subota, 10 januar 2015 18:11

Otimači izgubljenih pobeda

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Po meni su svega dva div-junaka u istoriji, iako sam gledao mnoge vitezove Formule 1 – Sena i Šumi. Oni su činili čuda u inferiornim bolidima, i to obojica po tri godine uzastopno. Smatram njihove vožnje tih godina za najbolje u čitavoj karijeri, iako su drugi osvajali titule. Ko ih je gledao... razumeće. Ko nije, nikad neće.

Elem, Sena je 1985. 1986. i 1987. sedeo u Lotusu. Tri godine bez titule, jer je tada u Barnardovom turbo McLaren-Porscheu sedeo Prost, a u zverski jakim turbo Williams-Hondama Pike i Mensel. Šta je Seni drugo preostajalo nego da čupa, bukvalno otima ukoliko se ukaže i najmanja šansa. I on je to uspešno činio, uglavnom po kiši...

Šumaher je 1996. prešao u totalno raštimovani Ferrari, i još dve godine se (zlo)patio. Vozio je krvnički, ali uzalud – tada su u moćnim Williams Renaultu sedeli Hil i Vilnev, a u McLaren Mercedesu Hakinen. Šta je Šumiju drugo preostajalo nego da čupa, bukvalno otima ukoliko se ukaže i najmanja šansa. I on je to uspešno činio, uglavnom po kiši... I uspevao čak da bude dva puta vicešampion, a 1996. treći!

Na muci se poznaju junaci, a po kiši rasni trkači!

Tada, u otežanim uslovima, sve je na vozačima. Kada ne dolazi do izražaja ni snaga motora ni aerodinamika bolida, sve je u rukama delija: volan, menjač, gas i kočnica, nekad i kvačilo. Pa pobedi onaj ko sme u tim uslovima da se trka. Tako je bilo u prošlom veku.

sena-sumaher

Ali u 21. veku, u drugoj deceniji, nema više vitezova. Sada čim padne par kapi izlazi SC na stazu, a ukoliko ne izađe odmah nastane zapomaganje iz kokpita: „ništa se ne vidi“, „nemoguće je voziti“... Ajde?! Zar se nekad, kao, videlo, zat se nekad se moglo?! Zamislite Senu i(li) Šumija da se preko radio veze vajkaju na uslove na stazi?! Pa oni su kišu prizivali ko dodole.

Zbog toga su Sena i Šumi otimači! Zbog toga boljih nema, iako ima (ili bude) uspešnijih. Recimo Fetel. Jer praktično jedini on ima kakve-takve šanse da dostigne Šumija. Eto, sad je u 27. godini došao u Ferrari, baš ko Šumi nekad - 1996. takođe kao zreo 27.godišnji vozač u najboljim godinama. Fetel je došao kao iskusni četvorostruku šampion, Šumi kao dvostruki. Eto ispod malo statistike.

 Sebastijan-Mihael

Eto mu prilike da se dokaže, da pokaže „od koje drvo se pravu štipaljke“! Ne, ne očekujem od njega odmah titulu, ali i te kako mora da otima pobede, ma kakav Ferrari bio. Jer, ruku na srce, teško da će bolid 2015. biti inferioran baš onoliko koliko je bio Ferrari F310. Neka pobeđuje Mecedes – i hoće, neka pobeđuje Red Bull, Williams... i hoće, ali Fetel mora da otima! Druge mu nema. A drugi nema ko. Pa ni Alonso u McLarenu.

Jer Alonso nije otimač nego filigranski tačan vozač, iako je dosta pobeda za Ferrari bukvalno na mišiće osvojio. Eh, da je ranga jednog Sene ili Šumija sada bi možda imao 4-5 titula, Fetel svega dve a Kimi ni jednu. Jer Sena i Šumi bi 2007. 2010. i 2012. oteli titule, bar dve ako ne sve tri! Iskreno, Fernando je vrhunski vozač, savršen tehničar ali i veliki račundžija. A to mu je jedina mana. Zbog toga je iza Sebastijana, samo zbog toga. A sada već i iza Hamiltona.

Od današnjih vozača otimač je Hamilton. Po meni, veći od Fetela. Samo Luis ima „hendikep“, u senci je Srebrne zvezde. Ima tek dve titule, ali je mlad i vozi zverski bolid. Plus se ne plaši sirovog trkanja. Alonsa je prestigao, da li će i Fetela ne znam.

Ali niko od pominjane trojke ne može nadmašiti veliku dvojku, ma koliko pobeda i titula da nakupe. Jer su Sena i Šumi legende čije se vožnje pamte i kada ne pobede. Recimo Senine u Tolemanu u Monaku 1984. u debitantskoj sezoni, ili Šumaherove u Brazilu 2006. u svojoj oproštajnoj vožnji za Ferrari.

Sena i Šumi su bili otimači, ja ih obožavam jer su i razbijači. Pa „sa štitom ili na njemu“, ko stari Spartanci. Nažalost, Spartanaca odavno nema...

U kastriranoj Formuli 1 sve više do izražaja dolaze bolid, samo i jedino motor i(li) Njui, a po kiši se praktično i ne vozi, pa se teško može otimati i kada ima nekoga sa mudima.

Nekad je bilo razbijača više, mnogo više – recimo Mensel, Vilnev. Oni su razbijali, ali su titule osvajali taktičari i tehničari: Lauda, Prost, Pike, Stjuart, Fitipaldi... Verovatno je Alonso učenik te škole, ko da mu je veliki „Profesor“ bio profesor. Delimično mi i Fetel deluje ko da mu je Prost bio idol a ne Šumi. A Luis je, opet, razbijač ko i zemljak mu, s tim što Hamilton izgleda ima više sreće nego Mensel.

Naravno, i Džim Klark! Kažu da je taj takođe otimao po kiši. Nažalost, i on je prerano završio na štitu, tako da ga se ne sećam, pa je ova knjiga spala samo na dva slova – oba na S. Jedan je odavno na štitu, a drugi ni tamo ni vamo...

Stoga mu držim pesnice da još jednom pobedi – ovoga puta da otme život. Sopstveni!

FjodorD     

Lajkuj nas na Facebook-u