nedelja, 10 novembar 2019 09:54

Mast i(li) ulje za podmazivanje

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Stari legendarni Mitchell 300 je bio jedan od prvih modela stacionarnih mašinica koji je na zadnjem kraju kućišta (na "repu") imao otvor za takozvano brzo podmazivanje. Ideja je bila maksimalno olakšati podmazivanje, bez potrebe otvaranja celog kućišta i rasklapanja mehanizma.

Međutim, vreme je pokazalo da su ribolovci ovaj otvor često pogrešno koristili. Mislili su da je dovoljno sipati unutra mast ili ulje i gotovo. Retko ko je razmišljao o tome gde završi sva ta mast ili ulje. I tako su ljudi godinama ili čak decenijma sipali i sipali, a mast se (logično) sakupljala u kućištu. Što je bilo još gore, mnogi su pogrešno mislili da će dobro namašćena mašinica bolje raditi, jer je "bolje" podmazana.

308-1

Međutim, ovo je potpuno pogrešno! Takva mašinica će uvek lošije raditi, jer prevelika količina masti, baš na protiv, blokira pravilan i mek rad zupčanika. Uz sve to, ribolovci su često gubili iz vida da svaki mehanički sklop koji se kreće, ima tendenciju da istiskuje višak masti, a zadržava samo onu količinu koja je neophodna za podmazivanje. Dakle, sva ta mast unutra je samo smetala i ničemu nije služila, a uz to je fizički otežavala celu mašinicu.

Ipak, proizvođači su do danas nastavili sa praksom da na mašinicama ostavljaju taj otvor, samo sada on ima nešto modernije ime - quick maintenance port.

308-shimano

Danas proizvođači čak savetuju da se kroz taj otvor sipa ulje u mehanizam. Odmah da kažem - ja sam protiv ovoga i smatram da mešati postojeću mast u mehanizmu sa uljem može biti samo loše po mehanizam, a nikako korisno! Siguran sam da se neko neće složiti sa mnom, ali na osnovu svog malog iskustva, mislim da znam šta pričam. Ovo važi kako za stacionarne mašinice, tako i neke multiplikatore, koji takođe imaju sličan otvor.

Svakom onom koji je pomislio da koristi taj port (otvor), moj skromni savet bi bio da to - ne čini. Uvek je najbolje rešenje rasklopiti mašnicu, detaljno očistiti, kvalitetno podmazati i ponovo je sklopiti. Samo tako možemo biti sigurni da je sve odrađeno kako treba, a sva ostala brzinska rešenja zaboravite. Naravno, sve ovo važi ako vam je stalo do vaše mašinice. Ako niste preterano opterećeni brigom za nju, onda zanemarite ovaj mali savet.

Vladimir Jovicki Jovis

Više iz ove kategorije « Shimano Stella SW 2019

Lajkuj nas na Facebook-u