četvrtak, 24 oktobar 2013 17:48

Ribolov pod kesama

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

ribolov drina 200Na Drini je nedavno održano zimsko okupljanje mladičara. Nije to bilo neko takmičenje, niti "svetsko prvenstvo", nego obično druženje ribolovaca, fanatika kojima ni "minus nekoliko" nije smetao da se prošetaju pored vode. I sve je bilo lepo. A bilo bi još lepše da nije bilo - ljudi!

Ne, ne mislim na mladičare. Mislim na ljude, na narod koji živi pored Drine i njenih pritoka. Jer on nije zaslužio da je ima! Ni Drinu, ni Lim, ni... Ja ne znam šta je Bog imao na umu kada je baš nama poklonio krivu Drinu. Nije mi jasna Njegova logika, da baš nama pokloni i Drinu i Đerdap. Zašto ih nije poklonio Slovencima? Zašto baš toliko voli Srbe? Valjda što smo "nebeski narod", što nam je svejedno kako nam je "privremeno" na zemlji, što nam ništa ne smeta, što sve trpimo i svašta podnosimo - pa čak i sebe same.

Često "patriJote" nalaze opravdanje u "500 godina pod Turcima". Ajde?! Prvo nije bilo 500 godina (naučimo jednom istoriju!), a drugo: Turci su nam darovali ćuprije i drumove - a zna se ko je drumove orao. Treće: Turci su pravili kupatila!   

Ne, ja mislim da je razlog u "200 godina pod nama"! Nama pod nogama su naše flaše, nama nad glavama vise naše kese - trajni dokazi našeg primitivizma i lenjosti. Što je najgore - dugotrajni! Plastika traje, traje, i traje... ali kod nas se za to ne haje - voda nosi sve. Samo što neko uvek živi nizvodno!

Novembarske vode su pokupile svo smeće sa obala pa okitile drveće i žbunje. Ali to je "viša sila" - zar ne; poplave su bile - nismo mi krivi. Da li smo?

Pa čak i da nismo, da smo smeće odlagali u kontejnere daleko od Drine, i da se desilo to što se desilo, trebalo ga je kupiti, kupiti... i pokupiti. "Očistimo Srbiju" - ajde! To jest, hajde da stvarno čistimo Srbiju. Ne da očistimo, to je nemoguće, nego da je čistimo, stalno, svakodnevno, svuda - i svi. Predlažem da umesto skupih projekata jednostavno svi zasučemo rukave i prvo počistimo oko svoje kuće. Za početak. A kada to uradimo, malo i okolinu. Svako po malo, i to je to, kakvi "projekti", kakvi bakrači, nije valjda osnovna tekovina savremenog civilizovanog čoveka - higijena - neka tajanstvena naučna disciplina, pa su potrebni "projektanti" i "eksperti" da nas uče da ne seremo oko kuće!

Jer, eto, čak je i Radašin napravio wc i kupatilo, možda uskoro prestane i da baca smeće u Moravu.

Inspiraciju za tekst dobio sam gledajući ovu fotografiju sa pominjanog druženja, pozajmljenu sa sajta www.drina.in.rs - gde se okupljaju ljubitelji Drine koji žele nešto da promene, da p(re)okrenu. Priključite im se i vi, jer "selo bukti"...

Dragan Jovanov Glod 

ribolov drina

Lajkuj nas na Facebook-u