petak, 18 oktobar 2013 19:58

Štuka preko 20 kg - a oko joj ovoliko!

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

oko-stukaNa Fejsbuku sam (gle, eto koristi i od njega) slučajno video štuku čija me je veličina zapanjila. Pokušao sam da saznam nešto više o njoj, jer već godinama tragam za pričama o najvećim štukama sveta (ona je za mene najzagonetnija slatkovodna riba - grabljivica bez presedana), i saznao sledeće.

Pronađena je mrtva, verovatno uginula od starosti, u nekom granju pod obalom jezera Vogršček na krajnjem zapadu Slovenije. Slučajno su je pronašli neki mladići, jer je već zaudarala. Jedan od njih se fotografisao sa njom, nažalost fotografisao ga je drugar mobilnim, tako da je fotografija veoma loša. Ali se ipak vidi veličina štuke.

Momak koji je drži visok je 180cm, pokušaji da se na osnovu toga proceni veličina štuke ne mogu dati tačan rezultat. Procene se kreću od 125-140cm, negde se pominje 137cm.

Težina je nepoznata. Na slici je verovatno već i malo naduvana od gasova, ali je nesumnjivo velika. Ako pažljivije pogledate, zapazićete ogromnu glavu i džinovsko oko! Usuđujem se da tvrdim da je bila teža od 20 kilograma. Koliko – nikad nećemo saznati.

Zaista šteta, jer je ova štuka stvarno monstrum. Ukoliko još nešto saznate o njoj, javite mi na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. a ukoliko želite da učestvujete u diskusiji i date svoju procenu možete to učiniti na forumu u temi Rast štuke na stajaćicama.

Nije nikakvo čudo što je uginula od starosti baš u Sloveniji – na Balkanu retko koja umre prirodnom smrću, teško da neka uspe toliko da poživi i naraste. Stoga mi se čini da je ovo jedna od najvećih štuka ikada sa prostora bivše Jugoslavije.

Dragan Jovanov Glod

pike-world-record

Lajkuj nas na Facebook-u