četvrtak, 28 septembar 2017 10:47

Olive – sitne ali bitne

Ocenite ovaj članak
(14 glasova)

Mi ih nazivamo "olive", a na engleskom su "rod ferrule stoppers". No, kako god ih zvali, o njima najčešće uopšte i ne razmišljamo, niti im poklanjamo pažnju koju zaslužuju. Što je još čudnije, o njima ne misle ni proizvođači štapova, pa ih možete videti samo na skupim i retkim ekskluzivnim modelima onih proizvođača koji znaju njihovu vrednost. Uz svoju zaštitnu funkciju, olive podižu ukupan izgled štapa, dajući mu dozu elegancije i otmenog izgleda, naravno, kome je ovo bitno.

olive-hardy

Razmislite, ako je donji deo štapa (znatno jači i izdržljiviji od gornjeg) zaštićen od padova end kapom (metalnom, gumenom, od presovane plute...), zašto ne bismo zaštitili i gornji deo prilikom transporta štapa i neočekivanih padova? Ove olive mogu biti (i jesu!) neverovatno korisni dodaci svakom štapu, jer štite gornji deo od padova i oštećenja.

olive-nonius

Mogu se kupiti odvojeno od štapa, a majstorima koji ih prave je dovoljno reći unutrašnji prečnik gornjeg dela i oni će lako izraditi odgovarajuću olivu. U inostranstvu ove olive nisu baš jeftine, što zavisi od materijala od kojeg su izrađene. Najčešće se izrađuju od aluminijuma, mesinga ili plemenitog drveta, dok su inserti od plute ili eva pene.

olive-razne

Na sreću, olive prave uspešno i naši majstori, po značajno nižim cenama, a funkcionalnost im je identična znatno skupljim modelima sa zapada. Što je još lepše, svaki vičniji majstor ih može izraditi, uz odgovarajući alat, u svojoj kući.

olive-sportex

Svima preporučujem da se sete povremeno ovih sitnih, ali neverovatno korisnih dodataka i naprave ih, ili naruče za svoje štapove. Videćete, može se višestruko isplatiti.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u