utorak, 08 novembar 2016 12:49

Novak Đoković i autošovinizam

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Ne znam španski pa tako ni šta Španci pišu o Nadalu, a ne znam ni da li Švajcarci još uvek vole najboljeg tenisera svih vremena jer je Federer tek 16. na ATP listi, ali znam srpski i, nažalost, koristim internet, pa se čudim ne toliko šovinizmu drugih koliko autošovinizmu naših. Iako znam da nije kriv Fejsbuk zbog enormnog prisustva budala (Fejs je jedino omogućio da ih vidimo, nije ih stvorio), dođe mi da se odlogujem. Bre anonimci, okanite se Noleta, pa za vas nisu čuli ni svi stanari vašeg solitera! Ko ste vi uopšte kad smete da ga pominjete, ko bi za vas znao da nema Fejsa i komentara po portalima?!

Šovinizam mi je jasan – pogledam ime i prezime mrzitelja i sve mi je razumljivo, mrze ga jer nije njihov, mrze jer je naš. Ali kad neko ko se zove, recimo, Dušan i živi u Beogradu oplete po Noletu jer je „tek“ drugi na planeti, bude mi žao čoveka – takvom nema leka! Autošovinizam je opaka, neizlečiva bolest. Jer taj „Dušan“ toliko pati što je niko i ništa pa mrzi... Noleta!? I kad Noletu crkne krava on likuje, seiri po internetu. Tipičnog tv mrzitelja vidite ispod na karikaturi genijalnog Bojana Jokanovića.

mrzitelj

Mnogi od takvih, kao, ne gledaju (neki i „negledaju“) tenis. Ajde?! Ne gledaju sve dok Nole hara. Kao, baš ih briga za Noletove milione. Ne zanima ih, a svaki dolar i evro mu prebroje. Oni, kao, ne navijaju, pa i ne gledaju. A istina je obrnuta: gledaju i navijaju – ali za Noletove protivnike. A to zdravo boli, jer Nole mnogo pobeđuje...

Ali gle čuda, izgleda da su sada odjednom svi gledali, jer je net prepun komentara. Jedan, recimo, kaže: „meni nije ništa bolje kad Novak pobeđuje i zarađuje“?! Taj bi, izgleda, navijao za Noleta tek ako bi mu se (is)platilo. Izgleda da im je finansijska situacija bolja kada gubi?! A možda ga mrze jer su u kladionicama tipovali na protivnike, pa bankrotirali, hehehe. Pa bre, ni meni ni iz džepa ni u džep kada Nole pobeđuje, nije mi ništa lakše u životu – ali mi je lepše!

Sada je Nole drugi na ATP, a Rodžer tek 16. Pa šta, da li iko na planeti smatra da je Marej bolji od Federera, ili Noleta. Ne, broj poena ne znači praktično ništa – pamte se jedino pobede i posebno GS titule. Uostalom, naša Jelena Janković je u trenutku bila No1 na ATP listi, pa šta?! Ništa. Naravno, Nole može već koliko za koji dan da opet bude broj 1, ja bih to voleo – da se ko nekad Muhamed Ali i po treći put popne na vrh, ali šampioni se u tenisu rangiraju po broju osvojenih turnira i posebno po Grand Slam titulama!!! A Nole je tu u vrhu, iza Federera, Samprasa i Nadala. Gde je Marej? Nole je ispred teniskih legendi kao što su Borg, Mekinro, Lendl... i svih ostalih. Zato bih ja više voleo da Nole ne bude No1 nego da osvoji još koju Australiju, Rolan Garos, Vimbldon i USA Open. Mislim da i on to sanja. Biti prvi na ATP je trenutno, ovo drugo – večito! Po meni, ne treba se iscrpljivati na brojnim turnirima, treba igrati samo onoliko koliko se mora, ali obavezno jurišati na još koji Grand Slam.

Grand-Slam

Broj osvojenih GS titula

No, i Nole je samo čovek, ima pravo da živi kako želi, ima pravo i da mu tenis dosadi, da se umori od svega...  Tenis nije život nego profesija. Surova i teška, a to ne razumeju oni koji nikad nisu uzeli reket u ruke. To ne shvataju oni koji mu vire u novčanik, umesto da mu zavire u dušu. Jer Nole je duša od čoveka!

Bojim se da nikad više Srbija neće imati nekog sportistu Noletovog ranga, jer Nole u tenisu nije samo nacionale, on je internacionale! Da nije, ne bi se brojni „vilanderi“ toliko radovali Noletovim (retkim) porazima. Plaše se (opravdano) da ne postane baš jedan Srbin najbolji teniser svih vremena (klikni levo na link pa vidi!), a time i najbolji sportista planete Zemlje! To mnogi ne bi podneli. Stoga se bojim prljavih rabota moćnih i zlobe nemoćnih.

No, zna to Nole. Samo nismo li mu natovarili preveliki teret našim megalomanskim očekivanjima? Zato mu poručujem: Nole, znaj i da kad si najusamljeniji na terenu – nisi sam! Ja sam uvek s tobom, mada me ti ne poznaješ. Kao što ne poznaješ ni milione naših, ali i milione stranih navijača, koji te vole i cene to što radiš, i koji poštuju sve što si već učinio.

Mi Srbi smo, nažalost, narod koji ne prašta uspeh. Jer što si ti veći oni se osećaju manjim. Ali ja ne, ja se osećam većim svaki put kad ispod tvog imena vidim trobojku ove zemlje. Moje geslo je „totalni kvalitet je najviši oblik patriotizma“ a ti si Made in Serbia – najbolji brend ove zemlje. Nisi jedini, ali si najpoznatiji. A kad si toliko slavan moraš istrpeti i domaći autošovinizam i strani šovinizam. Jer ne mrze oni samo tebe, oni sada mrze i mene, ali ponajviše sebe!

Dragan Jovanov Glod

P.S. Ja, grešan, baš ne gotivim Amere, ali sam navijao za prznicu Mekinroa, jer volim agresivan tenis. Ali jedno je navijati za tuđe a sasvim drugo voleti svoje. No, ko je operisan od rodoljublja taj se ne najježi dok se svira himna. To je bezosećajna individua koja sve meri kroz novac, nesvesna da su najdragocenije stvari na svetu besplatne. Ko Noletove pobede, svetlo u tunelu naše duhovne bede.  

Lajkuj nas na Facebook-u