subota, 02 novembar 2013 13:09

Trke bolida Formule 1, Beograd, 1939. godine.

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

2qcf1j4Velika je šteta što je jedan značajan događaj, koji se odigrao pre sam početak II Sv. rata u Beogradu, skoro totalno pao u zaborav. A značajan je, jer su 03. septembra 1939. godine u Beogradu vožene prve i jedine trke tadašnjih bolida Formule 1!

Trke su vožene na stazi oko Kalemegdana, a organizovane su u u čast rođendana kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Koliko je ovo bio značajan događaj za Beograd, ali i celu tadašnju Jugoslaviju, je podatak da je tog dana na ulicama Beograda bilo između 75.000 i 100.000 ljudi! Ovo je značajan broj čak i za današnje pojmove, a kamoli pre 74 godine!

U trci koja je odgovarala svim standardima Formule 1, na stazi dugoj 2,794 m, voženo je 50 krugova. Bila je to poslednja GP trka planirana za tu takmičarsku sezonu, a pošto je praktično već bio započeo rat, posle trke oko Kalemegdana došlo je do prekida takmičenja koji je trajao punih sedam godina.

Toga dana Beograd je ugostio neke od najvećih imena toga vremena kao što su Tacio Nuvolari, Manfred Fon Brauhič, Herman Lang... Nažalost zbog pretnje rata, u Beograd nisu došli Rober Mazo i Žorž Grinjar, ali ni Rudolf Karačola, koji je bio povređen.

Na ovoj GP trci je pobedio Tacio Nuvolari, a koliki je majstor bio, pokazuje podatak da je u Beograd stigao tek dan pred trku i odvozio samo jedan trening!

Na kraju trke, poredak je bi sledeći:

1. Tacio Nuvolari (Auto Union) - 130,839 km/h,

2. Manfred fon Brauhič (Mercedes-Benz) - 130,4 km/h,

3. Herman Paul Miler (Auto Union) - 129,8 km/h.

Inače, dobar prijatelj moga oca, rođeni Beograđanin, koji je tada imao svega 11 godina, pričao mi je kako se dobro seća tog događaja. Sećao se gužve koja je pratila ceo događaj, ali i ljudi uplašenih od nesnosne buke motora koja je odzvanjala Beogradom. Neki su čak u panici mislili da su počela ratna dejstva i bombardovanje...

Neka ovaj kratki tekst i ove fotografije budu malo podsećanje na taj izuzetni događaj, sa željom da se ne zaboravi.

1939 Belgrade GP

3345

BGD BGDgp1

BGD BGDGPBeograda1939

f4loxk

merc163g

Odmah ispod ovog teksta možete pogledati i izuzetno redak i vredan video zapisa u kome možete videti deo atmosfere iz tadašnjeg Beograda i događanja za vreme i oko trke.

Vladimir Jovicki Jovis

Medije

Lajkuj nas na Facebook-u