utorak, 01 jul 2014 11:42

Formula 1 i fudbalski navijači

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Navija se za tim, a ne igrače ili vozače. Ne znam ni jednog Zvezdaša koji je zbog Đurovskog počeo da navija za Partizan, kad je taj supertalentovani fudbaler zamenio crveno-bele boje za crno-bele. Tako, valjda, i mi F1 fanatici rezonujemo – uvek za ekipu, bez obzira na vozače.

Međutim, Sena je, kako mi se čini, „krivac“ za prve prelaske, razlog što su neki Lotusovci počeli da navijaju za McLaren. U stvari, njima i nije bilo teško da zamene crno-zlatno za belo-crveno jer Lotus praktično više i nije postojao. Promenili su cigarete, zamenili John Player Special za Marlboro i nisu pogrešili – Marlboro je bolji!

Ali mi smo fanatično navijali za Ferrari, bez obzira na sve, na nesreće, tragedije, pogibije i duge posne godine. Rojteman, Vilnev, Pironi, Arnu, Tambe, Mensel, Prost, Berger, Alboreto, Alezi... Sve do Šumahera! Potom smo nastavili istim žarom za Kimija i Masu. Skoro svi i za Alonsa – osim mene. Jer upravo kad je Fernando došao u Ferrari Mihael je seo u Mercedes! I tako sam ja postao izdajnik – otpadnik od krda. Nije da nisam 2010. probao da bodrim propetog konjića, ali nije išlo – Šumi me je doživotno kupio. Ko Sena mog drugara, zadrtog Čepmenovog fana. Ko neki poštovaoci lika i dela Profesora koji su zbog Prosta menjali timove, gde on tu i oni.

Sada se među tifozima nalazi priličan broj Alonsovih fanova. Možda po prvi put crveni u svojim redovima imaju navijače koji ne navijaju za Ferrari već jedino za vozača. Verovatno je trenutno najpopularniji među svim F1 vozačima Raikonen. Sada je Kimi opet u Cavallino Rampante timu, pa je tako enormno mnogo navijača Scuderie koji pojma nemaju šta je u stvari Ferrari.

Ja znam, pa me ni ovih (već, ili tek) 7 godina ne čude, jer biće još posnih. Uostalom, već sam još pre početka sezone 2014. napominjao da kada nisu uspeli Mensel i Prost što bi uspeli Alonso i Raikonen, da nisu možda Španac i Finac bolji od Engleza i Francuza?

Upravo su navijači vozača a ne tima razlog što mnogi krive jedino i samo Ferrari, a nipošto ne i svoje idole! Jer Alonso uvek vozi 120% bolje od sopstvenih mogućnosti – a u stvari ziceraši. Sakuplja marljivo svaku mrvicu od kad je seo u Ferrari. Istina, takvim načinom verovatno nakupi više bodova, ali džabe ga bilo takvog „trkanja“. Uostalom, mnogi bi više voleli da Kimi bar jednom pobedi, pa makar i bio deseti u generalnom plasmanu – Grand Prix pobeda se pamti, a ostali rezultati ne, osim ako nisi prvi. Sada su Ferarijevci počeli da slave čak i podijume! Ajde?! Pa u Ferariju su se, bre, oduvek brojale jedino pobede. Međutim, ove godine niti Ferrari može niti Kimi... želi!

Srećom, žele Luis i Niko. Sad jedino sezona zavisi od – boksa! Zavisi da li će u Mercedesu biti fer, ili više vole plavog Nemca od crnog Engleza.

Sudeći po komentarima na netu, izgleda da Hamilton (osim nekih Engleza) ima jako malo navijača. Sumnjam i da Nemci više vole njega nego Kekeovog naslednika. A to mi je totalno van pameti! Jer, ko iole razume Formulu 1, trebalo bi bar da poštuje Hamiltona ako ne baš i da za njega navija. Luis je, bre, narode, jedan od najbržih vozača F1 svih vremena! Sve više me podseća na svog zemljaka, jer i Mensel je ili pobeđivao ilo motore uništavao. Pa zar nije 1987. Pike bio šampion sa tri pobede a Mensel sa 6 nije! Ali kad je 1992. dobio bolid koji ne riknjava potukao je sve rekorde!

Hamilton je najbrži. Fetel najbolji. Srećom, Bik mu ove godine crkava, pa je timski kolega uspešniji. Uspešniji, ne i bolji! Naravno, kod nas najmanje navijača ima upravo Sebastijan! I to nije ništa čudno, iracionalno i pristrasno nama je blisko, jer ne rezonujemo glavom nego crcem. Ili volimo ili mrzimo, neutralnog nema. Razumno, staloženo i argumentovano ne umemo, jer ne znamo hladne glave da analiziramo. A i ukoliko možemo ne želimo, jer moramo da mrzimo! Ko da smo temperamentni Italijani ili vatreni Španci. A ko mrzi taj ne vidi.

Ne vidi ogromnu opasnost koja se nadvila nad F1. Ne, nije to više Berni ni glupa pravila, nije to ni ekologija i štednja, nisu uštrojeni motori bez zvuka, opasnost je – Mercedes!

Srebrne-strele

Velika opasnost, jer ko više zna, setiće se Alfreda Nojbauaera i Srebrnih strela – i pre rata ali i posle. Jer imaju najveće resurse! Pa ukoliko reše i kesu odreše nastaće dug period dosadne dominacije. Dominacije u Formuli 1 bilo je i pre, ali...

Tračak nade daje jedino Honda. Ukoliko Japanci uđu svojim motorima u F1 postoji šansa da se doaka Mercedsima. Recimo da Red Bull pređe sa Renoa na Hondu. A možda bi i Ferrari trebalo da motor promeni, hehe. Pa nemački ili japanski, od volje im. A bolid da im konstruiše Englez! Jer F1 je sa Ostrva a ne poluostrva! Ko što je Le Man nemačka staza, iako je u Francuskoj. Porsche i Audi, Mercedes i Red Bull - živi bili pa videli šta su Germani. Jer Nemci su se ujedinili!

Nikad nisam Formulu 1 gledao sa manje strasti. Sada trke gledam ko utakmice iz Brazila – hladne glave. Od utakmice do utakmice, ili od trke do trke, biram favorite. Ali praktično ne navijam ni za koga, tek malkice protiv nekoga. Uglavnom protiv pristrasnih navijača.

Ja sam Partizanovac koji je navijao (i) za Zvezdu, kada je trebalo! Nikad nisam mrzeo tim, jedino navijače – koji su mrzeli mene! Ali njihova mržnja nije nikada toliko uticala da navijam protiv svojih. Rodoljub sam, bre!

Koliko znate navijača koji ovako rezonuju, koliko je Grobara i Delija koji ne mrze nikoga? E, stoga i poredim Formulu 1 sa fudbalom!

FjodorD  

Lajkuj nas na Facebook-u