 21 u razmeri 1:32

Takođe se možete struktno opredeliti za određene avione. Recimo ja sada preferiram sovjetske i ruske. Tada možete sakupljati i samo veće makete. Ali šta kada sklopite sve Iljušine, Jakove i Lavočke, Migove, Suhoje i Tipoljeve?

SU-T50

Veće makete su mnogo detaljnije, ali i mnogo skuplje. Naročito nemojte odmah, ukoliko ste početnik, da kupite maketu 1:32, posebno ne ako ne umete dobro da baratate erbrašom. Jer se na velikoj maketi greške lako uoče, posebno ukoliko ste ga loše ofarbali! Počnite stoga sa 1:72 ili manjim modelima, pa tek kada savlade početne korake modelarstva kupite veće.

Ako sakupljte autiće, nema toliko velike razlike u veličini, jeste Mercedesova limuzina veća nego Porsche dvosed, ali ne toliko da ne mogu biti u istoj razmeri. Ali kod aviona nije tako. Recimo, uporedite veličine Mustanga i supertvrđave B29, ili Miga 15 sa ogromnim „Blek Džekom“. Najjednostavnije je reći: ne sakupljam bombardere, ali ni lovci-bombarderi nisu mali, imajte to na umu. A tek kod velikog bombardera ima detalja oho-ho – kako onda i njih nemati u kolekciji.

I tako počinjemo sve ispočetka, jer je maketarska priča bez kraja. Ja stoga, eto, skoro svakodnevno listam sajt Dexy Co i gledam Burago replike, ali i Revell makete. Jer imam tek 62. godine, hehehe.

Kolekcionar