nedelja, 20 mart 2016 19:47

Formula 1 – nada poslednja umire

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Šta reći posle prve trke Formule 1 u sezoni 2016 nego: nada poslednja umire. I mi se nadamo, nadamo... verujemo da će biti uzbudljivije i neizvesnije tokom sezone kasnije, mada za to treba biti bolestan optimista pošto rezultati prve trke takvo nešto uopšte ne nagoveštavaju. Praktično, bez obzira na pomake ostalih ekipa, samo dva tima mogu nešto više učiniti – Mercedes i donekle Ferrari. Donekle...

Mislim da u Ferrariju odlično znaju koliko je Mercedes (i dalje) bolji, pa su pokušali suludom taktikom da profitiraju. I da nije bilo greške mehaničara, i gubitka toliko dragocenih sekundi prilikom zamene prednje leve gume, možda bi Fetel i bio ispred Hamiltona – možda. Ispred Rozberga sigurno ne bi jer je prekid anulirao svu početnu prednost Ferrarija pred Mercedesom. Da je Ferrari kopirao taktiku Mercedesa sa belim gumama odmah posle restarta obišao bi ih Rozberg a Hamilton stigao. Moguće je i da su kalkulisali mogućnošću da Kimi na SS gumama pretekne Rozberga posle restarta pa da čuva leđa Sebastijanu, kojem bi preostalo da pravi što veću razliku. Ima tu mnogo varijanti sa tri vrste guma.

f1-start

No, ne računajte ovaj start - tu je bilo više sreće nego pameti. Uostalom, tek je prva trka, ali plašim se da je ostalo "ista meta, isto odstojanje". Na kraju krajeva, Fetel nije bio ogorčen koliko smo mi navijači razočarani - očigledno zna koliko stvarno može Ferrari a koliko vredi Mercedes. Kimijevo odustajanje potvrđuje da je Mercedes pouzdaniji, a koliko brži videće se tek na bržim stazama. Međutim, ako u kvalifikacijama Mercedesi ko od šale osvajaju prvo i drugo mesto, šansa Ferrarija je jedino u koškanju Luisa i Rozberga, da Fetel vozi bez greške a Kimi bude vodonoša... pa šta bude. Ovako, mrka kapa.

Ako vas ljuti to „vodonoša“ neka me Raikonen opovrgne – pa bude brži u kvalifikacijama od Fetela. Mislim da su u Ferrariju i ovoga puta više računali na Kimija. Verovatno su stoga i njemu u prekidu ostavili super-meke gume, verovatno su kalkulisali da će na njima Ferrari biti brži od Mercedesa na srednje-tvrdim. I trebalo je – ali nije. Zašto Kimi nije mogao ništa Rozbergu posle restarta – ne znam. A možda i njegov Ferrari nije bio ispravan, jer ajde-de da su bile mekane (žute) protiv srednje-tvrdih (bele), ali na crvenim (SS - super-soft) super-mekim Kimi je, objektivno, na restartu morao ko od šale „prepišati“ Rozberga.

Možda je bolja solucija bila: na restartu Fetel na mekim pa šta bude – bar bi više krugova izdržale, a na kraju, kad je bolid najlakši, opet na SS pa na njima završiti. Jedino mi nije jasno što Ferrari nije ranije pozvao Fetela u pit na zamenu prvog seta crvenih, a ne da olako izgubi dragocenu prednost pred Rozbergom. No, opet bi na isto izašlo jer je prekid svu prednost anulirao, pa i da su išli ko i Mercedes, na belim sa pit-stopom manje, protiv Srebrnih strela ne bi imali šanse. Stičem utisak da se Ferrari borio za drugo mesto – a ne prvo. Za razliku od nas, tifoza, koji verujemo da je Ferrari dobar koliko i Mercedes pa krivimo taktiku i mehaničare što Sebastijan nije pobedio. Eto, čak ni kada oba Mercedesa na startu „umotkiraju“ mi im ne možemo ništa. No, rekoh već da nada poslednja umire – iako se sve, nažalost, nazire.

f1-alonso

No, kad se sve sabere, ipak je bilo donekle zanimljivo. Ne zbog Alonsovog spektakularnog udesa (srećom bez posledica po vozača), nego zbog tri tipa guma i različitih taktika. A tek u odnosu na idiotske kvalifikacije trka je bila za pamćenje. Srećom, idiotizam su brže-bolje ukinuli iako su samo idioti takve kvalifikacije mogli smisliti.

O ostalim timovima... ne znam, rano je za analize i prognoze. Činjenica je da je Renault napredovao pa time i Red Bull, a i McLaren nije više smešan – izgleda da se i Honda popravila. Ostali timovi su, uglavnom, tamo gde su i bili.

Nažalost, sve je očiglednije da je Formula 1 sve manje svetski šampionat vozača a sve više inženjera, tj. konstruktora. Protiv ovakvih Mercedesa ni Sena ni Šumi ne bi mogli ništa (sem ukoliko ne pada kiša) ni kada bi vozili ovaj Ferrari, a kamoli ostale bolide. Eh, da se tokom sezone bar sme trenirati, testirati i menjati, možda bi i bilo nade. Ovako ni mrvice! Posebno mi je žao mladih, očigledno rasnih, trkača koji više ni slučajno ne mogu otkinuti koju pobedu, jer bi trebalo da riknu oba Mercedesa i oba Ferrarija da bi stekli kakvu takvu šansu.

Uostalom, odlični Botas je zbog kvara i zamene menjača kažnjen vraćanjem bogu iza nogu na startu – eto zašto idiotima nazivam sve koji ovako glupavim pravilima i besmislenim kažnjavanjima uništavaju Formulu 1. Nikako da shvate da je jedino OVAKO moguće povećati neizvesnost, uzbudljivost i zanimljivost. Jer ostvari li Mercedes i na drugoj trci dvostruku pobedu, treću neće gledati niko – osim i tifoza i mene. Jer je za matorog F1 fana, i najdosadnija trka uzbudljivija od vikenda bez Formule 1.

FjodorD   

Lajkuj nas na Facebook-u