ponedeljak, 18 novembar 2013 18:47

Novi rekord(er) u Formuli 1

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel pobedio je i na pretposlednjoj trci sezone 2013. za Grandi Prix USA u Ostinu, Teksas, i time ostvario osmu uzastopnu pobedu u sezoni, što nije pošlo za rukom ni legendarnom Mihaelu Šumaheru. Istina, Šumaher je 2004. u 13 uzastopnih trka pobedio 12 puta (5+7) jedino nije pobedio u Monaku – kada ga je u tunelu udario Montoja dok su vozili iza sigurnosnog automobila i tako prekinuo verovatno neponovljiv niz.

Fetel-Teksas

Četvorostruki uzastopni šampion u Ostinu je postavio novi zadatak budućim asovima Formule 1. Već posle prvog treninga u petak mnogi su pretpostavili šta bi moglo da se dogodi u nedelju u trci, i svi predvideli novu, 38. pobedu u karijeri, odnosno sada samo tri GP pobede manje od slavnog Sene.

Iza njega se na drugo mesto plasirao odlični Roman Grožan iz Lotusa sa 6,2 sekundi zaostatka. Treće mesto zauzeo je još jedan vozak Red Bula Mark Veber koji je iza klupskog kolege kasnio 8,3 sekunde. Četvrti je bio Luis Hamilton iz Mercedesa, peti Fernando Alonso iz Ferarija, a dalju poredak izgledao je ovako: Niko Hulkenberg (Zauber), Serhio Perez (Meklaren), Valteri Botas (Vilijams), Niko Rozberg (Mercedes), a prvih deset kompletirao je Dženson Baton iz Meklarena.

Fetel tako ruši brojne rekode u F1 – sada je na redu Alen Prost sa 51. Grand Prix pobedom i Huan Manuel Fanđo sa 5 titula. No, Šumaherova 91 pobeda zaista deluje nedostižno, ali 7 titula već i ne toliko.Uostalom, ko zna – punih pola veka čekali smo da neko nadmaši Fanđa, a sada ni Šumaherovi rekordi više ne izgledaju nedostižni. Ako iko ima šanse da ih obori to je jedino “Bejbi Šumi” – Sebastijan Fetel.

FjodorD

 

Lajkuj nas na Facebook-u