sreda, 23 oktobar 2013 22:47

Shimano Stella – model za Hrvatsku različit od modela za Srbiju

Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

stella-rusijaŠto bliže Evropske Unije to kvalitetnije. Tako se priča da Shimano pravi i posebne modele za istočno tržište. Jedino nije jasno koje je to tržište, kada je za Japance istok – Amerika. A zapad - Rusija! Istina, želeli su Japanci da i Rusima bofl uvale, ali su znali da je Putin ribolovac i da sa njim nema šale, pa su odustali od podvale. Znam da vam tek sada ništa nije jasno, ali ukoliko želite da čujete pravu istinu od onih koji znaju da li je starije kokoška ili jaje – čitajte dalje...

Slučajno nabasah na jednu diskusiju prepodavaca, kupaca i servisera, gde se tvrdi da postoje – naravno lošiji – modeli za istočno tržište. Tako jedan „istočnjak“ tvrdi da Stella FD kupljena u Slavonskom Brodu ima fabričku grešku, i da je to roba namenjena za istočno tržište. Zabrinuo sam se, jer je Hrvatska na korak od EU, a uvaljuju im škart – kakve su tek onda Stelle namenjene za Srbiju?!

Nije mi bilo druge nego da brojim kuglagere!

I zaista, modeli za Sloveniju (EU) imaju sve lagere na broju, za Hrvatsku (na korak od EU) lager manje, a za Srbiju (svetlosnu godinu daleko od Unije) čak dva kuglična ležaja manje. Pošto su Rusi još dalje od Evropske Unije od Srbije njihove Stelle uopšte nemaju kuglične ležaje. Sttele za Crnogorce imaju elektro-rotore - da se ne zamaraju dok vrte, samo dugmence ptitisnu i...

A Stelle za BiH nemaju ni – ručice! Znaju Japanci da Bosanci voze „banjalučko kolo“ bez ručice, okreću prstom.

Smešno vam je?

I meni.

Ali zamislite tek „stručnjake“ koji veruju da u Japanu, Šimanovi inženjeri, znaju gde je taj Slavonski Brod?! Uzgred, kad već pomenuh brod, evo jednog.

 Srbija-EUnija

U stvari, sve te buve internetom šire šverceri. Prefrigani (pre)prodavci (na koje se pale naivci) uvek nude „ganc novo“ ili „ispod čekića“, uvek iz „prve ruke“ – a kupljeno polovno preko e-baya, iz druge. Naravno, njihova roba je obavezno namenjena za „zapadno tržište“, tako da je glupo kupiti legalno, u nekoj našoj prodavnici, jer je to „mašinica za istočno tržište“. Tako oni šišaju ovce i uzimaju naivcima krvavo zarađene novce.

No, ovce za to i služe – marim baš.

Stoga evo još jednom, poslednji put:

Shimano ima različite modele, za različita tržišta. Tako postoje modeli za USA koji se čak i drugačije nazivaju (Sustain je Twin Power itd), postoje modeli za Japan, postoje modeli za Australiju i Okeaniju, i naravno – za Evropu! Ali za celu Evropu, a ne za EU posebno, i nema „istočnog tržišta“. Uostalom, Švajcarska nije u EU – mislite li da njima uvaljuju „hrvatske“ ili „srpske“ Stelle?!

Stella je Stella, svuda je ista, svuda je jednaka. Nikome se ne isplati da pravi modele za mala tržišta. Znate li koliko mašinica naruči jedan Cabelas ili Bass Pro Shops iz USA, a koliko neka prodavnica iz Slavonskog Broda?

Nemojte da vas bune modeli za USA ili Japan koji se drugačije nazivaju, to je sve pitanje marketinga i ničega više. I ne verujte trgovcima, a posebno ne internet švercerima! Verujte Glodu!

Eto, onomad sam polemisao sa Slovencem koji je naručio mašinici iz Amerike, valjda sumnjajući u kvalitet evropskih modela. Ja sam ga ubeđivao da ova mašinica nema metalni rotor nego grafitni, ali je on više verovao – internetu. Čak je i slao mejlove prodavcu u USA. Prodavac mu je ljubazno odgovorio – i slagao ga. I kad mu je mašinica iz USA napokon stigla ispostavilo se nema metalni rotor, nego da je opet, po ko zna koji put, u pravu bio...

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u