nedelja, 20 oktobar 2013 14:19

Mamci za šarana - konoplja, tigrov orah, kikiriki, kukuruz

Ocenite ovaj članak
(50 glasova)

partikli-saranPartikli - reč koju ćete često čuti od šarandžija odnosi se na male, ili zrnaste, mamce. Neki su veoma skupi i do njih se teško dolazi, posebno kod nas, dok su drugi dostupni svima. Najšešće se koriste u prihranjivanju mesta pre pecanja, u kombinaciji sa osnovnim mamcima. Naravno da se mnogi partikli mogu koristiti i kao osnovni mamci na udici (tj. dlaci). Opisaću samo one partikle koje su najčešće u upotrebi a meni se pokazale kao efikasan mamac.

Konoplja

Mnogi ribolovci tvrde da je konoplja jedan od najboljih prirodnih šaranskih atraktora i stimulatora apetita. Njeno uljasto seme, uz pravilnu pripremu i upotrebu, ima mogućnost da šarane koji patroliraju u potrazi za hranom svojim ukusom, hrskavom strukturom i veličinom, izazove da se zadrže na mestu i počnu da sa intenzivno hrane.

Priprema konoplje je veoma jednostavna, ali za postizanje boljih efekata treba slediti nekoliko jednostavnih koraka.

1. Količinu konoplje koju želite pripremiti prelijte vodom i ostavite da odstoji 24 časa.

2. Pošto je konoplja odležala u vodi kuvajte je 15 minuta, odnosno toliko da zrna počnu da pucaju. Konoplju kuvajte u vodi u kojoj je bila potopljena vodeći računa da uvek bude u vodi, a u slučaju potrebe dolijte vodu za vreme kuvanja. Mali beli trag koji se javlja na zrnima koja pucaju biće znak da je kuvanje gotovo.

3. Proceđenu konoplju prebacite u odgovarajuću posudu i poklopite. Posle nekoliko sati stajanja konoplja je spremna za upotrebu.

Ovo bi bilo osnovno pripremanje konoplje. Naravno efektnost konoplje možemo i unaprediti upotrebom mnogobrojnih dodataka koji se mogu naći na tržištu. Dodavanje zaslađivača (Intense Sweetener) iz ponude poznatih proizvođača u količini od 1 ml na 500 g suve konoplje u vodu u kojoj ćete konoplju natapati pre kuvanja jedan je od načina za poboljšanje atraktivnosti zrna konoplje. Upotreba zaslađivača s emulgatorom podstaći će oslobađanje ulja iz konoplje. U svakom slučaju sa upotrebom zaslađivača treba biti oprezan jer predoziranje može izazvati upravo suprotan efekat od željene stimulacije apetita kod ribe.

U slučaju da se nađete u situaciji da pecate na vodi bogatoj prirodnom hranom, ili koristite konolju u kombinaciji sa boilama na bazi ribljeg brašna, onda u vodu koju ćete potapati konoplju dodajte jednu punu kafenu kašičicu soli na 500 g suve konoplje. Čisto ulje konoplje dodato pre potapanja, ili u kuvanu konoplju, u kombinaciji sa već pomenutim aditivima takođe doprinosi efektnosti.

Konoplja je najefektnija neposredno posle pripreme, a ovako pripremljenu treba je iskoristiti što pre. Neki ribolovci konoplju pripremaju na licu mesta i upotrebljavaju je tako vruću. Naravno, ovako pripremljenu konoplju možete posle pripreme zamrznuti u odgovarajuće pakete i koristiti ih po želji i potrebi.

Konoplju možete uspešno koristiti i kao mamac. Na primer nekoliko zrna pažljivo stavljenih na tanku dlaku je jedan od načina upotrebe konoplje.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Mešavina kukuruza šećerca i konoplje je dobra i za primamu i za mamac.         

Problem kod upotrebe konoplje je taj što može biti pojedena od strane riba svih veličina, pa sa tačke gledišta šarandžija ovo i nije način za selektivno pecanje krupne ribe. Ipak u kombinaciji sa boilama može doneti dobre rezultate, ako uzmete u obzir nekoliko važnih faktora. Naime, prilikom upotrebe konoplje sa boilama prečnika od, npr. 18 mm riba može da bude zaokupljena sitnim zrnevljem pa da potpuno “zaboravi” na boile. Ovaj problem ćete prevazići tako što jedan deo boila iseckate na komade. Naravno veličina i težina mamca na udici takođe mora biti prilagođena što se lako može postići upotrebom manjih pop up boila.

Tiger Nuts - tigrov orah

U anketama ponekih stranih časopisa najveći broj šarandžija se prilikom glasanja o najboljem mamcu za šarane opredelilo za tigrov orah. Obzirom na njegovu cenu i dostupnost kod nas nije baš previše u upotrebi, a na zapadu je moguće kupiti tigrov orah već pripremljen za ribolov. U slučaju da nabavite tigrov orah, evo jednog načina da ga pripremite za upotrebu:

1. Stavite oraščiće u neku posudu i prelijte hladnom vodom i to obilno jer oraščići dobro upijaju vodu. Ostavite da se natapa ne manje od 24 časa, a ja vam preporučujem 48. Nije potrebno dodavati bilo kakve mirise i aditive.

2. U vodi u kojoj je stajao kuvajte oko 30 minuta.

3. Posle kuvanja dovoljno je ohladiti tiger nuts i spreman je za upotrebu mada mu stajanje od par dana neće naškoditi. Naravno ako nemate nameru da ga skoro koristite potrebno je da ga zamrznete.

