nedelja, 09 februar 2014 20:33

Lovostaj kad mu vreme nije

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Kada sam napisao da ove zime nema zime, i da je ove godine lovostaj morao biti pomeren znatno unapred, bar mesec dana, suština teksta nije izazvala gotovu nikakvu pažnju. Ali komentara je bilo oho-ho na veličinu OVE štuke – jer namerno sam provocirao ne bih li tako povećao čitanost. I uspeo sam, tekst jeste čitan, ali da li i pročitan? Jer da sam tekst samo naslovio kao ovaj, to skoro nikoga ne bi zanimalo. A najmanje ribolovce – jer neki od njih mrzi što lovostaj uopšte i postoji.

I onda bum - ovakav ulov! A biće ih još! Ali sad na Fejsbuku komentara mali milion – jedni čestitaju, drugi kritikuju. Ko da je čovek kriv što je smuđa po zakonu upecao. Njegov je, može da radi s njim šta mu je volja! I tačka. I apsolutno nije važno koliki je. A veliki je. Dobro, moja kritika bi bila jedino na ambijent gde je fotografisan, a ne zašto nije pušten. Nije pušten jer nije nezakonito ulovljen, nije pušten jer se toliki smuđ upeca jednom u životu, nije pušten jer je kriza – a toliko meso vredi stotinjak evra! Ja ovog ribolovca uopšte ne krivim! Slike sam pozajmio sa Fejsa od prijatelja, a evo podataka o samom ulovu: "Srećni ribolovac je Jurča Marinko, uhvatio ga na Dunavi kod Bačke Palanke 8. februara na Orka šed 12 cm u 16h i 15min i vukao ga je dobrih 10-15 minuta, što su i svedoci videli. Njegov pribor je jako oskudan jer čovek jedva sastavlja kraj s'krajem. Znam da mu je mašinica Roby "zauber", a štap je neki "no nejm", kupljen u Bačkoj Palanci u prodavnici "Kormoran" za 3500din." Ove informacije nam je posla ljubazni kolega ribolovac iz Bačke Palanke Ris Ivan. Hvala.

Lovostaj-2

Nisu ljudi krivi što poštuju zakon, nego su krivi oni koje loše zakone i propise donose. I ne menjaju ih, uprkos zdravoj logici da se riba mresti „kad joj dođe“ a ne po kalendaru. Nemaju ribe ni kalendar ni sat, nego instink i biološki časovnik. Ali mi imamo i kalendar i razum. I termometar. A postupamo nerazumno – teško menjamo loše zakone, ali ih (o)lako donosimo.

Moderne države su uređene samo zbog jednog razloga: donose se pozitivni zakoni, i striktno se sprovode! U tom grcu leži zec: u striktnom pridržavanju postojećih zakona, ma kakvi da su. Nisu Evropejci to što jesu jer su moralni (čak naprotiv!), savesni i pošteni, nego što se drugačije ne može. I ne sme! Kazne bre!

Priča mi jedna poznanica „gastarbajkerka iz Švabije“, kad sam nešto falio red i disciplinu: „E moj Dragane, ne poznaješ ti Nemce. Nisu ni oni takvi, nego drugačije ne mogu. Ja jednom zakasnila na posao, nisam stigla da serviram svima doručak, a oni već počeli da dolaze. Ja pred red radnika stavim salamu i sir i kažem da sami seku, dok ja ne postignem da spremim porcije. I počeše Nemci da seku debele šnitove, predebele! Smeju se i kažu mi namigujući: samo vi, frau Marija, češće kasnite“.

Eto, čim mogu i Nemci postanu „balkanci“. Ali obično ne mogu, jer nisu na Balkanu. Stoga nije fer optuživati ribolovca što smuđa nije pustio. Jer on je poštovao zakon, ma kakav da je. A nikakav je. Ali za to nije on kriv, nego mi svi. Svi koji ne menjamo one koji loše ne menjaju! I one koji postojeće zakone ne sprovode. Tek tada bi nam bile pune vode i bez „catch and release“ demagogije. Uostalom, šta da je ova „trudnica“ upecana u novembru i pojedena? Pa ni tada ne bi stigla da se „porodi“. A ako bi je tada pustili (najviše puštaju oni koji najmanje upecaju) postavlja se pitanje zašto uopšte pecati, i ribu mrcvariti! Zbog fotke na Fejsu? Ajde?!

Lovostaj se propisuje da bi se riba što uspešnije izmrestila, da je ne uznemiravamo i zaštitimo u tom periodu, jer pred mrest nagoni smanjuju oprez – pa se mnogo lakše upeca. I mrest se odvija na određenim mestima, pa da se zaštite – od nas. Jer, i mi smo ko Nemci iz priče frau Marije.

Balkanac Vizantikus

Lajkuj nas na Facebook-u