četvrtak, 08 maj 2014 14:36

Put u raj – Sarulešti 2014

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Evo kako stići. Molim vas da verujete meni a ne GPS-u, jer ukoliko ukucate samo Sarulešti ko zna gde ćete stići i koliko Sarulestija ima u Rumuniji. Dakle, ukucajte Bucaresti a ne Sarulešti, pa se pred Bukureštom setite Gloda koji je taj put prešao bezbroj puta i slušajte ga!

Da krenemo svi zajedno u kolima iz BG je nemoguće, jer neko ima brža kola neko “juga”, pa ukoliko čekamo zaostale, oni brži budu zdravo jako nervozni. Probali smo i tako, ja čekao zaostale, a oni prvi poludeli. Prema tome, krenite iz BG negde oko 19 časova uveče u petak 30. maja. Dovoljno je, treba vam maksimum 12 sati. Znači, na Saruleštiju ste najkasnije oko 8-9-10 h pre podne, u subotu 31. maja (u Rumuniji je sat vremena više – vremenska zona je plus 1h). A noću na granici nema gužve!

Molim vas da se strogo pridržavate termina! Dobili smo povoljnu cenu u odličnom terminu i moramo to ispoštovati. Nama je termin od 31. maja u 12 časova do 7. juna ujutru u 8. Pre 12 sati 31. maja niko ne sme biti na jezeru, a ujutru 7. juna se moraju sva mesta osloboditi za nove goste, koji će pecati posle nas. 7 dana i 7 noći je više nego dovoljno vremena, i za pecanje i za sondiranje, i za hranjenje, i za odmaranje.

Sa-9

Mesta se izvlače u 12 časova 31. maja pored hotela, na teniskom terenu!

Dolazak pred hotel je od 10-12h, nikako pre, neće biti dozvoljeno nikakvo šetanje oko jezera! Posla toga - izvolite - 7 dana imate. Sarulešti je PRIVATNO vlasništvo, tamo važe pravila kojih se svi moramo pridržavati! Za sondiranje imate vremena čitavo popodne 31. maja – tek kada vidite vaše mesto tada tražite spot!

Što se puta tiče: platite putničko osiguranje! To nije skupo, ali za ne daj Bože vredi mnogo.

Do sada nikada nije problema na granici ni sa silnom opremom ni sa butan bocama i slično. Ipak, vi unapred otkucajte spisak sa vrednijim stvarima u dva primerka i dajte da vam ga naši carinici overe na granici, da ne bi tamo eventualno popunjavali. Krećemo!

Idite autoputem prema Nišu, ali izađite na Požarevac!

Potom pored Požarevca za Veliko Gradište, pa na Dunav.

Pored Dunava za Golubac, pa Donji Milanovac.

Iza Donjeg Milanovca, preko mosta Porečkog zaliva za KLADOVO!

Potom dalje kroz Đerdap, Tekija – HE “ĐERDAP I”. Tu je granica, na samoj brani!

Kroz Rumuniju su putevi bolji, ovim redom:

Turn Severin – Krajova (oko Krajove imate novu zaobilaznicu, CENTURA se zove zaobilaznica, oko grada!) – Pitešti (preko Slatine na reci Olt) – pa na autoput Pitešti-Bukurešt! Autoput se ne plaća.

Na ulazu u Rumuniju platite drumarinu par evra za 7 ili već koliko dana i zalepite markicu na šoferšajbnu. Svetla moraju i danju biti upaljena!

Pred Bukureštom skrenite na zaobilaznicu (CENTURA BUCHURESTI!) i idite njome sa jugiostočne strane grada. Imate dva načina: ili autoputem A2 za Konstancu, ili produžiti dalje zaobilaznicom do puta 3 za Calarashi.

Kako god, MORATE SIĆI (izaći s autoputa A2!!!) u gradić FUNDULEA! Čita se “Fundulja”. Inače odoste na Crno More…

Ukoliko produžite zaobaliznicom i ne idete na autoput, stižete na izlaz iz Bukurešta (predgrađe Pantelimon) pa skrenite za BRANESTI, pa FUNDULEA, pa TAMADAU MARE - sve to na putu 3 za CALARASI!

SAR

Kada prođete selo Tamadau Mare kroz nekoliko kilometara, pre samog mosta preko rečice Mostište (koja stvara Sarulešti) skrenete desno na put 303!

Dalje: Idete za Sarulešti Gara (stanica)! Odmah posle pruge (rampe) skrenite levo!

Dalje putem idite za selo Sandulica (ono je već na jezeru).

Potom dalje za Sarulešti Sat (Sarulešti selo).

Iza Saruleštija skrenite desno – naićićete na otvorenu kapiju – stigli ste u RAJ!

LEVO se kaže STINGA, DESNO – DRAPTA, ukoliko baš morate da pitate.

Eto, jednostavnije ne može! Ipak, evo vam Google mapa na linku dole – zumirajte, smanjujte, gledajte, imate bukvalno sve upisano!

http://www.radutalake.ro/contact.html

Naravno, u slučaju da neko zakasni, pukla guma, Rumunke stoperke ili previše votke, hehehe, vaše mesto će biti slobodno, čekaće vas…

Koliko vidim, i vreme će nas poslužiti, ne bi trebalo da bude pretoplo.

Ali ni hladno – taman za pivo!

Nekoliko drugara se prijavilo pa odustalo, viša sila! Prema tome ima još 3-4 mesta ukoliko neko želi - na plavom linku imate sve detaljno o ekspediciji Sarulešti 2014.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u