petak, 28 novembar 2014 13:30

Zavrtanje-odvrtanje u Formuli 1

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

I prođe, eto, još jedna sezona Formule 1. Po čemu ćemo je pamtiti? Prvenstveno po turbo motorima bez zvuka i ružnim bolidima; po glupim pravilima, idiotskom bodovanju, suludim kaznama i odsustvu publike. A trebalo bi da je se sećamo po superiornom Mercedesu čiji su vozači u 19 trka ostvarili čak 16 pobeda – rekord u F1 svih vremena.

I baš tolika dominacija jednog tima ne dozvoljava laicima da procene ovogodišnjeg šampiona, Luisa Hamiltona. Iako je praktično deklasirao svog klupskog kolegu Rozberga (11:5 u pobedama) i demolirao sve ostale, i dalje mnogi ne vide šumu od drveća. A već je na početku sezone bilo više nego jasno da je Hamilton apsolutni favorit, i da ga na putu do druge titule može zaustaviti jedino Mercedes. Srećom, gazde tima su na vreme shvatile da bi po F1 bilo pogubno da forsiraju plavog nauštrb crnog. Jer je crni jedan od najbržih vozača Formule 1 ikada! To je jasno svim poznavaocima ovog sporta još od 2007. godine, kada je Luis debitovao u McLarenu i pobedio svog klupskog kolegu, tada aktuelnog dvostrukog šampiona Alonsa.

Luis-Trofej

Sada neki Hamiltonu negiraju kvalitet jer je, bože moj, vozio Mercedes. Kao da je Sena vozio neke šklopocije a ne superdominantne McLaren-Honde kada je osvojio tri titule. Isto to što Seni „praštaju“ zameraju ne samo Luisu nego spočitavaju i Fetelu – kao, imao je najbolji bolid! Pa zar Prost nije, prvo tri puta u moćnim McLarenima a potom i u ubojitom Williamsu, osvojio sva četiri naslova u superiornim bolidima? No, to je druga tema...

Uglavnom, Fetel nije osvojio 5. uzastopnu tituli pa je to mediokritetima dovoljan dokaz da, kao, nije veliki vozač? Ajde?! Četiri uzastopne titule i oboreni brojni rekordi u Formuli 1 njima nije valjan argument?! Jeste da je Rikardo 2014. bio uspešniji u Red Bullu... ali zar nije mlađani debitant, globradi Luis, bio 2007. bolji od Alonsa?!

Alonso nije uspeo u tada moćnom McLarenu, ali se to zaboravlja. Ni za 5 neuspešnih sezona u Ferrariju ni za ič nije kriv Španac! Za sve je kriv samo, i jedino, Ferrari. Ajde?! Pa zar nije Alonso 2010. izjavio da je Ferrari iz te godine najbolji bolid u kojem je ikad sedeo! A pobedio ga je... Petrov. Ni 2012. nije Ferrari bio kanta, tako da je vozač koji „uvek daje od sebe 120% preko maksimuma“ morao bar jednu titulu da osvoji „na mišiće“ za Scuderiu. A nije, pa je „odvrnut“ ko pregorela sijalica, što je tradicija Ferrarija još iz Encovih vremena.

Alonso je odvrnut, Fetel zavrnut! Da li se to sprema novi „drim tim“ pokazaće vreme. No, ukoliko Fetel ne uspe biće kriv... Sebastijan. Jer „nije“ rasan trkač. Čak i ako Ferrari bude loš biće kriv Nemac. Ali ako nekim čudom Fetel osvoji titulu zasluga će pripasti bolidu. Ko što je za 7 Šumijevih titula „kriv“ Benetton i Ferrari. Ko što je za ovogodišnju titulu zaslužan samo Mercedes a ni malo Hamilton. Ako je tako, zašto Rozberg nije pobedio Luisa?

Kažem „čudom“, ja i 2015. tipujem jedino na Hamiltona. Jer Fetel prvo mora da pobedi sve bolje Williamse i... Red Bull. Ne bih ja tako olako otpisivao „bikove“, Rikardo je odličan, a pridružio mu se fenomalni Rus. Tako da sada napokon imam opet za koga da navijam: ponovo za staru ljubav, Ferrari i - Kvjata.

Alonso u McLarenu! Po drugi put! Šta sada očekivati? Baš ništa. Jer prošlo je osam godina od njegove poslednje titule, vreme čini svoje, iako Španac i dalje solidno vozi. No, za njega bi uspeh bio i da pobedi Fetela u Ferrariju – ili Masu u Williamsu.

Alonso-Fetel

Zaista bi bilo neverovatno da pobedi Hamiltona sad, kad nije onomad. Ubeđen sam da je njegovo vreme prošlo, sve tri šanse je prokockao: 2007. 2010. i 2012. a bog prašta svega tri puta. No, nikad ne reci nikad, McLaren je moćan tim. Samo da bi se konstruisao pobednički bolid potrebno je vreme, a ono je, ruku na srcu, ipak na strani mlađih, Luisa i Sebastijana, i ostalih junoša koji nestrpljivo čekaju svojih pet minuta.

Šumaher je 1996. došao u totalno raštimovani Ferrari. Ko sada Fetel. Trebalo je dosta vremena da se kockice slože i titula osvoji. Šumiju je tada protivnik bio Mercedes – ali u McLarenu. Fetelu je sada protivnik Mercedes - u Mercedesu. Stoga predviđam dosadnu sezonu 2015. i još veću dominaciju Srebrnih strela, a jedini začin sezoni mogli bi dati mladi, recimo Kvjat, Rikardo, Botas...

Ni Niko nije star, ali rođen je iste godine kada i Luis tako da su mu šanse nikakve, pošto Hamilton već ima dve titule i 33 Grand Prix pobede – prestigao je i Mensela i Alonsa, pa juri 39 pobeda Fetelovih. A tada ni Senina 41. nije nedostižna, jer se vozi mnogo trka po sezoni. No, i da je 20 trka godišnje, Šumaherova 91 je apsolutno nedostižna!

U Formuli 1 je broj osvojenih pobeda verodostojniji pokazatelj kvaliteta vozača nego broj titula. Jer po jednu titulu imaju i Nikov otac i veliki Mensel. Jedna titula šampiona se u Formuli 1 može (pre dobiti nego) osvojiti i (ne)srećnim okolnostima. Ali 7 titula ni slučajno. Stoga sam ubeđen da i Hamilton i Fetel imaju šanse da postanu broj 2 Formule 1 svih vremena, ali broj 1 nikada. Pa ni tada...

Sada nam predstoji dug zimski post. A ja ću nestrpljivo brojati dane, nedelje i mesece do prve trke 2015. Jer i najdosadnija trka je uzbudljivija od vikenda bez Formule 1.

Fjodor   

Lajkuj nas na Facebook-u