4. Možete dodavati razne mirise i aditive, kao i obojiti ga, ali to stvarno nije neophodno jer ga šaran voli takvog kakav je.

Ako pecate na mestu gde i inače ima šarana ne morate previše “tigra” potrošiti na hranjenje pre pecanja. Dovoljno je baciti tek šaku-dve po štapu. Prilikom prihranjivanja odličan je i u kombinaciji sa konopljom i boilama.                      

Veliku prednost u odnosu na druge mamce ima zahvaljujući svojoj tvrdoći pa je nemoguće da bude pojeden od strane sitnijih riba. Kada su ubeđeni da im je mamac lepo prezentiran, neki ribolovci ostavljaju tiger nuts po dva-tri dana bez ponovnog zabacivanja?! Stavljen na dlaku u kombinaciji sa boilom je takođe odličan mamac.

Našao sam i jedan podatak koji je stvarno vredan pomena. Dobro pripremljen tiger nuts ne mora da bude svaren prilikom prve “konzumacije”, pa će se i posle puta kroz organe za varenje šarana ponovo naći u vodi!!!

Mleveni tiger nuts može biti i dodatak vašem miksu od koga ćete kasnije napraviti boile. Neke renomirane firme koje proizvode mamce imaju u ponudi mikseve koje sadrže tiger nuts.

Kikiriki

U nekim miksevima koje pravim kikiriki je našao svoje stalno mesto. Kada sam se zainteresovao da proširim paletu njegove upotrebe malo sam zaplovio internetom i našao vrlo zanimljive podatke.

Na mnogim vodama u Engleskoj je izbačen iz upotrebe zbog lošeg publiciteta, koga je dobio iz dva razloga.                  

Prvo, kod preterane upotrebe šaran može da prihvati kikiriki kao prirodnu hranu, što bi rekli: može da se “navuče” na kikiriki, pa da mu sve ostalo ne bude interesantno. To i nije tako loše pomisliće neko, međutim...                                   

Kako je kikiriki veoma bogat proteinima, dugotrajnom ishranom utiče loše na zdravlje šarana. Naravno, to će se dogoditi samo prilikom prekomerne upotrebe na malim vodama.

Da kikiriki može da ulovi nekoliko šarana zaredom uverio sam se baš na takvoj vodi i to dana kad šaran nije bio zainteresovan za moje boile. Bacajući šaku kikirikija (namenjen ljudskoj ishrani) po štapu, pecajući na dva zrna, ulovio sam nekoliko šarana za vrlo kratko vreme! Ako se rešite da i vi probate prepremite kikiriki tako što ćete ga natapati u vodi 48 sati i potom ga kuvati oko 20 minuta.

Chick peas (leblebija)

Sve popularniji mamac jer nije skup, lako se nalazi i priprema, a i pokazao se efikasnim. Priprema se kao i većina partikala - posle natapanja u vodi od 24 časa lepo će nabubreti i povećati se, a upotreba aditiva i nije neophodna, jer ima prirodno lep miris i ukus. Treba ga kuvati 20 minuta.

Kukuruz

U upotrebi je toliko dugo pa verujem da nema šarandžije koji ga nije koristio. Na tržištu ima mnogo raznih varijanti pripremljenih za ribolov. Zbog povoljne cene i dan danas je najpopularniji mamac na mestima gde treba mnogo hraniti. Koristi se u svim varijantama, počev od mladog kukuruza pa do nekuvanog starog kukuruza.

Načina na koji se kukuruz priprema ima skoro toliko koliko i ribolovaca. Na Vlasini ga stari ribolovci pripremaju tako što posle dva dana natapanja u vodi kukuruz koji će stavljati kao mamac stavljaju u tegle, a zatim ga preliju medom ili slatkim od šumskog voća: borovnica, jagoda, malina. Na udicu stave dva zrna takvog kukuruza i jedno zrno ekspandiranog (kokica), koje pliva u vodi nekoliko sati, pa dobijaju pop up prezentaciju. Najrašireniji način pripreme kukuruza je tako što se posle potapanja u vodi kuva dvadesetak minuta, a zatim mu se dodaju mirisi i razni aditivi.

Ne podcenjujte mogućnosti kukuruza i, bez obzira na koju vodu idete, obavezno ponesite neku varijantu tog mamca. Na “komercijalnim” vodama meni se pokazao odličan u proleće.

Upotreba

Uz pomenute postoji još mnogo sličnih potencijalnih mamaca, kao što su pasulj, grašak, sojin pasulj, pšenica... Uz veliki izbor mogućnosti njihove pripreme možete pustiti mašti na volju i možda doći do svog omiljenog mamca.

Ja sva pomenuta zrnca koristim prilikom prihrane - u pripremi mesta, i kao startnu prihranu. Rezultat je velika površina sitnih mamaca koji zainteresuju i belu ribu, sve dok ne dođe - “gazda”! Da bi izbegli “zasićenje” koje je neminovno u slučaju dugotrajne i jednolične ponude, kombinujte ih međusobno, uz obaveznu upotrebu boila! Osim boila standardnih veličina, probajte i sitnije boile (od 8 i 10 mm), ili iseckane boile, kako u prihrani tako i na udici. Jer: zrno je zrno, ali kugla je kugla! Boila je, ipak, mamac No 1.

Branislav Kovačević - Braca

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u