nedelja, 25 avgust 2013 00:41

Zubobolja – kako sačuvati zupčanike mašinice

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

saltiga-gameNema pouzdanije nepovratne kočnice od klasične nazubljene pločice, i to što veći zubi tim bolje! Jaki zubi garantovano blokiraju rotor “do daske”! Međutim, što su zubi veći, to ih je manje na pločici - kočnica dozvoljava da se rotor znatno obrne unazad dok uskočnik ne uskoči. A to znači da su sva naprezanja preneta na “pinion” i pogonski zupčanik E sad, ako su zubi rezani i ako je rola švedska, nemačka ili japanska… problema nema!

Najbolji lek protiv zubobolje je preventiva, tj. kočnica koja momentalno zaustavlja (blokira) rotor i tako onemogućava da se naprezanja (udari) prenose na “pinion” (gonjeni zupčnik) a sa njega na pogonki zupčanik (tanjirasti). Zato je konstruisan tzv. Instant Anti Revers sistem.

Koliko se sećam, prva ga je ugradila Daiwa na svoje modele Tournament, ali ako je rola sa rezanim “pinionom” od bronze (kao recimo stara legendarna Daiwa Tournament SS sa kompozitnim kućištem ojačanim “whiskerom”, od pre petnaestak), čak i kada nema super-stoper, radiće duuuugo, ako je “made in Japan”!

Bilo je više različitih pokušaja konstrukcije super-stopera, kako ih danas nazivamo. Praktično, što je bilo više zuba bilo je i više zaustavnih položaja - rotor se samo malo vraćao nazad - do prvog zuba (Mitchell je ima takvo tehničko rešenje za svoj model Quartz). To jesu bili stoperi ali ne baš i - super.

Tek je konstrukcija jednosmernog valjkastog ležaja (ili tačnije: igličastog) omogućila skoro trenutno zaustavljanje rotora. Danas je on postao standard kod svih mašinica srednje i visoke klase, pa čak (naj)niže. Super stoper je najbolji “body-guard” za zube piniona i pogonskog zupčanika - momentalno blokira rotor pa je i kontra efikasnija, a zapčnici ne trpe naprezanja - sve sile su prenete na rotor, vođicu strune i diskove frikcione kočnice. Naravno da superkvalitetni (crni) zupčanici na Daiwi Infinity mogu podneti velika naprezanja i bez super-stopera, ali uvek je bolje sprečiti nego lečiti – zbog toga ima dve kočnice.

Međutim, liveni zubi(ći) većine mašinica srednje klase iz “nejapana” ne mogu da istrpe udare. Praktično, one bez super-stopera ne bi sastavile ni par sati žešćeg ribolova. Za njih je super-stoper obavezan. Ali...

Slabi zubi (loši materijali!) u lošem kućištu, neprecizni odlivci... Ne očekujete valjda da je super-stoper kvalitetan? Jedno vreme radi, pa se “odmara”. Naročito su skloni zimi da “štrajkuju”. Naime, mast se na hladnoći stegne, super-stoper uopšte ne deluje - rotor se slobodno okreće unazad! Nema načina da tada ukočite rotor. Ovo se dešava čak i kad mašinica mnogo više klase i boljeg kvaliteta. Tada treba da se malo sačeka i mašinica zagreje. Dešava se to često i kod mašinica za varaličarenje najviše klase, ako se peca po jakom mrazu. Ali kod “kineza” super-stoperi otkazuju ladno i kad nije hladno.

daiwa-kocnica

Zamislite modernog šarandžiju u kasnu jesen. Spava ušuškan u toploj vreći u šatoru, a bejtraner “dežura” napolju, pored vode, sav poplaveo od jutarnje studeni... Biiiiiiiiiiiii! Dugo pišti “lisica” dok se mamurni šarandžija ne iskobelja iz vreće i napipa rajsferšlus od (opet?) “lisice”. A kada reši da šaranu zada jednu “šabačku”, super-stoper otkazao, jer se smrzao?! I šta onda? Pa, logično je da takav šarandžija, koji ima “lisice” (Fox opremu) ima i za Daiwu Infinity. Jer ona ima duplu kočnicu - kad super-stoper otkaže, u pomoć priskače klasična nepovratna kočnica, nazubljena pločica i uskočnik! A ta Daiwa ionako retko otkaže. Košta, al vredi!

Ko varaličari zimi često je suočen sa ovim problemom. Naravno, uvek je moguće skroz isključiti super-stoper i ceo pogonsko-prenosni sklop prepustiti na milost i nemilost, tj. “kurblati” ručicom napred-nazad. I tako se “more umarat’ mlad’ca”, ali i mašinica! Naravno da kvalitetan Shimano ili Daiwa i tako mogu izdržati begove i najvećeg zimskog tromog smuđa, ali mašinica mladičara (koja nema rezan pužni pogon) neće izdržati dugo “kurblanje”. A problema ima još...

Podrazumeva se da ni “dril” role iz “nejapana” nije baš pouzdan i precizan. E, sada, kad još i super-stoper otkaže (a često otkaže!) i kada se mora kurblat’ ručicom nejakom, otići će il’ ručica il’ zupčanici. Istina, ovde mnogi mladičari i ne koriste dril - dotegnu diskove kočnice do kraja i nikada ne koriste ni dril ni nepovratnu kočnicu?! Njima nije potrebno ništa sem jakih zupčanika i jake ručice   - um caruje, snaga klade valja. Oduvek je tako bilo. Samo, pecanje nije za drvoseče...

Stoga, ako ste varaličar koji zimi lovi “duse” “na snagu” kupite na nekom buvljaku za sitne novce, recimo neki stari švedski Abu Cardinal 57 ili 77 – i da vas Bog poživi. Pa namotajte jači monofil i kurblajte do sudnjega dana (monofil je bolji zimi, manje se ledi).

U protivnom, ne preostaje vam ništa drugo nego da zavučete dublje ruku u džep i kupite, recimo, model Daiwa Saltiga Game – ona ima dve kočnice, klasičnu nazubljenu pločicu i jednosmerni valjkasti super-stoper ležaj (na sličici gore), pa ganjajte mladicu do zore.

Dragan Jovanov Glod

 

Više iz ove kategorije Vitak momak, pa tanak »

Lajkuj nas na Facebook-u