sreda, 23 oktobar 2013 17:58

Nova Daiwa Exist 2012 – izbušen, pa izbrušen

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

exist-malaU Osaki je predstavljen novi Exist. Odmah se nameće pitanje da li je 10 grama od „egzistencijalne“ važnosti za ribolovačku mašinicu? Jer novi Exist je upravo toliko lakši od starog. Da li samo zbog materijala, ili i zbog dizajna – gde je sve što je bilo moguće izbušeno i isečeno – nije moguće sa sigurnošću reći. Uglavnom, Exist 2012 je već postigao cilj – uveliko se o njenu raspravlja. Nekima se dopada futuristički dizajn, drugima ne, ali mi nećemo biti sudije, nego novu Daiwu ukratko predstaviti...

Ono što se nekima dopada a drugima ne je materijal! Daiwa Exist 2012 ima i tzv. "Air-rotor" ali i kompletno kućište od kompozita pod nazivom Zaion. Zaista hrabra odluka da se lansira model sa samog vrha ponude, a da nije metalni. Da li su „grafitni“ rotor i telo dovoljno čvrsti i baš toliko lakši – ne znamo. Ali su (verovatno?) jeftiniji. Jer ni Zaion nije „avion“ nego grafitna vlakna. Evo težine starih i novih modela Daiwa Exist pa uporedite:

1003 - 160 g (155 g)

2004 - 180 g (170 g)

2506 - 190 g (180 g)

3012 – 240 g (230 g)

Levo je model, pored težine starix Exista, a u zagradi novih modela. Da li je 10 grama baš toliko značajno? Možda za mašinice namenjene ultra lakom i lakom varaličarenju i jeste. Uglavnom, novi Exist jeste lakši. Da li i lepši?

exist2012-trofej

I tu su mišljenja podeljena – jednima jeste, drugima je lepši stari. Ali sigurno je da će izgledom privući pažnju! Garantujem da ćete, čim se s njim na vodi pojavite, biti zapaženi, biće ljubomornih pogleda vaših kolega. Verovatno i zajedljivih komentara, ali sami ste to hteli, čim ste takvu mašinicu kupili.

exist-zaion

Futuristički dizajn je posledica – rupa! E sad, da li su to samo ponovo nove rupe na saksiji, ili zaista bitne, ko će znati? Tek, sve je izbušeno i isečeno zbog manje težine, ali i finijeg rada: inerciona masa je manja kod obrtnih delova (ručica i rotor).

exist-rotor

Mag Sealed je oznaka za rotor „zapečaćen feromagnetnom tečnošću“, koji se pojavio kod nove Certate i Saltige. Eto, sada je i Exist „megnetno zaptiven“. Ali ne jedino rotor, već i vođica strune?! Da li je i to bitno – ili još jedna „rupa“? Pa, u svakom slučaju ne može da škodi ukoliko voda ne ulazi, zar ne? Nova vođica strune se naziva Twist Buster II.

exist-vodjica

Ono što je (po meni) zaista bitno (što nije „nova rupa na saksiji“) je pogonski sklop zupčanika i piniona. E to je već nešto! Pogledajte: novi Digigear, veći zupčanik je hladno kovan od duraluminima pa izrezani zubi. Izgleda znatno jači sklop nego na starom Existu – ali smešten u kompozitnom kućištu?! Dobro, pa i Fetelov bolid Red Bull je većinom karbonski, i u Formuli 1 je cilj što lakše a dovoljno izdržljivo.

 exist-zupcanici

Kako je rešen sistem za slaganje još ne znam, verovatno kao i na većini Daiwa – „lokomotiva“ sa „S“ žljebom. Ali je prenosni sistem modifikovan, pa se sada naziva Silent Oscillation III. No, o "tihom oscilovanju" neki drugi put.

exist-spulna

Na slikama zaista fino slaže strunu. A da bi se lakše i dalje zabacivalo opet je modifikovana špulna. Sad se to zove ABS II. Da li je značajno duži izbačaj ne znam. Ali znam da je hitac garantovano duži kod modela sa Long špulnom, što plićom a što dužom – a to se postiže kod modela sa beskrajnim vijkom. Daiwa Basia, bre!

exist-dril

Odlika svih kvalitetnijih i skupljih modela Daiwa je, oduvek, perfektan dril, tj. savršeno fino (suptilno) kočenje, odnosno prefinjeno proklizavanje frikcionih diskova smeštenih u špulnu. A Exist 2012 je još dobio Ultimate Tournament Drag frontalnu kočnicu, sa lakim aluminijumskim diskovima i specijalnim podloškama između njih. Ne sumnjam da koči ko Red Bull. A već je ionako lagana, jer joj "izbušeni Zaion daje krila".

Sve veličine, težine, kapacitete, broj kugličnih ležaja, prenosni odnos, maksimalnu silu kočenja i ostale parametre pogledajte u OVOJ TABELI – pa čak i cene! Naravno, niste se iznenadili – iako više nije od metala Exist nije pojeftinio, naprotiv. No, tešite se – cene vremenom padnu, a i onako je led okovao sve naše vodotoke, pa još nije za pecanje. Stoga, sačekajte proleće pa je kupite. Ali prvo kupite dozvolu za pecanje – ukoliko niste požurili i tu ćete uštedeti, jer jedinstvena dozvola za sportski ribolov ponovo postaje (skoro pa) jedinstvena.

exist-2012

Ali ukoliko vam ni serijski Exist nije dovoljano atraktivan (uostalom, takva mašinica se prvenstveno i kupuje zbog atrakcije), za Daiwu se uvek nudi pregršt dodataka, specijalnih špulni, ručica... i ostalih kerefeka. Jer ko ima novca za serijski, što da ne nabavi i vanserijski – kad je bal, nek je bal! Exist i onako ne kupuju oni kojima je egzistencija ugrožena, nego oni koji vole diskretni šarm buržoazije. Iako meni nije toliko „šarmantan“, nekako mi je dizajn previše agresivan, jedno je sigurno: jeste buržoaski 100 posto – Exist 2012 je napravljen u carskom Japanu a ne u Narodnoj Republici Kini. Stoga Exist nije za mase, nego za klase.

A „klasa“ ne želi da se zamara, navikao je da mu je u životu sve lako. Upravo zbog njih je Exist 2012 toliko izbušen - pa izbrušen.

Dragan Jovanov Glod

Zabranjeno je kopiranje svih tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u