ponedeljak, 11 novembar 2013 11:56

Preston Competition Lite Feeder 12'

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Preston Innovations je britanska kompanija, veoma dobro poznata ljubiteljima fider i meč tehnike (ali i ostalim ribolovcima), kako u Evropi tako i kod nas. U pitanju je firma specijalizovana za takozvani "Coarse" ribolov, koji podrazumeva najčešće štek, vegler i fider tehnike. U proizvodnom programu PI se nalaze štapovi, mašinice i kompletna dodatna oprema koja prati ovu vrstu ribolova (plovci, hranilice, najloni, udice, graderoba, torbe...).
Štapovi su ipak neka vrsta zaštitnog znaka Prestona, pa iz tog razloga postoji čitava gama različiti modela, prilagođenih svim situacijama na vodi. Obzirom na rastuću popularnost fider tehnike na našim prostorima, u ovom te(k)stu ćemo se upoznati sa jednim Preston feeder štapom, zanimljivim iz više razloga.

foto000

Recimo na početku da su cene svih Preston Innovations štapova (ali i ostale opreme) više od proseka na koji smo navikli. Za ovo postoji nekoliko razloga, a osnovni je - kvalitet. Preston jednostavno nema "loš" štap, pa su i cene prilagođene kvalitetu. Sa druge strane, na engleskom tržištu, koje spada u najuređenija u Evropi, kada je u pitanju pribor za ribolov, nijedna firma ne bi mogla da opstane dugo, nudeći "mačku u džaku" po visokim cenama. Tako da ako neki štap košta, za to sigurno postoji razlog.
Nažalost, našem prosečnom ribolovcu većina Preston štapova je teško dostupna, pa je stoga model Competition Lite Feeder zanimljiv, jer nam ipak nije nedostižan po pitanju cene. Obzirom na to da je Preston veoma ozbiljna firma, niža cena nikako ne znači da je žrtvovan kvalitet, već naprotiv - za nešto manje para, možemo priuštiti sebi pravog Prestona, koji nosi sa sobom skoro sve karakteristike skup(lj)ih modela.

foto001

Preston Innovations Competititon Lite Feeder 12", kako glasi puno ime ovog štapa, je dužine 365cm i deklarisane težine bacanja do 90g. Poseduje blank izrađen od grafita visokog modula elastičnosti, koji ima takozvanu "gužvanu" strukturu, a ojačan je i tankim upletenim karbonskim trakama, koje dodatno ojačavaju blank. Ceo blank je crne boje i lakiran je lakom visokog sjaja. Na fotografiji ispod se vidi kako izgleda struktura blanka:

foto002

Spojevi su put over tipa, ali izrađeni tako da podsećaju na trn (spigot), što je sve češći način spajanja delova. Spojevi su izrađeni savršeno, delovi naležu perfektno i nigde nema ni najmanjeg lufta.

foto003

Provodnici su veoma kvalitetni (nisu Fuji), kao i držač mašinice. Izrađen je tako što se ceo gornji deo rukohvata navrće oko stope mašinice. Mašinica u držaču stoji čvrsto i ne klima se.
Rukohvat je izrađen od kombinacije EVA materijala i plute, ali tako, što je gornji deo od EVA, a kompletan donji deo je plutan, što se meni posebno sviđa. Pluta je prirodan, skuplji i finiji materijal, pa i ovo govori o kvalitetu i pažnji koja je poklonjena izradi ovog štapa. Moram napomenuti da je rukohvat dugačak čitavih 50cm (mereno od kraja štapa do nosača mašinice), što meni lično odgovara, jer volim duže rukohvate, ali nekome ovo možda neće odgovarati, pa i to treba imati na umu.

foto004

Uz štap se dobijaju dva vrha, deklarisana na 2 i 3 Oz, oba od grafita i ofarbana u crveno. Štap dolazi u lepoj i kvalitetnoj futroli, koja ga dobro štiti od mogućih lakših oštećenja.

Kako se pokazao u praksi, tj. na vodi?
Prvo što moram reći posle jedne sezone korišćenja je, da ne bih preporučio (naročito manje iskusnim fiderašima) da ovaj štap testiraju pod punim opterećenjem. Bez obzira što definitino ima snagu, ipak je reč o štapu koji u svom imenu ima dodatak "Lite", tako da je deklarisanih 90g maksimum kojom bi ga trebalo opteretiti. Takođe, zbog konstrukcije blanka i vrhova, nije predviđen za predaleke izbačaje i jake zamahe, pa to svakako treba imati na umu pre potencijalne kupovine. Reč je o finom, osetljivom i suptilnom štapu, namenjenom prevashodno pecanju na manjim mirnim vodama (kanali, bare, manja jezera i komercijale). Ovaj štap je namenjen za ciljani lov bele ribe i ponekog šarana, ako naleti. Pecanje krupnih babuški mi je pričinjavalo najviše zadovoljstva, a uz poneku deveriku pružio mi je pravo uživanje.
Ja sam koristio različite tipove hranilica težine do maksimalnih 25g, a najčešće 10-15g, kao i najlone debljine 0,15, tj. 0,16. Ako odlučite da nabavite ovaj ili neki drugi Preston štap, moj savet je da uz njega koristite Preston Reflo Direct monofil, recimo 0,15. Odavno nisam koristio bolji monofil od njega.
Prilikom bacanja, nema potrebe za jakim i naglim trzajima, dovoljno je samo elegnatno i lagano zamahnuti. Ovaj štap odlikuje velika preciznost, pa će hranilica (uz malo vežbe) uvek leteti tamo gde smo zamislili. Prilikom kačenja i izvlačenja ulova, pokazao je sposobnost da lepo amortizuje sve trzaje i napone, ali uz ovaj štap je upotreba meredova obavezna. Idealno bi bilo da je drška meredova dugačka barem 2m ili još bolje 3m i onda neće biti problema ni kod prihvatanja krupnijih riba.

Ima li ovaj štap i (po)neku manu?

Moja glavna (i praktično jedina) zamerka bi se odnosila na vrhove.
Bilo bi lepo da se umesto dva, dobijaju tri vrha. Sa druge strane, ovo je laki feeder štap, pa su dva vrha uglavnom dovoljna.
Drugo, čini mi se da su formalne težine vrhova od 2 i 3 Oz predimenzionisane. Ovo su, moj je utisak, lakši vrhovi nego što je navedeno. Takođe, bilo bi lepo da su vrhovi obeleženi brojčanim oznakama, ili barem ofarbani u različite boje, kako bi izbor i raspoznavanje bili lakši. Štap ovog cenovnog ranga i renomea bi ipak trebao da ima vrhove kakve očekujem(o) u tom rangu. Na sreću, čim ih uzmemo u ruku osetićemo razliku, pa će izbor biti lak. Na fotografiji se vidi kako izgledaju vrhovi:

foto005

Ali dobro, ako je to jedina mana (a praktično jeste jedina), onda se može oprostiti. Dodatne vrhove je sada sve lakše nabaviti, pa se štap može lako prilagoditi ličnim afinitetima.

Ako ste zaljubljenik u fider tehniku, naročito lakšu varijantu, koji je spreman na određenu (materijalnu) žrtvu zarad užitka, ovaj štap svakako ulazi u najuži izbor.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u