subota, 19 oktobar 2013 23:40

Jednostavni a efikasni fider sistemi - manje je više

Ocenite ovaj članak
(18 glasova)

Sezona pecanja fider metodom je počela i traje (mada se za neke kolege ribolovce nikada ne završava), pa je pravo vreme da se početnici upoznaju sa nekim fider montažama, koje će moći efikasno da koriste, a da istovremeno potroše samo par minuta za njihovo pravljenje. Ovo u praksi znači više pecanja, a manje nerviranja na vodi. U razgovorima sa prijateljima, ali i sa kolegema ribolovcima, primetio sam da neki pecaroši imaju mišljenje o fider montažama kao o nečem komplikovanom za pravljenje i korišćenje. Probaću ovim tekstom da razbijem tu famu.

Čini mi se da određeno podozrenje (između ostalog), leži u činjenici da se fider tehnika često poredi sa pecanjem ribe na plovak (vegler), gde se povremeno zaista koriste sistemi i montaže koji često dodatno komplikuju ionako komplikovan život. I u fideru postoje neke montaže koje su po meni bespotrebno komplikovane i više prestavljaju želju pojedinaca da dokažu svoju domišljatost i inventivnost, nego što imaju praktične prednosti na vodi u realnoj upotrebi.

Kao pobornik minimalizma u svemu, pa i u ribolovu, a rukovodeći se onom poznatom životnom filozofijom čuvenog arhitekte Ludviga Misa van den Roeja "Manje je više", u ovom tekstu ću vam predstaviti neke krajnje jednostavne montaže, koje su istovremeno neverovatno efikasne! Takođe, mogu biti zanimljive kako početnicima tako i iskusnijim kolegama kao svojevrsni podsetnik.

Jedna od najjednostavnijih montaža je takozvana "osnovna montaža" (Simple - Basic Feeder Rig), koju možete videti na slici ispod. Iako je krajnje jednostavna, verujte da je izuzetno efikasna, a istovremeno spada u jedan od najosetljivijih fider sistema!

simple-rig-trofej

Na osnovni najlon se prvo navuče hranilica sa kopčom, radi brze zamene, a onda gumeni stoper (1). Zatim se na kraj osnovnog najlona veže vrtilica - virbla (2), a na drugi kraj vrtilice se veže predvez. Gumeni stoper ima zadatak da sačuva čvor od naprezanja i trenja koje se javlja prilikom zabačaja, ali i da amortizuje sile koje se javljaju na čvoru prilikom zamaranja ribe, dok hranilica istovremeno "leti" na sve strane. Debljina osnovnog najlona se kreće od nekih 0,12mm zimi, pa sve do 0,20, ili čak 0,22mm leti. Debljina predveza će kao i uvek biti za jedan, ili još bolje dva broja manja od osnovnog najlona.

Što se tiče dužine predveza, ona će se kretati čak do 1m na tekućim vodama, ili okvirno 30-60cm na stajaćicama. Ovo shvatite samo uslovno, jer je zaista nemoguće dati konkretne dužine predveza za sve situacije na vodi, ali je zato moguće dati konkretan savet: pre nego što krenete na vodu, napravite kod kuće nekoliko predveza različitih debljina i dužina i bićete spremni za praktično svaku situaciju. Probajte sa jednom dužinom, za koju mislite da je u datom momentu odgovarajuća, pa ako rezultat izostane, sve što treba da uradite je samo da vežete novi predvez. Dužina i debljina predveza, ali i osnovnog najlona će naravno zavisiti od mnogih faktora: tip i veličina vode, dubina, debljine osnovnog najlona, da li se riba hrani slobodno i agresivno, ili uzima stidljivo i oprezno itd.

Još jedna praktična prednost ove osnovne montaže je da se pravi za bukvalno dva minuta što, kao što rekoh, znači više aktivnog vremena provedenog u pecanju.

Na gornjoj ilustraciji vidite takozvanu "klizeću" montažu, jer hranilica nije fiksirana, već se slobodno može kretati duž osnovnog najlona. Ovo je dobro u svim situacijama kada se riba hrani plašljivo i oprezno, jer ne stvara praktično nikakav otpor ribi i ona uzima mamac sa punim poverenjem.

Osim montaže na gornjoj slici, moguće je dodati iznad hranilice još jedan stoper ili eventualno najmanju, kvalitetnu sačmicu od mekanog olova i dobićemo "fiksni" sistem, koji se odlično pokazao kod lova krupnijih riba, jer je hranilica fiksna i praktično sama svojom težinom daje kontru i olakšava ubadanje udice! I da, osim stopera i olovne sačmice, odlično može poslužiti i čvršće vezan klizeći čvor, koji nam je poznat iz meč ribolova, prilikom pecanja na klizeći vegler - slajder.

Ako u međuvremenu poželite da se oprobate i u metod fider tehnici, možete svakako koristiti sistem na slici dole - jednostavnu metod fider montažu (Simple Method Feeder Rig). I ovaj sistem je neverovatano jednostavan - sve što će nam trebati je eventualno jedna virbla!

simple-method-rig-trofej

Na ilustraciji vidite kako montaža izgleda. Jedan čvor - i to je sve! Kod ove montaže, dužina predveza će biti znatno kraća, jer je udica sa mamcem smeštena bukvalno na samu hranilicu, tj. hranu na njoj. Predvez će varirati od 10-30cm maksimalno, što ćete opet utvrditi jednostavnim eksperimentisanjem na licu mesta.

