subota, 19 oktobar 2013 16:22

Stik plovak (Stick Float) – meč pecanje na tekućoj vodi

Ocenite ovaj članak
(12 glasova)

sticks-floatsO meč tehnici i pecanju veglerom se dosta piše, tako da ova tehnika sve više postaje popularna među ribolovcima, koji su zahvaljujući brojnim  tekstovima imali priliku da se vrlo dobro upoznaju sa osnovnim montažama, oblicima veglera i priborom koji se koristi u meč tehnici. Meč i vegleri su prosto idealni za pecanje na mirnim vodama, ali za pecanje na rekama se podrazumevaju bolonjeze štapovi i plovci prilagođeni tom načinu ribolova.

Međutim, Englezi poznati po tome da vole da imaju sve svoje, ponovo su se "pravili Englezi", pa su izmislili posebne plovke prilagođene tekućim vodama, ali i meč štapovima. Takve plovke nazivaju Stick Floats (Stik plovak), a ime potiče od engleske reči "stick" - štap, prut, palica.

Evo na slici jednog tipičnog stik plovka:

stick-ashurst

Najzaslužniji za promociju i popularizaciju ovakvih plovaka i tehnike su otac i sin Beni i Kevin Ašurst (Ashurst), koji su ujedno i konstruisali neke od najboljih modela.

Karakteristično za sve stik plovke je da se obavezno pričvršćuju na najlon u dve ili tri tačke (gore, u sredini i dole), za razliku od veglera, koji se fiksiraju samo u jednoj (donjoj) tački, a standardna dužina stik plovaka je od 15cm do 18cm, i skoro nikada ne prelazi 20cm.

Kao i kod veglera, tako i kod stik plovaka postoji nekoliko osnovnih tipova. Ovom prilikom ću spomenuti samo one najkarakterističnije, uz napomenu da svaki proizvođač unosi određene modifikacije, pa je izbor ovakvih plovaka zaista impozantan.

Osnovni oblik - "Cane Stick" se vidi na gornjoj slici, a na slici dole se vidi konstrukcija i poprečni presek jednog stik plovka:

drennan-stick

Stik plovci se proizvode od balze, uz dodatke od težeg i jačeg drveta, aluminijuma ili plastike. Postizanjem dobrog balansa i kombinacijom različitih materijala, dobićemo dobro balansiran i osetljiv plovak. Ovo je ujedno i najteže postići, pa su dobri stikovi veoma kvalitetni, ali i skupi.

Drugi tip stik plovka koji treba pomenuti je takozvani "lignum stik" (Lignum Stick) plovak, kod koga je donji deo napravljen od mnogo težeg drveta (Lignum Vitae) nego što je gornji deo od balze. Ovakvi plovci su značajno stabiliniji u bržoj vodi zahvaljujući tom "stabilizatoru" od težeg drveta, dublje tonu, pa samim tim omogućavaju korišćenje nešto manjih otežanja od klasičnih cane stick plovaka. Na slici dole se vidi jedan tipičan lignum stik plovak:

lignum-stick

Treći tip je "Alloy Stemmed" plovak, za koji je karakteristična upotreba aluminijumske "antene" u donjem delu. Na slici dole se vide takvi plovci:

alloy-stemmed

Ovakva konstrukcija omogućava izuzetnu stabilnost i u bržoj struji. Tanka aluminijumska antena pravi malo otpora u vodi, a istovremeno ima dovoljno mase da drži plovak stabilnim u brzoj vodi.

Sledeći tip je veoma sličan lignum stik plovku, ali umesto dodatka od težeg drveta (Lignum Vitae) ima dodatak od plastike (slika dole). Ovakvi plovci su novijeg datuma, a glavna prednost im je cena. Drvo je skuplje i teže se obrađuje od plastike, pa se ovakvi plovci sve češće prave i koriste.

drennan-plastic

Na kraju, trebalo bi reći da stik plovci imaju i određene mane, a takođe da im je upotrebljivost donekle sužena. Naime, njima se najbolje peca u vodi dubine do 3m i nešto sporijeg toka. Ipak su to plovci konstruisani za potrebe i uslove ribolovaca sa Ostrva, mada i na našim sličnim terenima mogu biti veoma efikasni i jednostavni za upotrebu. Druga mana je ta što nisu namenjeni za pecanje na većim daljinama.

Sledeća mana je cena - veoma su skupi, pa bi se kod nas mali broj ribolovaca odlučio da aktivno peca ovakvim plovcima, naročito ako dodamo i relativnu neinformisanost vezanu za upotrebu i korišćenje stikova.

Nažalost, kod nas ih praktično nema i skoro nemoguće ih je kupiti (čak i ko želi), ali dobra vest je da se, barem osnovni modeli, mogu realtivno lako napraviti u domaćoj radinosti. Potrebno je samo malo balze i drvodeljske umešnosti. Da li će takav plovak biti isti kao i neki poznati kvalitetni model manje je bitno, ako znamo da smo nešto uradili svojim rukama. Još kad se upeca riba, eto prave sreće!

O montažama, sistemima i otežanjima ćemo govoriti u narednim tekstovima, a na slici dole se vidi jedna tipična (klasična) montaža:

stick-shema

Evo i jedne situacije sa vode iz prve ruke:

Pre izvesnog vremena, krenuo sam na pecanje na jedno jezero i poneo pribor prilagođen takvom pecanju: meč štap i veglere. Međutim, sticajem spleta okolnosti, do jezera nisam ni stigao, već sam završio na – Tamišu! Voda relativno brza, a ja nemam pri sebi ni jedan adekvatan plovak (štap je naravno bio manji problem). Šta ću kud ću, uzmem jedan providni strejt (straight) vegler male nosivosti i dužine oko 18cm i pričvrstim ga silikonskim bužirima na najlon - gore, u sredini i dole. Opteretim plovak, kao što bih inače uradio na tekućoj vodi i za divno čudo, plovak je zaista radio! Veoma lepo je detektovao udarce finih deverika, uz poneki neminovni promašaj, prouzrokovan improvizovanim sistemom. Mogu samo misliti šta bi bilo da sam imao neki pravi kvalitetni stik plovak...

Vladimir Jovicki Jovis

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u