petak, 18 oktobar 2013 20:47

Krupatica - Silver Bream (Blicca bjoerkna)

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

krupaticaLokalni nazivi: krupatka

Maksimalna dužina: 25 cm

Maksimalna težina: 0,5 kg

Vreme mresta: od aprila do juna

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Ekonomski važna vrsta ribe koja naseljava samo vode Dunavskog sliva, i to tipično nizinske ciprinidne vode. Ne može se sresti u mrenskom području. Živi u plitkim i mirnim vodama Dunava, Save, Tise, donjeg toka Velike Morave, i u čitavom hidrosistemu DTD. Pretežno se zadržava u područjima reke sa plavnom zonom, barama i ritovima. Hrani se faunom dna.

Opis i građa:

Ima karakteristično telo sa visokom grbinom, a bokovi su spljošteni. Mala usta poprečno rasečena po sredini gubice. Donjovilične kosti su nešto kraće od gornjoviličnih. Nos je mesnat i okrugao. Leđa su sivozelena, bokovi žućkasrosrebrnasti, a crvenkasobeli na trbuhu. Parna peraja su crvenkasta, a ostala prljavosiva. Oči velike, crne, sa žitim beonjačama. Bočna linija je izrazito vidljiva. Repno peraje je duboko zarezano, a donji kraj je duži od gornjeg.

Razmnožavanje:

Mužjaci postaju polno zreli nakon druge godine, a ženka nakon treće do pete godine. Ženke polažu između 11.000 i 109.000 jajašaca na vodenom bilju i ostalim potopljenim objektima, kao što su panjevi i krupno kamenje. Jajašca su lepljiva i kače se za objekte u vodi. Ne polaže svu ikru odjednom, već u 2 do 3 navrata.

krupatica trofej

Lajkuj nas na Facebook-u