Još jedna, uslovno rečeno, nepoznanica kod nekih kolega pecaroša (osim "komplikovanosti" sistema) je da vlada uverenje kako se fider montaže lako mrse. I ova fama je, naravno, samo delimično tačna. Tačna je sa te strane, što u ribolovu ne postoji ni jedan sistem niti montaža koji se apsolutno ne mogu zamrsiti. Međutim, pravilnim odabirom i pravljenjem sistema, ovo se može svesti na meru da ne predstavlja dodatno nerviranje i razlog da besni napuštamo vodu sa najlonom vezanim u klupko ("pušlu") koje je nemoguće odmrsiti, osim ako ne posegnemo za rešenjem Gordijevog čvora - mačem, tj. makazama!

Jednu od takvih montaža koje se ne mrse (preciznije: teško se mrse) su fideraši "pozajmili" od kolega modernih šarandžija, uz određene modifikacije, a to je "helikopter" montaža (Helicopter Rig). Kako ova montaža izgleda možete videti na donjoj ilustraciji. I ona je kao i ostale ovde prikazane, krajnje jednostavna.

helicopter-rig-trofej

U ovom slučaju se hranilica vezuje direktno na osnovni najlon, a predvez sa udicom se spaja pomoću virble takođe sa osnovnim najlonom iznad hranilice. Eventualno (kao na slici) moguće je na virblu dodati još jedan prsten većeg prečnika, kako bi se predvez još lakše rotirao oko osnovnog najlona. I ovde je obavezna upotreba gumenih stopera iz razloga navedenih na početku teksta.

Prilikom zabačaja, predvez sa udicom i mamcem se slobodno kreće i opasnost od mršenja je svedena na minimalnu meru. Preciznu dužinu predveza je i ovde nemoguće dati, ali generalno: kraće je bolje.

Ova montaža se jako dobro pokazala baš kod pecanja šarana fider tehnikom na komercijalnim revirima, pa je upotreba nešto debljih najlona savim opravdana. Takođe, stepen kačenja ribe je veoma visok, jer i ovde hranilica praktično sama daje kontru i kači ribu.

Sledeća montaža je takođe pozajmljena od kolega šarandžija, a to je "montaža sa sigurnosnom kopčom" (Safety Bolt Rig). Šarandžije je koriste kako bi olovo prilikom eventualnog zapinjanja i zakačinjanja za neku prepreku u vodi lako otpalo sa sistema i pružilo šaranu mnogo veće šanse da preživi i manje se muči. Mi fideraši smo ovaj sistem donekle modifikovali, pa umesto olova na kopču kačimo hranilicu. Pogledajte na ilustraciji dole kako to izgleda u slučaju fider ribolova:

safety-bolt-rig-trofej

Safety bolt sistem se može kupiti u svim prodavnicama ribolovačkog pribora, s tim što će nama za fider biti dovoljni najmanji modeli, koji se lakše otkačinju. Ako se hranilica slučajno zakači za neku prepreku na dnu, lakše će spasti s kopče. Osim ovoga, veoma je značajno što ćemo pomoću ovog sistema biti u mogućnosti da hranilicu zamenimo za par sekundi.

Iskusniji fideraši će možda primetiti da među ovim montažama nedostaje sistem sa anti tangle cevčicom. Ovom prilikom sam izostavio ovu montažu, jer meni lično deluje za nijansu robusnije (da ne kažem "grublje") od ostalih ovde prikazanih, iako je i ovakav sistem efikasan i takođe smanjuje mršenje na najmanju meru. Takođe i sam koristim povremeno anti tangle cevčicu (na slici dole), ali smatram da su prikazane montaže u najvećem broju situacija više nego dovoljne. Naravno, obavezno isprobajte i ovaj sistem, pa ako budete zadovoljni, slobodno ga koristite.

antitanglestonfo-trofej

Dozvolite mi ovde još jedan savet: ako već korisitie anti tangle cevčice, neka one budu kvalitetne (kao na primer ova Stonfo na slici gore), jer jeftine i neproverene cevčice brzo puknu, ili se dodatak sa kopčom lako otkači, a onda možete baciti i celu cevčicu. Takođe, kod jeftinih cevčica krajevi nisu uvek precizno isečeni i obrađeni, pa povremeno dolazi do oštećivanja najlona na mestu gde ulazi u cevčicu.

Na kraju, sve ove prikazane sisteme nikako nemojte shvatiti i prihvatiti kao nešto nepromenljivo. Probajte i eksperimentišite, jer svaki napredni ribolovac voli da doda ili promeni neki detalj na montaži, za koji misli da mu se u praksi dobro pokazao. Ovo su samo smernice od kojih ćete započeti. Za one manje sklone eksperimentisanju, biće sasvim dovoljne i ovakve prikazane gore. I ja ih najčešće uspešno koristim, pa ih mogu slobodno preporučiti.

Pozivam vas da isprobate ove sisteme i sami se uverite u njihovu efikasnost. Takođe, u sekciji Feeder & Dubinka na našem sajtu imate pregršt tekstova o pecanju hranilicama - sve popularnijoj tehnici ribolova i kod nas.

Vladimir Jovicki Jovis

 

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u