ponedeljak, 07 april 2014 13:06

Formula 1 2014 – desilo se trkanje

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zapanjuje činjenica da brojni ljubitelji Formule 1 gledaju i navijaju ali ne razumeju. Ili, blaža varijanta: ostrašćeno navijaju, pa iako razumeju ne žele da priznaju. Stoga evo pojašnjenja, jer znam da mnogi i te kako čitaju www.trofej.info i revnosno prate lik i delo "časne starine" dole potpisane.

Zašto je ovo bila uzbudljiva trka? Zbog dva razloga:

Prvi: što je bila tek treća u šampionatu, pa se još prve violine nisu bodovno izdvojile, tako da gazde timova još nisu striktno naredile vodonošama da donose a ne odnose. Samo stoga je Rozberg smeo da napadne Hamiltona, Rikardo Fetela, i da ne nabrajam sve druge timske duele. Skoro pa da je i Kimi napao Alonsa. Skoro... Još ne znam da li nije mogao, da li nije hteo, ili nije smeo.

Drugo: sigurnosni automobil je zgusno razmake i sve ekipe naređao dva po dva ista bolida. Restart je omogućio zanimljive borbe, uglavnom klubskih kolega, jer još nije... pogledaj prvi razlog!

3-2

Šta bi bilo da nije SC izašao na stazu? Ništa, procesija bi trajala do beskraja, jer bi svi čuvali vrapca u ruci, i nikome na pamet ne bi palo da pokuša da uhvati Hamiltonovog goluba, pošto bi SVI morali da čuvaju gume i štede gorivo!

Ovako je taksiranje iza SC omogućilo da se gume manje istroše a benzina ostane više, pa se, eto, desilo desetak krugova stvarnog trkanja! Istina, bez urlikanja. Toliko oduševljenje ovom trkom svedoči samo jedno: da smo svi željni pravog trkanja a ne štednje u F1. Jer da nije bilo incidenta i bezbednosnog automobila pravog trkanja ne bi uopšte bilo. Imajte to na umu!

Šta je još pokazala treća trka Formule 1 sezone 2014?

Mercedes. Ponovo se videlo koliko je Luis Hamilton rasan trkač! Jednostavno je otresao, za divno čudo, agresivnog Rozberga – iako je imao tvrđe gume, a Niko mekše i svežije – pobegao mu je za više od sekunde tako da Rozbergu nije mogao da pomaže ni DRS. Luis Hamilton je jedan od najbržih vozača Formule 1 kojeg sam ikad gledao, a gledao sam mnoge. Stoga je jasno da Hamilton prva violina u Mecedesu, jasno ko dan!

Ferrari. Već sam sve o „mojima“ rekao – Scuderia Ferrari je Mihael Šumaher, sve ostalo je zamajavanje. Zapanjuje koliko Alonso ima vatrenih fanova koji se i dalje nadaju, ali koji ipak postepeno shvataju da niti je Alonso baš toliki majstor (kao, „stalno izvlači iz Ferrarija 120% a iz sebe 150%) jer (ne) vide da Španac praktično jedino sakuplja bodove, pa i mrvice. I da mu na pamet ne pada da išta rizikuje. A Raikonen ko Kimi, nikad se ne zna šta stvarno može, a kad mu se hoće.

Red Bull. Opet ubedljivo najbolji bolid na stazi, koji klizi kao po šinama u krivinama. Da je Renaultov motor bolji bilo bi svašta, pod uslovom da više ne kažnjavaju Rikarda bez razloga, a Fetel da napokon dobije Bika dostojnog velikog šampiona, kod kojeg bar sve ostalo ispravno radi, ukoliko je motor kilav, jer biće i sporih trka, gde će biti mnogo važnije koliko brzo prolaziš krivine a ne pravce. Imajte to na umu!

Force India i Williams najprijatnije iznenađenje! Ili je to samo zbog motora Mecedesovog?

McLaren najveće razočarenje! Istina, i Baton vozi ko po jajima već godinama, tako da nikad ne znam koliko stvarno vredi McL. Setite dok je u njemu sedeo Luis kako je to izgledalo. No teši što je opet tu Ron Denis.

Lotus. Na njih ne treba trošiti reči – žao mi je samo što nose takvo ime, iako veze nemaju sa onim starim, pravim, i tako samo krnje slavu legende.

Ono što mene najviše oduševljava su mladi vozači, posebno (ne samo što sam rusofil) mlađani Kvjat. Taj momak je nebrušeni dijamant, kojeg počinju da hvale čak i sa foruma gde pataloški mrze Ruse, i naravno Đokovića – iako Nole nije Rus. Recimo, šta reći na ovakav komentar, inače vrlo korektnog i razumnog nika: „...Kvyat je ponovo pravio show. Odlicna voznja. Samo se nadam da je sazidan od drugog materijala, za razliku od njegovih sunarodnika…” Pazite, nikad niko nije (čak ni tamo) zbog porekla krivio nekog vozača, ali čim se pojavio Rus… No, to i nije toliko bitno, bitnije je da će im Ruja već pokazati od kakvog materijala je sazdan, čim zajaše pravog Bika, a ne u Crvenog. Živi bili pa videli… Osim ukoliko FIA ne uvede sankcije Pitinu time što će da zabrane Kvjatu da vozi.

3-1

Prateći razna pisanija o F1 došao sam do sledećeg zaključka: na našim prostorima među gledaocima Formule 1 polovina navijača je za Ferrari, druga polovina za sve ostale?! Jer su tifozi postali (hteli ne hteli) i brojni fanovi Kimija i Alonsa. Bože, stvarno mi ih je žao, kao i mlade ferariste koji misle da je Scuderia F1 nastala 2000. godine. E, sad su svi takvi debelo razočarani, a ne znaju zbog čega?! Ali razočarana je i druga polovina: jedni zbog Fetela i Red Bulla, drugi zbog Hamiltona i Mercedesa…

A trebali bi svi da budemo tužni što Formula 1 više nisu viteške trke, konjske snage, urlik motora, škripa guma i miris benzina, nego strategija, taktika i - štednja. Sada u bolidima sede (uglavnom, čast izuzecima) poslušni vozači a ne agresivni trkači. Nema više Žila i Ronija, Sene, Prosta i Mensela. A ni poslednjeg Mohikanca, jednog jedinog. Stoga ja sada, po prvi put, nestrpljivo čekam spore staze i mokre piste…

I, naravno, sejfti kar.

Uostalom, čak je “uvek elegantni grof” pun sebe napokon došao k sebi:

“Želimo da povećamo interesovanje i strast koja je krasila F1. Trenutno imamo tri problema koje moramo hitno da rešimo. Prvi je da ne može postojati Formula 1 koja se isključivo bazira na prikupljanju energije i štednji goriva, bez mogućnosti da se pritiska gas do daske, i to od prvog do poslednjeg kruga. Publika ne voli ovakvu taksi vožnju gde je sav fokus na štednji. To nije Formula 1. Drugi problem je muzika koju motori stvaraju. Ne buka, nego muzika. I treći problem je to što su pravila previše komplikovana, pogotovo za gledaoce. Moramo da stvorimo Formulu 1 koja je manje komplikovana. Sada, u kraćem roku, bolje je da ništa ne diramo, a i ne bi bilo fer prema Mercedesu, ali situacija se mora iz korena popraviti. Ne želim ni da pomislim na mogućnost gde bi se totalno izgubilo interesovanje za Formulom 1”.

Eto, tako nekako Montezemolo razmišlja. I po prvi put se s njim slažem!

FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u