nedelja, 27 oktobar 2013 16:17

Koviljsko-Petrovaradinski rit

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

roda-koviljKoviljsko-Petrovaradinski rit je specijalni rezervat prirode na teritoriji pokrajine Vojvodine, u okviru opština Novi Sad, Petrovaradin, Sremski Karlovci, Inđija i Titel. Rezervat je ritski kompleks pored Dunava i prostire se na 4.840 hektara. Pod zaštitom države je od 1998. godine kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstan je u prvu kategoriju zaštite.

Rit predstavlja kompleks barsko-močvarnih i šumskih ekosistema na plavnom području srednjeg toka Dunava.

Nalazi se i jugoistočnoj Bačkoj i delimično u Sremu na aluvijalnoj ravni i delimičnoj lesnoj terasi leve (1.231-1.250 km toka) i desne (1.245-1.251 km) obale Dunava, pored naselja Kovilj i Petrovaradin. Levom obalom se proteže od Novoga Sada do naselja Gardinovci, a desnom od Petrovaradina do Sremskih Karlovaca.

kovilj mapa

Karakteristike koje ovaj rit čine značajnim su očuvanost i raznovrsnost hidrografskih oblika ritova (ade, rukavci, meandri, mrtvaje...), biljnih zajednica ritova (ritske šume ispresecane barama, močvarama, livadama i tršćacima) i posebno raznovrsnost i bogatstvo faune, naročito ptica močvarica.

Plavna područja oko Dunava su u prošlosti bila mnogo rasprostranjenija. U poslednjih 100 godina oko 80% ovakvih područja je nestalo, uglavnom usled pravljenja odbrane od poplava i isušivanja u poljoprivredne svrhe. Ipak, i dalje postoji oko 70 mesta na toku Dunava kroz Srbiju, koja predstavljaju važna staništa za brojne biljne i životinjske zajednice, od kojih su najvažniji Koviljsko-Petrovaradinski rit i SRP Gornje Podunavlje oko Apatina, najprostraniji ostaci nekadašnjih velikih i neprohodnih ritova.

Plavna područja su od izuzetnog značaja za prirodan mrest ribe - što ih je manje tim je manje i ribe u rekama pored kojih su ritovi locirani.

Rezervat je posebno značajan zbog velikog broja ptica koje se mogu pronaći u njemu: 172 vrste ptica (više od 60% migratornih vrsta) od čega 103 vrste sa statusom prirodne retkosti.

kovilj rit

Prirodno plavne šume rezervata čine vrba (bela i bademasta), topola (bela i crna) i jasen. Veliki deo rita čine plantaže topole, čak i režimu prvog stepena zaštite. U ritu se nalaze i značajne ugrožene i retke vrsta biljaka: beli i žuti lokvanj, plava lincura, rebratica (Hottonia palustris L.), vodeni orašak (Trapa natans), četvorolisna detelina, močvarni kaćunak (Orchis laxiflora Lam).

U rezervatu je na snazi trostepeni sistem zaštite: pod režimom prvog stepena zaštite je 509 hektara (10,5%), režim drugog stepena zaštite čini 2082 hektara (43%) i treći stepen 2249 hektara (46,5%).

Rit je prirodno mrestilište za štuku, šarana i druge ribe, a u njemu se može naći ukupno 46 ribljih vrsta. Selo po kome čitav rit nosi ime - Kovilj - je jedno od najlepših u Vojvodini, i verovatno najpoznitije među pecarošima, zbog neposredne blizine ribolovačkih revira Šlajza, Tikvare i legendarnog "Kraja sveta" - Arkanja.

Vratile se rode!

kovilj trofej

Lajkuj nas na Facebook-u