subota, 11 april 2015 13:40

Marryat Precision - mušičarac univerzalac

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Ime Marryat u svetu mušičarenja i jeste i nije poznato. U pitanju je firma iz Francuske, poznata po izuzetno dobrim štapovima, koje krasi visok kvalitet upotrebljenih materijala i visoka završna obrada. Koliko vidim, trenutno nema novih modela ni štapova, niti Marryat rola za mušičarenje. Sajt (za koji sam ja znao) je takođe ugašen, a poneki primerak štapa ili čekrka se još uvek može naći u nekim prodavnicama. Tokom godina, postojalo je nekoliko različitih serija štapova, kao što su Evolution, Tactical ili Tactical LX, a ovaj moj je iz serije Precision.

Pluta

marryat-precision

rolenhalter

Dugačak je 8'6" (2,59m), deklarisane AFTMA klase #6. U pitanju je klasičan dvodelni model. Izrađen od (na prvi pogled) prosečnog IM6 grafita, sa tom razlikom što se kod ovog modela radi o grafitu sa veoma malom količinom smole (tzv. low-resin carbon).

Karike

Vrh

Blank je lepe zelene boje, konac za vezivanje provodnika je takođe zelen, a istom bojom je ispisano i ime proizvođača i osnovni podaci o štapu. Provodnici strune su provereni, izrađeni od tvrdo hromiranog čelika, osim prvog najvećeg FUJI, koji ima SiC prsten, što dodatno govori o ozbiljnosti ovog štapa. Nosač čekrka je veoma kvalitetan, sa ukrasnim umetkom od orahovog drveta i metalnim navojem i navojnim prstenom. Pluta drške je kvalitetna i daje u ruci onaj poznati "plišani" osećaj.

alka

Na donjem delu, pri samom rukohvatu, nalazi se veoma zanimljivo urađena alka za kačenje mušice prilikom nošenja štapa. Gornji i donji deo štapa se spajaju putem klasičnog elegantnog trna (spigot joint), koji je veoma precizno izrađen, a delovi su dobro i čvrsto uštekani.

spoj

Ceo štap je u dizajnerskom smislu izrađen krajnje minimalistički, čisto i jednostavno, bez ikakvih dizajnerskih eksperimanata.

stap-musicarac

Brzina blanka je deklarisana kao Medium/Fast, sa čim se mogu složiti, s tim da za (po mom skromnom mišljenju) za nijansu više naginje ka Medium brzini. Krasi ga osetljiv vrh i snažan donji deo sa dovoljno rezerve snage. Mahanje ovim štapom je pravo uživanje. Štap je lak, strunu, tj. mušicu precizno izbacuje, lepo se "puni" i uvek se ima osećaj kontrole u ruci.

U najkraćim crtama, radi se, rekao bih, o štapu univerzalne namene (all-round), koji će zaista pružiti pravo uživanje na vodi.

(Napomena: uz ovaj štap sam koristio plivajuću (F) DT (Double-Taper) strunu klase #5, međutim to nije suštinski uticalo na performanse štapa.)

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u