četvrtak, 24 oktobar 2013 16:35

Ribolov i internet - Google i oglašavanje

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

google1Kada u Google ukucate reč "fishing" pojaviće se 375.000.000 (375 miliona!) linkova! Stoga se ne pravite Englez - dajte naziv vašem sajtu, časopisu, prodavnici... normalno ime, a ne "stransko" koje je "in". Jer...

Na pomen reči “internet”, danas mnogi pomisle na Google. Jer Google nije postao slučajno to što jeste - sajt no 1 u svetu. Milioni i milioni surfera širom sveta “guglaju”, ne bi li na globalnoj mreži pronašli odgovor na pitanje koje ih zanima - odgovor koji se krije na nekome od miliona i miliona sajtova. Da, baš tako – krije! Kako onda u tom okeanu sajtova pronaći baš vaš, kako da ribolovci saznaju za vas i vaš prodajni ili proizvodni program? Za početak tako što ćete prvo ovo pročitati do kraja…

Očigledno je da su mnogi proizvođači ribolovne opreme shvatili kako je globalna svetska informatička mreža oličena kroz famozna tri “w“ (www) neophodna za uspešno poslovanje. Tome su prilagodili i ponudu, tačnije: zahtevima svojih mušterija su prilagodili svoj korisnički servis kako bi svojim proizvodima popunili elektronske tezge specijalizovanih internet prodavnica, tj. veb sajtova, a pri tome razvijaju i vlastite sajtove kako bi što efikasnije privukli savremene comp-surfere. Da vidimo kakav im arsenal alatki pri tome stoji na raspolaganju.

Hiperlinkovi (Hyperlinks) ka veb sajtovima trgovaca-prodavaca su najčešće korišćena i izuzetno pogodna pomagala za “rad na mreži“. Proizvođači su razvili različite forme ulaska, pragove, koji daju prednost jednom ili drugom dileru. Propisivanje minimalnih narudžbina i obaveznih rezervi uslovljava prioritete i davanje prednosti jednim odnosno drugim. To je najuobičajeniji pristup.

Baneri (Banners) često u vidu titlova, traka sa tekstom, ili elektronske nalepnice, na ribolovačkim sajtovima i forumima jeste druga vrlo efikasna alatka. Da bi razvili i propagirali nazive, imena svojih proizvoda, na njih navikli (i navukli - prim. ured.) potencijalne kupce, proizvođači opreme i pribora zakupuju ta polja za “markice“ na najposećenijim regionalnim sajtovima. Baneri koje plaća, recimo, industrija mušičarskog pribora u USA dostižu cenu i od 1000 dolara za godinu, i obavezno nude proizvođaču brzu vezu (quick link) sa forumima za diskusije korisnika tj. kupaca.

(Nažalost, kod nas mnogi vlasnici sajtova greše kada misle da dovoljno to što i oni, eto, imaju svoj sajt. Pa mu još daju komplikovano predugačko(!) ime. I naravno, takav sajt, star i po 5-6 godina, posetilo je jedva par hiljada posetilaca - za sve vreme postojanja?! Oni ne razumeju suštinu - potreban je baner - tj. link ka njihovom sajtu - na drugim mnogo posećenijim sajtovima, da bi se za njihov uopšte saznalo! Jer nije cilj da na njihov sajt uđu oni koji već znaju njihovu adresu, nego svi oni potencijalni kupci koji ne znaju za njih - op. ur.)

Klubovi i udruženja. Mnogi proizvođači u SAD, a slično je i u drugim delovima sveta, primaju mnogo zahteva za nekom vrstom finansijske “pomoći”, sponzorstva od različitih udruženja, asocijacija, federacija i slično. Za uzvrat takve organizacije i udruženja voljna su da daju elektronske adrese svojih članova. Proizvođači tako proširuju svoje baze podataka i ponudu svojih proizvoda odašilju na sve veći broj adresa, odnosno te adrese prosleđuju svojim prodavcima. U tom smislu se isplati krstarenje Internetom u potrazi za “lovinom“ - adresama različitih udruženja koja bi mogla okupljati i potencijalne ribolovce, u konkretnom slučaju mušičare. Toj ciljnoj grupi svakako da pripadaju i različite grupe i organizacije za zaštitu voda i čovekove okoline, eko-udruženja i sl.

Ne štedeti na takozvanim “click“ programima koji aktiviranjem određene reči uspostavljaju “link“ i sl.

