petak, 03 oktobar 2014 10:43

Dyneema

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Koliki je procenat Dyneema vlakana u pletenici jedino je merilo kvaliteta!

I mada će “čista sreća” uvek igrati ogromnu ulogu u sportskom ribolovu, nove tehnologije mogu značajno smanjiti uticaj tog faktora i doprineti češćem uživanju u ribolovnom uspehu. Zamenom klasičnih “najlonskih“ struna neuporedivo tanjim pletenicama, upredenim od ultra tankih i ekstremno jakih niti poznatih pod nazivom “dajnema“ (Dyneema), ribolovci svih fela mogu uživati u prednostima neuporedivo izdržljivijih struna koje su vrlo mekane, savitljive, i koje direktno do mamca prenose svaki pokret štapa, i obratno. Uz sve to, takve strune su, u odnosu na datu nosivost, osetno tanje od monofila, te tako i manje vidljive, ili tačnije: manje uznemirujuće za ribe, a istovremeno stva­raju znatno manji otpor pri povlačenju kroz vodu.

Dyneema, šta je to?

Radi se o komercijalnom nazivu proizvoda holandske kompanije “DSM Dyneema”, a to je istoimeno najjače vlakno na svetu. Polietilensko vlakno, o tome je reč, daje najbolji odnos snage i lakoće. Dyneema vlakna ili niti su 15 puta jača od kvalitetnog čelika, ili 40% jača od aramidskih vlakana. Uprkos takvoj snazi, Dyneema vlakno je veoma lagano, lakše je od vode tako da pluta po njenoj površini i izuzetno je otporno na negativni uticaj vlage, UV zraka, svetla i hemikalija. Superiorne karakteristike, postojanost i lakoća pomenutih vlakana potvrdili su se u najzahtevnijim ribolovnim situacijama ali i komercijalnim, jer se od Dyneema vlakana proizvode i mreže kako za ribolov tako i za kaveze za uzgoj riba.

Nenadmašne karakteristike, koje su proizvod do pre nekoliko godina nezamislivog odnosa između jačine i male specifične težine, najbolje su iskoristili kreatori pecaroških struna koji i danas tržište zasipaju novim proizvodima, a kao prednost “svojih“ pletenica ističu razne marketinške cake i dosetke. Međutim, znalci se ne daju tako lako zavarati – oni traže jedino podatak koliki je procenat Dyneema vlakana u tim pletenicama – to je jedina mera kvaliteta! “DSM Dyneema” sarađivala je sa najprestižnijim proizvođačima struna kako bi odgovorila na zahteve ribolovaca da se proizvede što tanja a u isto vreme što izdržljivija nit. Takve pletenice su u vodi manje vidljive, minimalno utiču na rad varalica, njima se dalje zabacuje, a kontakt sa varalicom i ribom je direktniji, sistemi su osetljiviji, a kontre munjevitije. Što je veći procenat Dyneema vlakana u pletenicama to su one izdržljivije, postojanije na sva štetna dejstva već uobičajenif faktora koji osetno skraćuju vek klasičnih monofila.

Zahvaljujući višestruko manjem prečniku (u odnosu na istu nosivost) Dyneema niti u dovoljnoj količini mogu stati na osetno manje špulne, a da kapacitet tj. dužina strune bude zadržan. Tankom strunom je neuporedivo lakše dalje zabaciti mamac i uverljivije voditi varalice. Uz to, što je struna tanja to su zabačaji precizniji, jer se smanjuje faktor neželjenog uticaja težine i krutosti same strune.

Ali tanka pletenica pogubnije deluje na karike štapa i vođicu strune. Zato koristite vrhunske karike, jer ako već imate novca za pletenice imate i za karike. Vođice na rolama moraju biti na kugličnom ležaju, jer je trenje kotrljanja mnogo manje od trenja klizanja. Naravno, površina vođice treba biti otporna na habanje.

Dinema

Netegljivost je sledeća vrlo bitna karakteristika takvih niti. Gorka su bila prva iskustva, kada su štapovi pucali kao da su od obične barske trske. U međuvremenu je došlo do velikih pomaka u tehnologiji izrade pecaroških pomagala te vrste, pa su sadašnji kvalitetniji štapovi pravljeni po meri iskušenja na koja njihovu kičmu stavljaju praktično netegljive niti.

