petak, 24 februar 2017 09:14

Rafal – naslednik Miraža

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Moderni naslednik poznate linije Miraž (Mirage 3, Mirage 2000) je višenamenski avion Rafal (Rafale) francuske kompanije Daso (Dassault), direktan takmac Eurofajter Tajfunu. On danas predstavlja okosnicu vazduhoplovnih snaga Francuske i očekuje se da to bude još niz godina, čak do 2040. To je savremen višenamenski borbeni avion, jednosed, dvomotorac sa već legendarnim delta krilima – karakterističnim za već pominjane „bezrepe“ Miraže – ali kod Rafala tesno spregnutim sa pomičnim kanardima. Rafal je nadasve pokretljiv lovac, relativno malog (smanjenog) radarskog odraza, ali ipak ne spada u tzv. „nevidljive“ (Stealth) avione, nego u „diskretno vidljive“, jer je namenjen i za vazdušnu borbu, a tu su još uvek primarne što bolje manevarske performanse, jer je aerodinamika često u koliziji sa „nevidljivim“ dizajnerskim rešenjima. Zavisno od tipova i borbene namene, Rafali su naoružani raznovrsnim moćnim oružjem i opremljeni vrhunskom elektronskom opremom, moćnim radarima i senzorima, bez čega danas mnogo ne vredi ni agilniji lovac.

M-1

Model koji vam predstavljam je Rafale M, namenjen pomorskim snagama Francuske mornarice, tj. za poletanje i sletanje sa nosača aviona, ali im se krila ne preklapaju. Poznata kompanija Revell, u svojoj bogatoj ponudi plastičnih maketa na sklapanje, nudi kupcima širom sveta model Rafal M u čak 3 razmere i 4 varijante: 1:48, 1:72 (standardna kit varijana, ali i tzv. model set sa lepkom, četkicom i adekvatnim bojama u bočicama), kao i ne toliku zahtevnu razmeru 1:144. Naša kompanija Dexy Co ima u ponudi sve 4 varijante Rafala – kliknite OVDE pa odaberite! Ja ću detaljnije predstaviti Rafale M u razmeri 1:48, vrhunsku maketu Revell.

M-3

M-5

Sa priloženih fotografija možete relativno jasno videti o kakvoj maketi je reč. U standarnom pakovanju nalaze se ramovi delova od vrlo precizno izlivene plastike, ram sa transparentnim delovima odlične prozirnosti, šema – tj. detaljno upitstvo za sklapanje makete, kao i set vrhunskih nalepnica Made in Italy za tri varijante, a vi birajte hoćete li avion sa brojem 15, 28 ili 32.

M-48

m-7

Sastavljena maketa je dužine 32,3 a raspona krila 21,3cm i ima čak 204 dela, a po složenosti za sklapanje je po Revell klasifikaciji klase 5 i ne preporučuje se mlađim ili neiskusnim modelarima. Za početnike je podesnija manje zahtevna maketa razmere 1:144, a za nešto naprednije maketare razmera 1:72 je sasvim adekvatna. Razmera 1:48 zahteva poprilično rada i strpljenja, mirne ruke, staložene živce i oštro oko. Ali kada napokon završite model dobićete izvanrednu repliku Rafala M punu detalja – pogledajte slike ispod!

m-9

m-4

m-6

m-8

Vidite detaljno urađen stajni trap, kod Rafala M ojačan zbog sletanja na nosač aviona, karakteristične usisnike vazduha, pomične kanarde, detaljni kokpit sa sedištem pilota, kao i mogućnost da kabinu ostavite otvorenu, razne varijante vođenih raketa, „pametne“ bombe, dopunske rezervoare goriva itd.

M-72

m-72-3

m-72-2

Na kraju evo i kratkog prikaza Rafale M u razmeri 1:72 (na fotografijama iznad). Delova ima 73, dužina makete je 220 a širina 148 mm, složenost (komplikovanost izrade) klase 3, za ne toliko iskusne maketare (starije od 11 godina), posebno što je maketa već izlivena u adekvatnoj sivoj plastici, pa ko ne ume vešto da barata četkicama, ili služi erbrašom, ima mogućnost da ne boji velike površine. Eto, pa odaberite maketu pristupačnu vašem džepu i optimalnu maketarskom znanju i strpljenju, jer iole ozbiljniji kolekcionar borbenih aviona svakako treba da u svojoj kolekciji ima i francuskog Rafala, naslednika legendarnih Miraža.

Kolekcionar