nedelja, 23 februar 2014 17:20

LaFerrari u Formuli 1

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

E, kao da sam svojim tekstom urekao Red Bull – Fetelu je crko Bik! Sada, dok traju zvanična testiranja, Ferrari, Mercedes i ostali – koji nemaju Renoove agregate – voze, testiraju, podešavaju... a Sebastijan više sedi u boksu nego u kokpitu. Ostali testiraju, a Bikovi ili taksiraju ili pauziraju. Eto, kad nema bika volovi kolo vode! Možda sam malo grub, ali pojasniću u daljem tekstu zašto želim da i komšijina krava bude živa i zdrava.

Naime, ne volim ovakvu „modernu“ F1. Recimo, čemu idiotska zabrana testiranja?! Da „Barselona“ ne bi više trenirala od „Jagodine“. Ajde?! Majko mila, pa postoji li uopšte neki sport gde je zabranjeno treniranje, tj. testiranje, osim u F1. Zaimislite da Svetska teniska federacija donese pravilo radi veće zanimljivosti i neizvesnosti da se svaki Grand Slem turnir mora igrati reketima novih dimenzija i performansi, ali da teniseri mogu da ih testiraju samo dok se zagrevaju, neposredno pre početka meča.

Eto, sada imamo situaciju da se posle silnih promena pravila napokon doakalo Fetelu i Red Bulu! Sve mi to liči da će biti kao 2005. kada su napokon promenama pravila doakali Šumiju i Ferrariju - a Bridgestoneu ponajviše! Samo što sada likuju Tifozi, već su zaboravili Šumija. Uzdaju se u Ferrari i Alonsa (možda i u Kimija), ali su smetnuli s uma da i Hamilton ima - LaMercedes!

Ferrari-LaFerrari-Kers

Da li je slučajno da je kers u LaFerrariju istih dimenzija i performasi kao u Formuli 1

Ferrari-LaFerrari-Formula-1

Zaista, koliko je fer da Ferrari LaFerrari (tako se govori) posluži kao test-laboratorija za novi bolid Ferrari T14, i da na Fioranu i ko zna sve gde pređe „mali milion“ kilometara – iako je testiranje kao zabranjeno. Koliko je korektno da Mercedes u neki svoj LaMercedes ubaci Kers, Ers, Ters (klikni na link!) i istestira ono što se ne sme ni pipnuti – osim na zvaničnim treninzima, neposredno pred pošetak sezone. Stoga nije čudo što su Ferrari i Mercedes već sada, posle treninga, unapred proglašeni za apsolutne favorite F1 sezone 2014. Za McLaren još se ne zna – iako (srećom) ni on nema Renault motor.

Dobro, ja nisam ni fan Fetelov niti navijač Red Bulla, ali voleo bih da im titulu preotme neko brži u žestokoj ravnopravnoj borbi, a ne da Alonso (ponovo, ko 2005. godine) uzme titulu zato što (naj)bolji ne može ko svet da vozi. Srećom, sada su tu Kimi i Luis, uzdam se u međusobnu borbu njih dvojice za upražnjeno mesto, Fetelov presto. Nadam se da će Raikonen ili Hamilton osvojiti svoj drugi naslov, a ne Alonso treće. Samo plašim se da više bodova marljivim sakupljanjem mrvica ne napabirči Španac, dok se ova dvojica trkaju i gas stiskaju...

Ja se ne razumem u sva ta tehnička čuda, ali se donekle razumem u zdravu logiku, pa se pitam zašto i Reno nije u neki svoj LaRenault ubacio sva ta „sokoćala“. Ubacio, testirao, podešavao, isprobavao, proveravao... Ovako, mrka kapa. Jedino se nadam da možda nije neka prevelika falinka u samom Renou, već da je Njui negde u proračunima malkice omanuo, preterao u aerodinamici, i da će tokom sezone dečije bolesti na Biku da izleči. Ukoliko su dečije...

Ako je tako, fenomenalno bi bilo da u poslednjoj trci sezone, kada se po novim idiotskim pravilima bodovi buu računali duplo, da pobedi Fetel - i uzme petu titulu! A ostali neka pozelene od jeda, kad već vole ekološku Formulu 1 u kojoj je zabranjeno testiranje. Jer pored ovakvih pojedinaca koji seire nad tragičnom sudbinom Šumahera, i mnogih koji već sada likuju što Red Bull i Fetel imaju toliko problema, sve više počinjem da se uzdam u Boga – iako sam ateista.

Pa zar, prijatelji sporta, nije slađa pobeda sa 4:3 golom u poslednjem minutu, ili Saletovom trojkom u poslednjoj sekundi, nego pobeda od 5:0 nad protivnikom kojem su isključena dva igrača i golman. Ne, takva pobeda je bezvredna! Bilo da pobedi LaFerrari bilo LaMercedes! Eventualno, da Kimi pobedi Alonsa...

Ferrari-LaFerrari

Sećate li se 2005. godine kada je Šumaher pobedio u Ferrariju na Bridgestone gumama na samo jednoj trci sezone – u Indianapolisu za GP USA. Drugi je bio takođe Ferrari... Jer svi ostali, i Kimi i Alonso, i McLaren i Renault, nisu ni vozili, jer im je Michelin zabranio, tj. omanuo sa smešom za „oval“ i velike brzine. Istina i ta pobeda je pripisana regularno Šumaheru i Ferrariju, ali ko normalan voli takve trke. Ko normalan voli Formulu 1 u kojoj nisu svi ravnopravni, pa makar ovoga puta „uštrojeni“ bili i toliko „omrznuti“ likovi ko Fetel i Bikovi.

FjodorD  

Lajkuj nas na Facebook-u