Google, Yahoo, AOL i MSN su pretraživači koje su razvili vrhunski profesionalci koji se upravo na tom polju najbolje snalaze. Uobličavanje odgovarajučeg “okoliša“ koji će prosto izbaciti ključnu reč na veb sajtu, tako da ona bude lako primetna i da provocira – moto je pomenutih profesionalaca. Takvi stručnjaci vrlo dobro znaju kako to treba da se uradi, gde i kako staviti-predstaviti nešto a da to izazove gotovo instinktivnu reakciju i bude svakako primećeno. Ali njihovo znanje i košta pa se na tome ne sme nipošto štedeti jer je ono suštinsko za funkcionalno uobličavanje sajta koji će imati optimalan “interfejs“ komunikaciju s posetiocem i potencijalnim kupcem. Dakle: nađite profesionalca za tu vrstu posla ako želite da vam sajt zaista funkcioniše.

Jer ako ukucate, recimo reč "pecanje" u Google iskočiće vam preko 1.920.000 pojmova - kako tu pronaći vaš sajt? Poenta je da se pojavi link ka, recimo, ovom sajtu ne kada ukucate njegovo puno ime, jer šta će vam onda Google, nego na razne reči iz pecanja, recimo: plovak, dubinka, Shimano Stella FE, Nils Master... U tim slučajevima treba da se pojavi www.trofej.info a ne jedino kada ukucate Ribolovački TROFEJ.

Kako u tolikom globalnom selu naći baš vaše www... Jer, i da imate najbolji sajt - džaba ste krečili. A svakodnevno se pojavljuju na hiljade novih sajtova! Šta vam vredi što imate u ponudi i Shimano i Daiwu, i Rapalu i Nils Master... ako ribolovcu koji želi to da kupi, kad ukuca ime nekog od tih brendova, na Google-u iskoče milioni linkova ka raznim sajtovima, a vaš je na 56. strani! Kako onda postići da potencijalni kupac vidi baš vašu ponudu na Internetu? 

Sajtovi magazina i časopisa. Oni predstavljaju najplodnije tlo. Magazini ubrzano razvijaju prezentacije i izdanja u elektronskoj formi. Tu umotati svoju ponudu u to klupko, svoje kataloge, fotografije i slično je vrlo jednostavno. Tu su i ponude različitih nagradnih igara a upravo su primamljive nagrade dobra prilika da preusmerite pažnju posetilaca sajta na svoje proizvode tj. na svoj sajt. U tom smislu dobro je negovanje “posebnih” veza sa uredništvom pomenutih časopisa tako što ćete im ponuditi mnoštvo informacija o vašim proizvodima i artiklima. Razmena informacija može tako biti od obostrane koristi.

Iskoristite sajmove kako biste u svoju mrežu ulovili posetioce. Zainteresujte posetioce da posete vaš sajt propagirajući ga na različite načine, deleći propagandni materijal i organizujući prigodnu nagradnu igru. Nagrada se može dodeliti za najbolju ribolovačku priču, za najbolju fotografiju, za fotografiju sa najviše dece koja pecaju i sl. Intenzivirajte njihovu posetu vašem sajtu privlačeći ih prigodnim poklonima, pogotovo za vernost.

Kupi odmah (ili sada), tj. Buy it Now. Ima prodavaca koji nude pogodnost trenutne kupovine artikala sa vašeg sajta, s tim da zatim podele zaradu sa vašim trgovcem na malo. Ovde se pojavljuju problemi sa kojima se suočavaju svi proizvođači. Recimo da je potencijalni kupac uspešno dokrstario do vašeg sajta. Tu je našao proizvod koji želi da kupi i zato sledi neki od vaših hiperlinkova kako bi došao do prodavca koji će obaviti posao. Velika je verovatnoća da vaš diler trenutno nema baš taj proizvod na zalihama te stoga da pokuša da kupcu proda sličan proizvod druge kompanije. To je veoma neprijatna posledica svih vaših gore opisanih napora. Ne možete se ljutiti na prodavca. On u svojoj prodavnici ima robu koju je pošteno platio i trudi se da je što bolje proda. Tu nastupaju elektronski prodavci. Oni posreduju u kupovini tako što povodom zahteva kupca u mreži dilera (tj. prodavaca) traže one koji imaju na zalihama upravo to što kupac traži. To je dvostruko dobitna kombinacija.

Webmaster

Ova priča samo ilustruje trenutno stanje na tržištu mušičarskog pribora i opreme u SAD. Zaključak je da nema svrhe sedeti u svojim skladištima i čekati da narudžbine (kupci) sami dođu na noge. Morate se pokrenuti i zajahati na talasima elektronske internet trgovine i iskoristiti sve njene prednosti na poseban, jedinstven i prepoznatljiv način - poručuje u tekstu koji objavljuje magazin TTW kolega potpisan kao webmaster, a TTW podvlači da je ovaj tekst autorski i odražava samo mišljenje kolumniste, te da to nije automatski i stav samog magazina!

Trofej je, stoga, preneo neke delove i prilagodio tekst ida bude interesantan i našim ribolovcima.

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u