nedelja, 27 oktobar 2013 16:02

Specijalni rezervat prirode Zasavica

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

zasavica-1Specijalni rezervat "Zasavica" prostire se u severnoj Mačvi, na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić. To je močvarno područje sa plavnim livadama i šumama, uz pitomu rečicu Zasavicu.

Pre više od jedne decenije Vlada republike Srbije je Zasavicu proglasila za Specijalni rezervat prirode prve kategorije, čime je pod strogi režim zaštite država stavila više od 1800 hektara tog jedinstvenog područja u našoj zemlji.

Stanište je više stotina ptica, životinja i riba. U vodi Zasavice živi jedinstvena riba umbra, (jedino tu i nigde na svetu), a od 2004. godine i porodice dabrova. Prirodnjački muzej iz Minhena poklonio je 16 porodica dabrova koji su se izvanredno uklopili u novu sredinu i neke porodice već su dobile prinove, a sve su već izgradile sopstveni dom – na vodi i pod. Na Zasavici je izgrađen objekat za posetioce – sa više ležajeva, a od kako se dabar vratio održavaju se kampovi prirodnjaka iz Srbije i više zemalja Evrope.

zasavica-mapa

Rečica Zasavica dugačka je oko 33 kilometra i teče severnom Mačvom i južnom Vojvodinom. Meštani je zbog izgleda nazivaju “Bara”, jer je celim svojim tokom prekrivena zelenim ćilimom satkanog od bujnog biljnog pokrivača, na nekim mestima toliko gustog da usporava protok rečice. To je, u stvari, samo privid na površini vode, jer je podzemni izvori obilato napajaju svežom vodom. Nekada je tim koritom tekla Drina, potom Sava, pa danas ponovo Drina… jer su izvori povezani s ovom rekom.

Mirna, pitoma Zasavica omogućila je opstanak raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu. Posebno su brojne retke i reliktne vrste kao što su beli i žuti lokvanja, močvarna kopriva, ljutić, dok u njenim vodama pliva oko 20 vrsta riba među kojima je i pominjana Umbra krameri, u našem narodu poznata kao “mrguda”. Nalazi se na crvenoj listi ugroženih vrsta u svetu, a jedinstvena je zbog sposobnosti da koristi kiseonik iz vazduha, stoga može i više od deset časova da izdrži bez vode.

zasavica-2

zasavica-3

zasavica-4

Svake godine na Zasavicu dolazi sve više i više turista. Dolaze na izlet u ovu nedirnutu lepotu, praktično pitomu divljinu, naoružani fotoaparatima, videokamerama, dvogledima i pecaroškim priborom. Pored mira i tišine, nenarušenog sklada prirode, dolazak na Zasavicu ostaje trajno u sećanju i zbog vožnje brodićem, iz koga se uživa u posmatranju rajske lepote ili zbog foto safarija.

Ribolovci je posećuju najviše u jesen i proleće, kada se solidno peca štuka. Na Zasavici se već nekoliko godina uzastopce održava sada već tradicionalna Štukijada koja pruvuče mnogobrojne pecaroše iz bliže i dalje okoline brojnim ulovima, lepim prigodnim nagradama i nezaboravnim druženjem.

Lajkuj nas na Facebook-u