sreda, 30 jul 2014 12:42

Ima (li?) boga u Formuli 1

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Da se razumemo, ja sam apsolutno pristrasan i totalno neobjektivan kad se Rosberg prezime pomene, stoga tako i tumačite ovaj tekst. Evo zbog čega.

Keijo Erik "Keke" Rosberg je Finac, a njegov sin Niko tvrdi da je Nemac koji živi u Monaku. Niko Rosberg jeste plav, pametan, može da (mu) prođe kako je Nemac. Ali Nemci su i Šumaher i Fetel koji tako ne voze – jesu i oni i te kako iteligentni i sračunati, ali i germanski agesivni, hrabri! To takođe Radoju s jednog foruma ne može da prođe, nije mu promaklo, pa je citirano napisao:

Rosberg

“Posle ove trke sam ubedjen da Rozberg nikad nece biti svetski prvak, iako vozi fenomenalno ove sezone i deluje psihicki stabilnije od Hamiltona. Jednostavno momak je suvise dobar, mekan, nedostaje mu beskrupuloznost i ubilacki instinkt. Kada u situaciji u kojoj imas 14 bodova prednosti na tabeli ulazis u duel sa direktnim takmacem za titulu i ovaj te dzukacki iseca i gura sa staze ti mu se ne smes sklanjati, drzi svoju putanju i ako bude udes gledaj da bude takav u kome cete obojica odustati. To bi uradio Prost, to bi uradio Sena, to bi uradio Sumaher - to bi na kraju krajeva uradio i Hamilton - prljavo, dozlaboga prljavo, ali dozvolis li direktnom konkurentu da se ovako popisa po tebi ti si vec unapred predao titulu i bolje ti je da se manes trkanja.

Bilo bi zanimljivo videti snimak da neko prosvercuje kameru sada u garazu i motorhom Mercedesa pa da snimi diskusiju kada se sretnu Niko i Luis nakon trke, kao i reakcije inzenjera i menadzmenta - prvo ona suluda timska naredba da Hamilton propusti Nika u direktnoj borbi za sampionsku titulu, onda Hamiltonovo ignorisanje istog i jos jednom prilicno grub tretman u direktnom duelu na stazi (nemojte me pogresno shvatiti, Hamilton je imao puno pravo da brani poziciju svim sredstvima, razocaran sam kako je Niko lako odustao od tog pokusaja)...

Da, baš tako, lepo reče Radoje: “ubilački instinkt”. Jer jebeš malokrvne šampione, ko… Keke Rosberg.

Da se razumemo, ja sam apsolutno pristrasan i totalno neobjektivan kad se Rosberg prezime pomene, iako Keke nije kriv. Nije kriv što je (ostao) živ. Ko ni Šumi, ali mnogi mu baš to ne praštaju.

126C2

No, mene boli i dan danas kad se setim 1982. godine. Pogibe Žil (broj 27) a mi taman skockali turbo Ferrari 126 C2. No, gde ja stadoh ti produži… I produži muški Didije (broj 28). Pa se i on teško slupao. Nije poginuo tada, ali više nije F1 vozio, invalid je bio. Tek posle je i Pironi poginuo. Ali je ’82. Keke “pobedio”.

Keke Rosberg je ušao u anale F1 sa ukupno 5 GP pobeda, 5 pol pozicija i 3 najbrža kruga - u čitavoj karijeri. Ali ima isto titula koliko i Mensel sa 31. GP pobedom i 30 najbržih krugova. No, još nešto im je zajedničko – brkovi!

Elem, 1982. je Keke sa samo jednom (jedinom te sezone!) GP pobedom postao šampion sveta, i to jedva, na kraju, posle tragedija dva moja junaka. Ko, recimo, da je Iks 1970, pobedio Rinta. Ne da bi bilo nepošteno, ne - ro bi bilo nehumano. Ali statistika ne priznaje moral nigde, pa ni u F1, jedino suve činjenjice. A one glase:

Keke Rosberga šampion Formule 1 1982. godine i tačka! To se samo pamti.

Ali ja pamtim više, pamtim i pobede, jer ih brojim. Po meni one najpreciznije odslikavaju ko je kakav, one odvajaju vozače-sakupljače od rasnih trkača. Šampion F1 može neko postati i slučajno, sticajem (ne)srećnih okolonosti, ko pominjani Keke. Ali ne može se slučajno pobediti 30 i više puta! Ili preko 90 Grand Prix trijumfa!

Stoga 2014. navijam za Hamiltona, navijam iz sve snage, zaslužio je da ima bar dve titule, pošto vozi bez pardona, ko zemljak mu Mensel, ko junaci-trkači koje pomenu Radoje. Jer se titule moraju otimati, ne možeš očekavati da ti padne s kruške, a da i tim i sudije krušku ljuljaju, otresaju! Stoga je Hamilton u Mađarskoj onako muški otresao i Rosberga Juniora i Mercedesove bosove. I javno izblamirao i Niku i gazde, jer ga nije propustio uprkos “saveta” bosova iz boksova. Pa gde to još ima, da propusti direktnog konkurenta u borbi za titulu?! Da Luis p(r)opusti! Ajde?! 

No, ukoliko Luis i ne uspe ove godine, značiće to samo jedno: da u trkama Formule 1 ponekad ne pobeđuje brži, nego… lepši.

Zil-Didije

Ali oni koji razumeju F1 pamte i vožnje, jer kad na takvoj stazi startuješ iz pita, pa se još okreneš na pisti i ponovo budeš poslednji, ali ipak pretekneš timskog kolegu koji je startovao prvi, tada tu nisu čista posla, tada je tu prste umešala i božija ruka, tj. sudbina. Stoga nestrpljivo čekam nastavak sezone, da vidim ima li, definitino, tog boga. Jer ga 1982. nije bilo…

FjodorD   

Lajkuj nas na Facebook-u