nedelja, 20 oktobar 2013 00:32

Korda Krusha - "supersecko" za šarandžije

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

kordaŠarandžije, fideraši i plovkaroši znaju da je osim kvalitetne primame, veoma bitan i način na koji će ona biti pripremljena i servirana ribama. Boili, peleti, tigrov orah, kikiriki, badem i slični "partikli" su proveren i mnogo puta na vodi dokazan mamac (ili sastavni deo različitih primama), bilo da ih koristimo kao spod miks u raketama za prihranjivanje, ili u PVA (topivim u vodi) vrećicama.

Međutim, prilikom pravljenja i mešanja primame, često se ukaže potreba da se ovi krupniji partikli usitne, kako bi se efikasnije pomešali sa ostalim sastojcima miksa, ili da bi se jednostavnije plasirali na željeno mesto. Ako smo kod kuće, upotrebićemo električni blender, mlin za kafu ili multipraktik, kako bismo dobili finu i ujednačenu primamu. Međutim, na pecanju nemamo baš često mogućnost da koristimo električne aparate (a i nepraktično ih je nositi sa sobom). E, tada nam u pomoć stiže Krusha!

Krusha je proizvod čuvenog šarandžijskog brenda "Korda", poznatog po veoma visokom kvalitetu proizvoda i različitih pomagala za ribolov. Kao što se vidi na slici, Korda Krusha se sastoji iz dva dela, čijim se spajanjem i uvrtanjem partikli mogu lako i jednostavno samleti i pretvoriti u prah.

korda-krusha

U oba dela se nalazi veliki broj izuzetno oštrih zuba, koji lome i melju čak i najtvrđe lešnike, kikiriki, tigrov orah, pelete, boile... Iako su ovi zubi izrađeni od plastike, verujte mi da nema razloga za brigu - plastika od koje su izrađeni je neverovatno čvrsta i žilava i sa lakoćom će samleti sve što se u Krushu stavi. Koristim je aktivno već izvesno vreme i ista je kao prvog dana. Jednostavno, u donji deo obeležen oznakom "Fill" ubacite određenu količinu, peleta, boili, itd., zatvorite i rotirajte gornji i donji deo Krushe levo-desno. Što više pokreta napravite, dobićete sitnije komade. Za grubo sitnjenje (lomljenje) biće dovoljno uvrnuti Krushu 2 ili 3 puta. Ali, ako uvrćemo dovoljno dugo, dobićemo u prah samlevenu primamu! Bitno je napomenuti da ne preterujete prilikom punjenja. Manja količina partikla će se bolje i lakše samleti. Krusha se proizvodi u dve veličine (prečnika): 100 i 120mm. Veći model je pogodan za krupnije boile ili tigrov orah, dok je manji model idealan za pelete i sitnije zrnevlje.

Osim modernim šarandžijama, ovaj Kordin "supersecko" može biti od velike pomoći naročito fiderašima. Na ovaj način možemo praviti različitu primamu i koristiti više sastojaka, kojima ćemo puniti hranilicu. Takođe, možemo veoma efikasno koristiti i manje PVA vrećice, napunjene usitnjenim peletima ili boilama i zakačene na udicu.

krusha-black

Standardni model je maslinastozelene boje, a postoji i poboljšani "special edition" model, koji je crne boje, a delovi na koje se stavljaju ruke prilikom uvrtanja, su presvučeni zelenim gumiranim slojem, koji sprečava klizanje i daje bolji osećaj prilikom držanja u rukama.

Na kraju treba teći da se Kordin “supersecko” može kupiti i u našim prodavnicama ribolovačkog i pecaroškog pribora (doduše, treba malo potražiti), ali i da nije baš jeftina. Međutim, njena upotrebljivost daleko nadmašuje formalnu cenu.

Vladimir Jovicki Jovis

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u