petak, 08 avgust 2014 11:07

Mamac bez mane - Secret Agent

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Milan je u svemu što je radio bio vrlo uspešan. Sa svojih 35 godina već je bio jedan od cenjenijih šefova u velikoj firmi. Njegova žena je uspešni PR menadžer jednog poznatog lanca drogerija, a njegova devetogodišnja kći je dete za primer, odličan đak, koja pored osnovne ide i u školu za muzičke talente. Imaju svoj stan u strogom centru grada, odskora i nov džip. Pored svega toga Milan je imao i prelep hobi – ribolov.

I to ne bilo kakav ribolov već savremeni šaranski ribolov. Moderna oprema, mamci i - umesto čuvarke - digitalni fotoaparat. Da, i digitalna vaga, jer Milan je uredno merio sve krupnije primerke i jurio rekorde, slikao i vraćao. Milan je moderan “catch and release” šarandžija, ulogovan na sve forume o ribolovu pod nikom “Carplover”.

Te se nedelje vratio veoma srećan iz ribolova. Bio je beskrajno zadovoljan jer je tog dana popravio svoj dotadašnji rekord. Naročito mu je bilo drago to što je hvatanje kapitalca pripisao novom čarobnom dodatku mamcima, do koga je veoma teško došao, a za koji mnogi ribolovci tada nisu još ni čuli. Toga dana, atraktor pod nazivom „Secret Agent“ bio je njegovo tajno oružje. I ne samo da je ulovio najviše riba na malenom jezercetu gde pecaju veoma dobri, bolje reći izvanredno opremljeni ribolovci, nego je imao i nekoliko vrlo velikih šarana, pa i pomenuti lični rekord od čitavih 17,2 kilograma! Jedva je čekao da stigne do stana, prebaci fotografije na računar pa svojim prijateljima i kolegama po štapu pošalje najnovije fotografije. Posebno da se zahvali internet prijatelju iz Engleske koji mu je poslao pomenuti čarobni dodatak, a kojim peca ogromne prelepe šarane..

tajni-agent

Na ulazu u zgradu, onako natovarenom torbama sa opremom vrata mu je pridržala komšinica sa trećeg sprata koja mu se uvek ljubazno smeškala. Tako je bilo i tada. Ali odjednom, baš kada je prolazio pored nje, njeno nasmejano lice se izobličilo i poprimilo izraz „jao što mi je muka“. Umesto da uđe u lift sa njim izjurila je iz zgrade promrmljavši usput da je zaboravila nešto da kupi.

U stanu nije bilo nikoga, znao je da je njegova lepša polovina u šetnji sa kćerkom, te se na brzinu raspakova, torbe sa opremom ostavi na terasi, a on ode na tuširanje.

Fotografije sa pecanja su ekspresno krenule internetom a Milan, još uvek se zadovoljno smešeći uze hladno pivo iz frižidera te se uvali u omiljenu fotelju u očekivanju derbija engleske fudbalske lige. Da zadovoljstvo bude kompletno, baš tada na vrata banuše njegova žena Milena i njihova kći.

- Evo tate, brzo ga poljubi!

Devojčica se nasmejana zatrča i zagrli Milana. Odjednom se namršti i uzvknu:

- Tata, pa šta to smrdi!

Ni Milena više nije bila raspoložena:

- Daj Milane, molim te, opet su to neki tvoji mirisi za pecanje. Ali ovo je čoveče stvarno uažasno. Pa šta si to radio? Ovo je katastrofa! Pa mogao si barem da se okupaš!

- Ali ljubavi, pa tuširao sam se čim sam došao, pa ja ne primećujem ništa neobično.

- Smesta da si otišao da se dobro izribaš. Mi idemo još malo u šetnju, ovo je NEIZDRŽIVO!

