sreda, 24 jul 2019 13:01

Nole, tašta i pokvarena mašta

Ocenite ovaj članak
(10 glasova)

Tek što je u epskoj, istorijskoj borbi za teniske anale, pobedio Federera u fantastičnom finalu u pet setova i tako PETI put osvojio Vimbldon, kod nas su zagraktali ljubomorni autošovinisti na Novaka Đokovića?! Tabloidi, žuta štampa, internet i Fejsbuk prepuni su tekstova podlaca pokvarene mašte ovakve ili slične sadržine:

„Novak mora da odluči hoće li i dalje, preko tašte, ulagati u posao koji je u startu izgledao bajkoliko privlačan ili će prihvatiti da se posao sa MHI i kod nas, kao uostalom i u Evropi, pokazao spornim, često i promašenim. Nije jasno zašto bi vrhunski teniser i dalje pošteno zarađeni novac i dalje ulagao u, usled državnog upliva i prevelike intenzivnosti, sporne i projekte upitne regularnosti. Novaku tako nešto nije potrebno, novac mu omogućava da biznis vodi samostalno, ne da se upliće u državno vrzino kolo u kome je privatnik, makoliko bio novčano jak, slabija strana u odnosu na državu i njoj bliske."

1-nole

Citirao sam neke delove teksta u kome neki „ekolog“ direktno i neuvijeno opanjkava Đokovića bez trunke dokaza, jer je i poslednjem glupantropu jasno da poenta teksta nije šta se zaista radi sa MHE po Srbiji nego ko radi i da meta napada nije Vera Ristić nego Novak Đoković! Kao da je Nole kriv što je njegova tašta još 2002. godine osnovala firmu Eco Global i što je pre skoro deset godina investirala u MHE. Narode moj, pa ona je Noletu tašta tek od jula 2014., znači od pre pet godina. Ali koga briga za istinu, bitno je po svaku cenu privlačiti naivce da kliknu na provokativan naslov.

Iskreno, da je mene neko pre deset godina pitao za gradnju mini hidro-elektrana rekao bih da, naravno da su potrebne – pa nećemo valjda graditi nuklearke, ako smo stvarno ekolozi. E, ali tada, pre deset godina, niko nije napadao Veru Ristić. Napadaju je sada, ne zbog MHE nego što je Noletova tašta! U stvari, napadaju Noleta a bez trunke dokaza i mrvice poštenja, jer je valjda red da ga prvo pitaju za istinu pre nego što ga zapljunu.

1-vencanje

No, ovo je Srbija, a odavno je poznato da Srbi ne praštaju uspeh. Stoga im je Nole trn u oku, ne zbog tenisa nego zbog para, zbog Jelene, zbog Ivaniševića, zbog vegetarijanstva... eto čak i zbog tašte?! Zapanjujuće je što i mnoge „ekološke i ribolovačke grupe“ na Fejsbuku učestvuju u ovoj podloj hajci na Novaka, a kad je recimo, nedavno, trebalo izveštavati o kriznoj situaciji u Ribolovačkom Savezu Vojvodine uglavnom su mudroseri ćutali ili tek naknadno puštali na net mlaka, nesuvisla i uopštena saopštenja. Izuzetak su Vukovi sa Dunava koji su konkretnom akcijom i svojim ličnim zalaganjem doveli do preko potrebnih promena u RSV. No, vraćam se na Noleta...

Novak Đoković je, verovatno, najpoznatiji Srbin. Poznatiji u svetu (možda) čak i od Nikole Tesle. Nole je i jedan od najbogatijih Srba, ali iako je kroz celokupnu istoriju bilo i bogatijih siguran sam da nije bilo čistijeg kapitala, jer je Nole svaki svoj dolar, evro ili funtu pošteno zaradio. E, baš taj Nole pomaže Srbiji ne samo moralno perući nam godinama obraz koji nam Zapad neprestano blati, nego pomaže i materijalno svojim velikim donacijama i sponzorstvima. A kako mu mi uzvraćamo – uvredama! Razni anonimusi ga opanjkavaju i spočitavaju mu svašta, eto čak i da svesno uništava prirodu Srbije?!

Nisu MHE zlo same po sebi, zlo je ako ih je previše i ukoliko nisu u skladu sa prirodom. Ali za njihovu prekobrojnost nije kriv Nole, a verujem ni njegova tašta. No, čak i da je Vera Ristć kriva, nije sigurno ni jedina niti je njena krivica najveća. Ali čik „fejs junaci“, istražite do kraja i isterajte na čistac sve nezakonitosto oko MHE – ČIK! Pa se hrabro potpišite ispod teksta i pozovite stvarne ekologe u pomoć da spasemo reke, rečice i potoke Srbije. Koliko će nas se odazvati ne znam, ali Vukovi će, siguran sam, ponovo pomoći. Ja ću pomoći pisanjem, oni svojim prisustvom, vi – od volje vam, a garantujem da bi i Nole svojim novcem pomogao našu borbu za čistu Srbiju, jer je od ekologije važnija ekologija duha. Samo ga treba pozvati i obavestiti, sumnjam da on uopšte zna za MHE probleme, i da ga autošoviniste napadaju zbog toga. Nema Nole vremena za gluposti i jalove polemike na Fejsbuku oko tekstova koji se diče naslovima tipa: „Nole, tašta i mini hidro-elektrane“. Uostalom, ozbiljan novinar bi bar proverio od kada je Nole u braku, a da je savestan naveo bi i da je Eco Global 2013. pustio u rad solarnu elektranu Merdare a MHE 2010. i 2011. Na kraju krajeva, i ovo je istina: „Klub privrednih novinara „Biznis i kreativne dame 2012“ je dodelio Veri Ristić, direktorki Eco globala zlatnu plaketu za Biznis damu godine. Priznanje je dobila za ulaganje u obnovljive izvore energije - male hidrocentrale i elektrane na solarni pogon Merdare. Ali šta da se radi kad je za „novinare“ jedino loša vest dobra vest.

Eto, napisah odbranu ne Vere Ristić nego Novaka Đokovića. Vi kako želite, ali ja neprestano imam osećaj da sam dužan Noletu, jer mi ulepšava život evo već skoro deset godina. I još će, kladim se.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u