petak, 25 oktobar 2013 14:44

Babuška - riba koja spasava Srbiju

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

putin-babuskaJeste da Putin dolazi, ali Srbiju ne spasava ni "babuška" ni "baćuška", već babuške! Neverovatno zvuči, ali riba koju mnogi ribolovci preziru, uprkos činjenici da je i dalje najveći broj pecaroša lovi, danas je sve više na ceni - jer je najniža po ceni!

Smatran ribljim korovom, melez, tj, babuška, odnosno srebrni karaš... i ko će već više znati koliko sve ta riba ima imena i nadimaka - pogledajte tekst BABUŠKA - GIBEL CARP (Carassius auratus gibelio) - danas zauzima skoro pa prvo mesto na jelovniku osiromašenog naroda. Neverovatno zvuči podatak da se u ribarnicama prvo rasproda babuška!

Među "ozbiljnim" ribolovcima, za pecaroše koji se "zamajavaju" pecanjem ove lepe (i ukusne!) ribe odomaćio se "uvredljiv" izraz - babuškar. Kao, ko peca babuške nije pravi ribolovac. Stoji činjenica da je nije baš teško upecati, jer ide na sve: hleb, noklu, žito, crve, gliste... kada je ima. A nekada je zaista bilo ko korova. Međutim, danas kao da je nema ko pre, kao da je izlovljena, kao da svi postajemo babuškari. Paradoksalno zvuči da što je manje babuške sve je više babuškara. Babuškara koji je pecaju na plovak, fider (hranalice), klasične dubinke... ne bi li upecali "korov" - da bi imali šta da jedu!

Jeste da je to riba "dođoš", prezrena od "ihtiologa-nacionalista" koji zdravo voledu samo domaće sorte, jer je potiskala autohtone vrste, ali...

Ako sit gladnome ne veruje - gladan nikome!

Živela babuško - hvala ti što si se doselila!

www.trofej.info

P.S.

I tolstolobik postaje sve ukusniji, a amur kao da više nema toliko mnogo kostiju

 ribolov

Lajkuj nas na Facebook-u