Usledilo je ribanje za medalju. Toliko se sistematski trljao da je imao osećaj da je kožu otanjio do pucanja. Posle dobrog potapanja u kadi i detaljnog ribanja već je postao malo nervozan. Propustio je i fudbalski derbi. A bio je tako srećan pre samo dva sata. U kući je još uvek bila napeta atmosfera. Milena se i dalje mrštila, šmrkala i vrtela glavom. Činilo se ipak da će i ovog puta sve završiti na tome. U to naiđe i njegov najbolji prijatelj Goran. Još sa vrata je digao galamu:

- Jesi li video matori kako igra Čelzi? Pa oni su prava mašina! Zvao sam te da gledamo kod mene, ali mi Milena reče da se kupaš.

Goran zastade, poče da šmrkće pa još glasnije nastavi:

- Milena, opet si spremala nešto sa karijem. Igleda da ti je pored svega i zagorelo. Pa rekao sam ti da je to začin koji treba malo i oprezno dodavati. Pa vi ljudi niste normalni! Jeste li i detetu davali to da jede?! E, žao mi je, ali moram da idem. Dolazi mi tašta, nije red da ne budem kod kuće. Javi se sutra popodne, matori.

Kako je brzo ušao, Goran još brže izađe. Milena je već bila besna, a ovo je dolilo ulje na vatru.

- Znaš šta, Milane, idemo ja i mala kod moje majke, a ti uradi nešto, dok ovaj smrad ne nestane mi se ne vraćamo!

Nikakvo ubeđivanje nije pomagalo. Dok je izlazila samo je dobacila:

- Imaš u zamrzivaču neke hrane pa podgrej nešto od toga kad ogladniš! Uostalom, kad znaš da kuvaš te tvoje mamce znaćeš sebi i ručak da spremiš!

Prelep dan u ribolovu polako je prerastao u pravu katastrofu. Pa Milena ga nije do sad nikad ostavljala samog. Zar je taj „Secret Agent“ baš toliko jak? Pa samo je malo prosipao na majicu i dodirivao čudotvornu dodatak dok je montirao namirisani mamac na dlaku. Hmm, omiljena majica je završila u kontejneru dvostruko umotana u kesu za đubre. Opet je ceo sat trljao ruke raznim sredstvima za pranje. Bio je ubeđen da je eliminisao „tajnog agenta“ i da će već sutradan sve biti u redu. Malo spokojniji je zaspao...

Posle jutarnjeg tuširanja i brijanja dobro se naparfemisao i krenuo na posao. Nikakav neprijatan miris nije osetio sve dok nije otvorio vrata na automobilu, kada ga „tajni agent“ opet napade. Zalupio je vrata i krenuo na posao taksijem. Da je primetio da je taksista, pošto ga je odvezao do firme, izjurio iz svog Logana i počeo da povraća izbegao bi mnoge neprijatnosti toga dana.

U firmi je dobio neograničeno neplaćeno odsustvo, dok „čudni miris pokvarenog karija“ ne ispari. Moglo se završiti još i gore, jer je morao otkazati neke veoma važne sastanke što se njegovim šefovima uopšte nije dopalo. Umalo ga je „tajni agent“ potpuno uništio. Prokleti Englezi, šta su to izmislili! Morao je brzo da reaguje. Po povratku kući uzeo je odmah telefon:

- Ilija brate, pomagaj. Znaš kakvu opremu imam! Sve dajem za trećinu cene, može i na rate, samo da neko dođe i odmah sve odnese! Da, ozbiljan sam, SAMO ODMAH!

Ne, nije Milan ostavio pecanje. Čim se sve primirilo, opremio se opet. Ma ne, ne peca šarane. To i nije neki ribolov, više je kuvanje i mešenje. Milan sada ima jedan štap i gomilu varalica koje prave neki Srbi. Ne voli da čuje ništa o Englezima, čak ni engleski fudbal više ne gleda. Ali čita i dalje o pecanju. Eto upravo je saznao sa www.trofej.info da postoje neke “maže” za varalice, na koje krupan smuđ nasrće ko sumanut...

Braca Kovačević

 

Lajkuj nas na Facebook-u