ponedeljak, 02 novembar 2015 13:11

Sajam kad mu vreme nije - LORIST

Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

Ne, ne što se sezona ribolova završava, jer lova počinje pa ipak je I tih izlagača manje nego nekad, nego što ovo vreme nije pravo. Jednostavno, živimo u pogrešnom vremenu na pogrešnom mestu za sve – pa i za LORIST. Ali ako već moramo da živimo tu gde živimo - sada, ne moramo se ponašati - ko nekada...

Nekad je LORIST bio ugledan međunarodni sajam, danas je lokalni vašar, novosadski – da baš ne kažem palanački. Novosadski, jer je verovatno ¾ posetilaca iz NS i okoline. Kome se, bre, isplati da dolazi u Srpsku Atinu jedino zbog ovog „sajma“, kad je ponuda manja nego po prodavnicama ribolovne opreme širom Srbije i neuporedivo tanja nego po stanovima švercera. Ulaznica 300 dinara, parkiranje nije besplatno, benzin i drumarina od 1000 pa naviše, mlako pivo i pljeskavice od ... A „akcije“ na sajmu ne postoje – čak bude i naduvanih cena. Zakup štanda je toliko visok da nema ozbiljnog trgovca kome se isplati samo izlaganje, pa se veletrgovac  vadi maloprodajom. Jer se trenutna koncepcija sajma ne uklapa u njihove vizije. Naime, visoki troškovi za velike štandove  imali bi opravdanja samo ako bi takvi sajam iskoristili za sklapanje novih poslovnih aranžmana – a ne prodajom na malo. Njihov cilj su kontakti sa trgovcima - a ne sa ribolovcima pojedincima. Jer, na sajmu se izlaže, prikazuje, reklamira… ali prvenstveno sklapaju poslovni aranžmani. Ako se prodaje na malo tada međunarodni sajam postaje običan palanački vašar.

Eventualno, spas bi bio u besplatnim štandovima. Tada bi izlagali skoro svi. Ne apsplutno svi, jer treba prenoćiti više dana u Novom Sadu ukoliko niste iz NS i okoline. Tada bi, eventualno, cena ulaznice imala opravdanja i Sajam bi zaradio od veće posete.

Drugo rešenje je suprotno – besplatne ulaznice! Tada bi poseta bila veća pa bi i (vele)trgovci isplatili štandove. Jer „i jare i pare“ ne mere, bre!

No, najracionalnijerešenje bilo bi ukinuti LORIST na neko vreme, bar dok ne uđemo u EU – znači tamo negde do 2039-2045.tj. posle rata kad nam skoči plata. Ili dok ponovo ne sklepamo Jugoslaviju! A da li će se pre raspasti EU ili sastaviti Jugoslavija ne zna ni... Putin!

Sajam-3

Ja pamtim i srećna vremena kada je Hala 1 bila rezervisana za renomirane izlagače iz zemlje i inostranstva, kada su tu izlagali DAM i ABU, Mitchell i Shakespeare… a posetiocima delili kataloge na srpskom! Tek u drugoj hali su bili prodavci svega i svačega. Naravno, to je bilo u SFRJ kada je Juga imala preko 20 miliona stanovnika (i nešto malo duga) pa je toliko (bogato!) tržište bilo privlačno i za najveće strane firme.

Danas, na „međunarodnom sajmu“ nema ni jedne. Ni jedne jedine strane firme! Sad zamislite Sajam automobila bez Mercedesa i BMW-a, bez Ferrari-ja i Porsche-a. Jer na sajam se dolazi i da se napare oči i raspali mašta – a ne da se kupi šaka tvistera. Svaka čast mom prijatelju Spaletu, ali zar je on poslednji Mohikanac pa će LORIST opstajati sve dok je Smukija?!

Da se razumemo: LORIST je odavno puko, odavno to nije to. Samo organizator, NS Sajam, to još nije skonto. Ribolovci  jesu, uskoro će i lovci. Ali LORIST će trajati, trajati sve dok ViP gosti mogu besplatno da se goste po štandovima Javnih preduzeća, a političari da imaju šta da otvaraju.

No i Sajam knjiga je u Srbiji – ali vredi i dalje! I gle čuda, uvek je u oktobru, ko i LORIST. Stoga, prijatelji moji, ukoliko vam je sajam prilika da se sretnete sa drugarima i opravdanje da pobegnete od supruge i izmigoljite od porodice, idite u Beograd na Sajam knjiga. Tamo se družite sa drugarima – i sa knjigama.

Sajam-2

Nikako se nemojte zaputiti na LORIST poslednjeg dana trajanja sajma – već od jutra se „vele“trgovci pakuju, a u podne zvrji prazno i ono malo štandova. Sem ponekog „proizvođača“ domaćih umotvorina koji pokušava da skrpi još koji dinar prodajom glavinjara da bi isplatio štand dva sa dva.

I još nešto: cenkajte se – pa na vašaru ste, bre! Fiskalne račune ne izdaje niko normalan, a ukoliko „vele“trgovcu pokažete keš neće odoleti i spustiće cenu. To je najbolje uraditi subotom uveče pred zatvaranje, kad su svi pijani. A nedeljom pecajte, ni u ludilu na LORIST – jer je ulaznica ista a na sajmu ničega i nikoga. Osim čistačica...

Naravno, u našim „glasovitim“ medijima biće „obavijesti“ o velikoj poseti i brojnim izlagačima na LORIST-u, ali vi se ne pecajte na šuplju političku propagandu – batalite TV Dnevnik i verijte internetu, posebno društvenim mrežama i ozbiljnim sajtovima.

Ribolovac – čitalac

 P.S. Na fotografijama nije naš vašar nego ribolovački sajam u inostranstvu!

Lajkuj nas na Facebook-u