Mada su ribolovci niz godina zazirali od pletenica, vremenom su im se prilagodili shvatajući njihove takozvane komparativne prednosti u odnosu na klasične “najlone“. Netegljivost s jedne strane zahteva i specifičnu konstrukciju još jednog dela ribolovačkog pribora - a to je mašinica. Savršene kočnice, takozvani “drilovi” koji se mogu nezamislivo precizno podesiti i “instant antireverse“ sistemi postali su obavezni i kod mašinica niže srednje klase. Ali uz neophodno prilagođavanje pribora i tehnike ribolova Dyneema nitima, pletenice za uzvrat daju, zbog svoje netegljivosti, neverovatno preciznu detekciju i najsitnijeg titraja varalice, prepoznavanje vrste dna i, što je još najvažnije – udarca ribe, pa makar on bio i najsuptilniji. Naravno da je zahvaljujući takvim strunama i reakcija ribolovca neuporedivo brža pa je i kačenje ribe efikasnije.

Tanja struna lakše preseca vazduh u fazi zabacivanja, varalicu je njome lakše prošnirati između prepreka, a često će tanka struna imati dovoljnu rezervu snage da se njome p(r)oseče vodeno rastinje - ako ribolovca nužda na to natera. Ne treba zaboraviti i kakve boljitke neverovatna snaga Dyneema niti donosi ribolovcima koji koriste skupocene voblere: kada se zakače za nekakvu prepreku, jaka nit će izdržati snažno povlačenje ribolovca do te mere da se pravilno odabrane udice na varalici isprave i tako spasi dragoceni deo ribolovačkog pribora.

Godinama je najveći prigovor pletenicama bio to što nisu otporne na krzanje. Ali to je bio slučaj samo kod proizvoda koji su se samo ovlaš očešali o pravu Dyneemu.

Sećam se jednog razgovora sa ribolovcima, šarandžijama iz Engleske, koje je svojevremeno predvodio tada mlađani Sajmon Krou. Raspredajući o korišćenju pletenica u lovu šarana, u jednom trenutku jedan od njih je pomenuo da se na terenima punim školjki mora koristiti, tada sam i prvi put čuo za nju - “Dajnema“! Usledilo je objašnjenje da se (tada) sve više proizvođača počelo kititi podatkom da je njihova struna upravo od Dyneema niti, mada je pravi procenat dotičnih u njihovim pletenicama bio simboličan. Tada su se, kako mi je objasnio moj sagovornik, prave pletenice od, što bi se reklo 100% Dyneema niti, mogle u čitavoj Engleskoj kupiti samo u jednoj prodavnici! Dobio sam i adresu te radnje koju je držao jedan od najpoznatijih engleskih lovaca na kapitalne somove, ali kako bezmalo desetak godina ne uspevam da realizujem izlet na Ostrvo, toj adresi se zametnuo svaki trag. A poenta cele ove digresije je da sam tada prvi put čuo da su upravo Dyneema niti neverovatno otporne na habanje, iliti krzanje! Ali samo prave Dyneema pletenice, a ne one koje su njima samo “krštene“. Ko što reče čuveni vinar na umoru svojim naslednicima: “Znajte deco da se vino pravi i od grožđa!“

Postojanost pomenutih niti čini ih vrlo isplativim i pored početne relativno visoke cene, jer nema potrebe za njihovim čestim menjanjem kao u slučaju monofilnih struna. Nema tog najlona koji je toliko otporan na krzanje kao 100% Dyneema, ali problem je naći takvu pletenicu, jer gotovo da nema proizvođača koji se nije polakomio da je “razvodni“ različitim primesama, dajući takvim proizvodima vrlo origi­nalna komercijalna imena, nadevajući ih svojim brendom.

Onomad, onaj pomenuti ribolovac somaroš iz Engleske, Dyneema pletenice je nabavljao direktno od proizvođača, koji je i danas na staroj adresi. Doduše, DSM Dyneema je danas globalna kompanija koja, sem štaba u zemlji lala u gradu Urmondu, ima i neizbežnu ekspozituru u Kini, u Šangaju, baš kao i u Australiji, Južnoj Africi i Severnoj Americi.

Mirko Kanjuh

 

Lajkuj nas na Facebook-u