sreda, 04 decembar 2013 14:27

Formula 1 2014 – ne krotite konje

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

(Ukoliko uštrojite bika postaće vo!)

Mnogo buke, a sve može bez toliko muke. Prosto je neverovatno sve ovo što se dešava oko F1 danas. Uporno buše nove rupe na saksijama i izmišljaju toplu vodu. Umesto da se vrate na staro – u praksi dokazano - ponovo dozvole da bolidi puše i dopuste testiranje tokom sezone. Ovako, upornim kresanjem budžeta timova žele da Marusija bude ko Ferari. Neće moći! Ko kad bi UEFA Barseloni skresala budžet na Zvezdin nivo – da Evro liga bude izjednačenija.

Sada se od turbo motora očekuje čudo u 2014. A pri tom su smetnuli s uma da bolidi na početku 80-ih nisu imali ravno dno nego ogroman downforce. Priča se da bi, recimo, Pikeov Brabham iz 1981. mogao da se zalepi za plafon – samo da postoji toliko dugačak gde bi postiga 200 na sat. Takođe, kažu da je mogao i bez prednjih i zadnjih krila da pistom leti, a da ne poleti. Sada, ko što ste videli, već skoro 5 sezona, leti jedino Red Bull (“daje ti krila”).

Uostalom, pogledajte na YouTube legendarnu trku iz Imole (Grand Prix San Marino) 1982. i paklene duele Vilneva i Pironija u istim turbo bolidima, tokom čitave trke. Obojica su vozili Ferrari 126C2, samo je Didije imao prednji spojler a Žil nije. Eto, i tako se nekad moglo…

126c2

 

Uostalom, nekad su istoj sezoni bolidi imali i 8 i 12 cilindara (čak ih je bilo i sa 16) ali i turbo sa “svega” 6. Bilo je i Tyrell-a sa 6 točkova i Brabham-a sa ventilatorom (Laudin “Fancar” je izgledao kao se sprema za trku po močvarama Luizijane, hehehe).

Potom su, sredinom 80-ih, turbo bolidi Meklaren-Porše i Vilijams-Honda harali pistama sveta i bez zavesica (1984. su ukinute “jer su bolidi bili previše brzi u krivinama” - ćuj bolan, ne valja kad je bolid F1 brz?!). No, tada nisu imali uske i nežne Pireli gume – nego moćne valjke, posebno zadnje pneumatike. Jer je trebalo ogromnu snagu moćnog turba preneti na asfalt. Ali pošto nisu imali toliko krila koliko današnji F1 “avioni”, bolidi su bili kratki i široki - stabilni. Današnji su uzani i dugački.

Bojim se da će u 2014. biti problema, jer će novi turbo plus kers, i veliki obrtni moment, a smanjena aerodinimika (velike restrikcije su u tom segmentu) definitivno uništavati zadnje gum(ic)e i, verovatno, biće proklizavanja – jer su zadnje previše uzane. Biće klizanja u krivinama. No, možda Berni to i želi! Da budem cinik: odavno niko nije poginuo u F1.

I sad treba inženjeri da sve to usaglase, na papir stave, pa bolid naprave. Potom da ga u vazdušni tunel stave. A onda, pred početak sezona 2014. svega par dana testiranja (ukoliko ne pada kiša!) i… kraj! Palite motore, gospodo. Pa ko je pogodio – pogodio je. Ko nije, a testiranja su zabranjena tokom sezone, ostaje mu jedino da na treninizima i na samim trkama pokuša da od svog kljuseta napravi bika! Jer imam utisak da će Njui opet, uprkos svim promenama, prvi ubosti dobitnu kombinaciju pa Fetelu prepustiti sve ostalo.

A suština je mnogo, bre, prosta: ne oganičavajte ništa! Sem računanja bodova sa svih trka. Vratite na staro bodovanje (10, 6, 4, 3, 2, 1) a i ne mora. Ali mora se omogućiti Hamiltonu pre svih, ali i Kimiju, Grožanu… da teraju kera. Da bi isterali bika. I tako, neka Luisu 5 puta crkne mečka. Pa šta! Ništa, otpišu se te trke. Ali se upišu pokušaji u istoriju Formule 1! A Alonso neka sakuplja. I štedi gume. Kada bi se, recimo, od 20 trka računali bodovi “samo” sa 15 najboljih plasmana, jurišnici bi imali fore da 5 trka profulaju!

Tada, ukoliko Luis forsira, moraće i Fetel - da bi mu pobegao. A onda, ko zna, možda i Fetelu crkne bik! Ko garantuje da neće, kad se forsira često se preforsira. F1 je nekada bila zanimljiva i zbog toga – jer je bila neizvesna! Do poslednjeg kruga se strepelo da li će motor izdržati. A često nije. Posebno ne kod mog omiljenog fajtera, ukletog Mensela. Stoga ne treba ni motore ograničavati - neka crkavaju ako imaju 1000 konja. Ne krotite konje! Samo nesputano propeto konjče na crvenom bolidu (sa Kimijem u sedlu, naravno) može da prestigne krilatog (pa i sa Fetelom na leđima) bika!

Jebeš uštrojenu Formulu 1. Jebeš F1 u kojoj ne smeš bankinu da nagaziš, u kojoj ne smeš da kasno kočiš, jer su gume namerno konstrusane da NE izdrže?! Jebeš F1 u kojoj se štedi gorivo. Jebeš “zelenu Formulu 1” u kojoj se štedi novac.

Ekologija u F1 je demagogija!

Jebeš F1 u kojoj te kazne ako pokušaš da… pretičeš! Jer sada su sudije, stjuarti i redari postali važniji nego trkači. Jer su rasni trkači primorani da budu štedljivi vozači. Gledaoci tada postaju nezainteresovani posmatrači. Ukoliko kastrirate bika postaće vo! A uštrojenu F1 gledaće jedino volovi.

FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u