četvrtak, 24 oktobar 2013 16:25

Jedinstvena, a jeftinija, dozvola!

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

DULICMože li se ribolovcima lepše čestitati Nova godina nego ovakvim naslovom! Jedna dozvola za rekreativni ribolov za celu Srbiju! Tačnije: za dve trećine voda - jednu trećinu će korisnici moći da, po sopstvenoj proceni (i ceni), izuzmu iz jedinstvene. Naravno, koji korisnik najviše obogati svoju vodu imaće i najveću posetu ribolovaca. Onaj ko ne želi da doplaćuje, moći će sa jednom jedinom ribolovnom dozvolom da peca na 2/3 voda Srbije - jeftinije! Naravno da je i Vojvodina deo Srbije pa će ovaj zakon važiti i za njenu teritoriju. Jedino što je tužno što će novi Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda stupiti na snagu tek tokom 2009. tako da ćete dozvolu ipak, za sada, morati da kupujete na stari način.

 

(O nacrtu Zakona detaljnije u sledećem “Trofeju”, za diskusiju o Zakonu klikni OVDE). Ali ne treba čekati da se zakon usvoji, treba odmah krenuti na posao - a posao korisnika je poribljavanje i čuvanje. Stoga je Srebrno jezero (iako je tokom godine već poribljavano!), opet poribljeno, ali smuđem! Ko kaže da se kod nas poribljava jedino šaranom?

Dulic 3

Na slikama vidite ministra Dulića kako sa Srđom Popovićem poribljava Srebrno jezero 5. decembra. Posle puštanja na stotine smuđeva (već polno zrelih!) i nekoliko krupnih šarana, ministar je sa radnom grupom za izradu novog zakona, u svečanoj sali opštine Veliko Gradište, sa korisnicima voda, održao raspravu o nacrtu zakona. Sala je bila puna, interesovanje veliko - jer više se ne sme čekati. Dok je rasprava trajala, ni Šuletovi čuvari nisu čekali, nego su špartali jezerom i Dunavom i “upecali” - mreže. Poribljavanje ima smisla samo uz efikasno čuvanje!

Dulic 6

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u