četvrtak, 12 decembar 2013 14:16

Ribolovni projekat PURS-a

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

(Udruženi džabalebaroši Srbije osnivaju partiju)

Ne fale nama pare, nama manjkaju realizacije. Jer i ideja i „projekata“ imamo viška, imamo ih preko .... glave. A “projekti” su dušu dali za pranje para. U njega se ugrade oni bliže vatri (ti se ogreju, tj. ogrebu), država ga plati, ili se troškovi izrade pokriju iz neke donacije i… kraj - uglavnom se nikad ne realizuje. Najviše “projekata” u Srbiji realiziju pevaljke – svaki novi cd je uspešan projekat, hehe.

A naš projekat je jednostavan: Ima li mladica – ima! Lipljena, pastrmke, skobalja, mrene, klena, bandara? Ima i njih! Ima li šarana, štuke, smuđa, soma? Ima! Ima li bele ribe? Ima - i bucova i deverike, i plotice i kečige. Ma ima svega, pa čak i basa. Ima, stoga što ima voda. Jer, ruku na srce, malo je u svetu tako malih država a sa toliko mnogo reka i rečica, potoka i kanala, jezera i bara. Uostalom, pogledajte mapu - ja je gledam danima... i maštam.Maštam i sanjam dan kada će se u Srbiji lepo živeti od turizma. Ne od onog banjskog, ili seoskog, nego od ribolovnog turizma. Jer ko ima Dunav i Savu, Tisu i Moravu, Drinu i Lim...

srbija-reke-big

Možete li zamisliti kakav bi mogao biti ribolov u klisuri Đerdapa ili pecanje u kanjonu Uvca i koliko bi stranaca-ribolovaca pohrlilo u tu, za njih vanzemaljsku, a za nas ovozemaljsku, lepotu (kliknite na plave linkove pa pogledajte!). Ali mi sada skoro i da nemamo od njih prihoda. To znači da nemamo mozga!

Ribolov je naš neiskorišćen potencijal. Totalno neiskorišćen! Ne onaj klasični ribolov, kogjeg mnogi koji ne pecaju (niti ga razumeju) smatraju za čisto gubljenje vremena, ili način da se gladna nezaposlena masa ne ustalasa, pa se toleriše čak i krivolov: „neka dangube pored vode, neka nekako ishrane decu, neka pecaju – samo neka ne demonstriraju“. Jer teže je otvoriti nova radna mesta, a lakše pustiti narod da krade. Ne baš da krade, nego da „kraducka“ (i švercuje, neka dreždi po buvljacima), to se, ionako, toleriše. Koliko znam, jedino su Đošu i Špica kaznili što su na pijacu prodavali prasići bez štanbilj. A to znam pošto sam, onomad, gledao 8. reprizu.

Ljudi moji, prijatelji i drugari, ribolovci i pecaroši Srbije, pa nama je Bog podario neviđene lepote i ogromno prirodno bogatstvo! Nije nam dao naftu ali nam je poklonio rajske vode! A voda je važnija od nafte, pijaća je i skuplja. Pa zar ni to ne umemo da unovčimo? Znam, reći će: nemamo sredstava za puteve, nemamo novca za infrastrukturu, da bi se više zarađivalo od ribolovnog turizma.

To može da kaže jedino onaj ko uopšte ne shvata ribolov, ko se ne razume u pecanje, ko apsolutno ne razume ribolovce. Takav pojma nema da je ribolovcu najvažnija riba! A nje je sve manje! Umesto da je bude sve više. I što većih! Jer Srbija može dati rekordne ulove, imamo vode u kojima ribe mogu rasti, i rasti, i rasti... Samo im treba omogućiti da odrastu!

Stoga, za početak sprečite krivolov i poribite vode! I naravno, pazite kome vode dodeljujete! Verujte, svaki put, pa i najduži, se uvek započinje prvim korakom. A ovaj prvi korak je najveći – a najjeftiniji! Put koji pominjem je dug – ali nije neizvestan. To je siguran put u bolju budućnost... ali treba krenuti. Pa krenimo već jednom!

Eto, to je čitav „program“ naše partije. Naše PURS (Partija ujedinjenih ribolovaca Srbije) stranke. To je „platforma“ koja može ujediniti i lovce i ribolovce – i sve ostale „džabalebaroše“, ali teško da PURS može preći cenzus. No, ko zna, ako napravimo koalciju sa ekolozima, sa svima koji vole prirodu i sopstvenu zemlju...

Ali i da ne uspemo – marim baš – bar se zalažemo za nešto najsvetije: svež vazduh, bistre vode i nezagađenu Srbiju. Malo li je?

Nažalost, PURS (još) nije osnovan, ali to ne znači da zbog toga nećemo izaći na izbore. Glasaćemo... ali da prvo vidimo ko nam šta nudi. Ukoliko se uopše neko više i obazire na nas – „šaku džabalebaroša“ koji danima netremice buljimo u plovak, čekajući da se mrdne. Znaju „oni“ da smo mi strpljivi, da smo svikli da čekamo – stoga nam ništa i ne nude. A mi i dalje čekamo, čekamo, čekamo... Godoa! Pre ćemo, izgleda, dočekati „metroa“. Jer je “projekat” za metro odavno gotov. U stvari dva: za podzemni i nadzemni. Pa projekat za brze pruge, pa projekat za solarne parkove, pa projekat za vetrenjače… Što ne bi i mi napravili projekat?

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u