ponedeljak, 22 avgust 2016 14:32

Tri sporta, tri finala i GMO Olimpijada

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Ima jedna zemlja na brdovitom Balkanu koja osvoji silne medalje u jednom danu. Ta zemlja je mala i siromašna ali dere sve redom, a posebno velesile Amere, Ruse, Francuze, Špance, Italijane... i čitav jedan kontinent – Australiju!

Elem, na letnjoj Olimpijadi u Brazilu 2016. malena Srbija je jedina poslala na OI četiri reprezentacije u ekupnim sportovima i sve četiri su osvojile medalje – 49 medalja što zlatnih, što srebrnih, što bronzanih! A još se nisu se kvalifikovali za Rio najbolji odbojkaši sveta...

Još je neverovatnije da smo u sva tri sporta igrali tri finala! I tako osvojismo zlato u vaterpolu, srebro i bronzu u košarci (muška i ženska reprezentacija) i srebro u odbojci. Da su igrali naši odbojkaši verovatno bi bilo zlato i u odbojci. No, i ovoliko je mnogo – nedostižno za sve druge nacije.  

tri-reprezentacije

Kada sam sabirao medalje računao sam samo odličja igrača, ne i trenera i selektora, iako su ih i oni zasluženo dobili. Inače, osvojili smo još četiri medalje u još 4 sporta (rvanje, tekvondo, atletika i veslanje) ali pojedinačne medalje nisu tema mog pisanja – čestitam im i ponosim se, ali mi smo svetska VELESILA No1 U LOPTANJU (klikni pa vidi).

vaterpolo-srbija

Naravno, Ameri nas razvališe u košarci ali kako bi oni prošli u vaterpolu? Udavili bi ih! Uostalom, i odbojka je u USA veoma popularan sport ali su ih naše odbojkašice ubile u pojam! Bre, prvo Ruskinje, pa Amerikanke i zamalo Kineskinje. Stoga su za mene naše odbojkašice zlatne jer je u Kini više igračica nego u Srbiji stanovnika.

Sad, da li su Ameri zaista toliko superiorni ili su malkice GMO modifikovani – ja ne znam. Ma ne zna to niko – osim vlade SAD. Jer ona „garantuje“ da se njihovi sportisti ne dopinguju pa niko ne sme da ih kontroliše?!

Ali zato ladno  izbaciše sve ruske paraolimpijce sa Olimpide. Kao, ti nesrećni invalidi se dopinguju?! Mo'š misliti, hendikapirane osobe u invalidskim kolicima dopingovani. Ajde?! I tako je tim nesrećnicima uskraćena jedinstvena prilika da vide Rio i da se osećaju ravnopravni. Živeli su za to, ali eto. Sramota do neba!

Olimpijada-kosarkasice

Ono što posebno treba istaći je da za naše reprezentacije igraju naši i naše, a da ih treniraju naši i naše. Nema tu stranaca ne što smo rasisti pa ne volimo crnce i crnkinje nego što nemaju mesta. A i što da uvozimo sportiste kad imamo originalnih, nemodifikovanih, zdravih i prirodno jakih domaćih i za izvoz! Uostalom ništa nije vredelo što je francuska reprezentacija u košarci više crna nego bela.

Čudan je taj Balkan, daje nesvakidašnje plodove. Jer u fizički najtežem kolektivnom sportu na svetu, u vaterpolu, finale igraše Srbi i Hrvati! Meni je žao što i Crnogorci ne pobediše Italijane u borbi za treće mesti na OI pa da sve medalje pokupe tri balkanske ekipe. I da naglasim: izuzetno mi je drago kad pobedimo naše susjede i komšije ne što ih mrzim nego što ih cenim i pribojavam se njihovih igrača velemajstora (Bogdanović, Sukno...). Ali zato baš likujem, seirim kad oderemo Amere! Stoga, napred Nole!

U čemu je tajna uspeha naših loptaša? U rodoljublju. Jer oni se dopinguju patriotizmom! Šta mislite, zbog čega je Vanja Grbić onomad preskočio i zapisnički sto i sudije da bi stigao loptu u publici – zbog sebe, trenera, predsednika i premijera, ili menadžera. Ajde?! Ne bre, Vanja Nacionale je to učinio zbog... mene! Učinio je to zbog naroda, pa tako i mene. A ja mu se ovako odužujem, jer ga lično poznajem i ponosim se time.

Kako Vanja tada, tako naši sada, a Nole do ko zna kada i od vajkada – za narod! Jer za mene je Nole pobednik i na Olimpijadi. Pobednik je što je toliko hteo i želeo a kad nije uspeo plakao je. Kad su plakali fudbaleri?

Naši sportisti su najveće blago Srbije! To su najefikasniji ambasadori koji Srbiju prikazuju u lepšem svetlu. Jer i oni su Srbija, oni su naša dika i ponos. A to što im je Srbija dala poreklo a država skoro ništa, to što su njihovi lični uspesi i uspesi uspesi čitavog naroda i zemlje - nije tema ovog teksta. Jer koliko sutra zaboravićemo ih sve i pare usmeriti ka fudbalu. A mediji će se posvetiti fudbalerima danima pre neke iole „važnije“ utakmice.

Prokletstvo ove zemlje je što se radujemo čim se fudbaleri uopšte kvalifikuju za bilo šta (eto ni Partizan ni Zvezda ni Vojvodina se ne plasiraše!), a od košarkaša, odbojkaša, vaterpolista i tenisera očekujemo ne samo da se kvalifikuju za dalje nego i zlatne medalje! Ej bre, tako se ne sme nadalje!

Vaš neispavani Dragan Jovanov Glod

P.S. Ko se slaže sa napisanim neka tekst „šeruje“, ko ne slaže neka samo "lajkuje", hehe. A ko misli da je jednako vredna medalja u brzom hodanju kao u košarci... marim baš.

Više iz ove kategorije « Mnogo smo NAJJAČI, bre!